Troškimas turėti kūdikį buvo didesnis už baimę užsikrėsti ŽIV

Viena Lietuvos gyventoja prisipažino, kad pati tyčia nuo mylimojo užsikrėtė žmogaus imunodeficito virusu (ŽIV). Viktorija M. galėjo ŽIV ir neturėti, bet leido draugui ją užkrėsti, kai jai buvo 21-eri.

Mylintis su imunodeficito virusu užsikrėtusiu žmogumi reikia palaidoti svajonę susilaukti kūdikio, nes būtina naudotis prezervatyvu.<br>123rf aciociatyvi nuotr.
Mylintis su imunodeficito virusu užsikrėtusiu žmogumi reikia palaidoti svajonę susilaukti kūdikio, nes būtina naudotis prezervatyvu.<br>123rf aciociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 7, 2014, 5:04 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 6:20 PM

Draugas prisipažino mylimajai sergąs ŽIV

Sutikęs ir įsimylėjęs Viktoriją jos draugas iškart prisipažino esąs užsikrėtęs žmogaus imunodeficito virusu - jį pasigavo į veną leisdamasis narkotikus. Vyras perspėjo draugę – jei ši nesisaugos, užsikrės.

Tuomet moteris mažai ką žinojo apie virusą, nenutuokė, kad net artimai draugaujant su sergančiu žmogumi galima likti sveikai. Tereikia mylintis naudotis prezervatyvu, o sergančiajam gerti vaistus, kurie iki minimumo sumažintų galimybę užkrėsti partnerį.

Pora susilaukė kūdikio, kurį ŽIV aplenkė. Tiesa, kai Viktorija laukėsi, jos skydliaukėje medikai rado vėžio ląstelių. Moteris patyrė operaciją ir radioaktyviojo jodo terapiją. Kūdikis jos įsčiose jau buvo apie mėnesį. Tuomet moteris dar nežinojo esanti nėščia.

ŽIV Lietuvoje vis dar gaubia mitai

Nors dažniausiai manoma, kad žmogaus imunodeficito virusu (ŽIV) užsikrečia vartojantys intraveninius narkotikus, ši liga Lietuvoje vis dažniau plinta lytiniu būdu, pastebi specialistai. Gruodžio 1 d. pažymima pasaulinė AIDS diena - gera proga susirūpinti prevencinėmis priemonėmis ir ryžtis pasitikrinti.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (UALAC) duomenimis, užsikrėtusiųjų ŽIV Lietuvoje vis daugėja - pernai buvo užfiksuoti 177 nauji infekcijos atvejai, tuo tarpu 2012-aisiais susirgusiųjų skaičius siekė 160. Taip pat ryškėja tendencija, jog ŽIV vis dažniau užsikrečiama per lytinius santykius. Iš viso Lietuvoje registruoti 2237 ŽIV infekcijos atvejai, tačiau ULAC duomenimis, sergančiųjų gali būti nuo 500 iki 1000 daugiau.

„Lyginant su daugeliu Europos šalių, ŽIV Lietuvoje nėra smarkiai paplitęs, tačiau kiekvienas atvejis, be abejo, yra labai skaudus. Maža to, apie dešimtadalis ŽIV infekcijos atvejų nustatoma jau vėlyvojoje stadijoje, o tai rodo, kad žmonės nesitiria dėl šios ligos tol, kol nepasireiškia simptomai, tad gali užkrėsti kitus“, - komentavo vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Gintarė Krikščiūnienė.

Jos teigimu, ypač grėsminga tai, kad daugelis gyventojų įsitikinę, jog ŽIV – tai tik narkotikus vartojančių ar itin palaido elgesio žmonių liga.

„Nors apie šią ligą šalyje kalbama jau nemažai metų, ŽIV vis dar apgaubta daugelio mitų. Iš vienos pusės tikima, kad ši liga manęs nepalies, iš kitos - kad ją galima užsikrėsti vos ne bet kokioje situacijoje, pavyzdžiu, maudantis baseine ar pirtyje. Visa tai netiesa“, - sakė G. Krikščiūnienė.

Užsikrėtė trys paaugliai

„MediCA klinikos“ šeimos gydytojos Gretos Latakės teigimu, užsikrėsti ŽIV gali bet kas, propaguojantis nesaugius lytinius santykius.

„Ypač tai aktualu jaunimui, pavyzdžiui, pernai Lietuvoje ŽIV užsikrėtė trys paaugliai, tad ši liga kelia grėsmę visiems, kurie nesirūpina savo bei savo partnerio sveikata, nenaudoja apsaugos priemonių. Deja, tokių žmonių procentas vis dar didelis, tad būtina daugiau kalbėti apie ŽIV grėsmes, užsikrėtimo kelius, prevenciją“, - sakė gydytoja.

 Grėsmę kelia visi kontaktai, kurių metu pasikeičiama organizmo skysčiais, ir ŽIV turi galimybę patekti į kraują.

„Viruso gausu kraujyje, spermoje, makšties sekrete, mažiau šlapime, seilėse, motinos piene. Užsikrėsti galima, jeigu minėti skysčiai patenka į kito žmogaus kraują. Pavyzdžiui, bučiuojantis jis gali patekti, jeigu sveikas žmogus turi žaizdelių burnoje. Tačiau per orą, vandenį, maistą ar buitinio kontakto metu nėra jokio pavojaus užsikrėsti“, - priminė G. Latakė.

Pagrindinės prevencinės priemonės yra nesaugių lytinių santykių vengimas ir prezervatyvų naudojimas. Taip pat medikai rekomenduoja nebijoti profilaktiškai pasitikrinti dėl ŽIV ir taip sumažinti vėlyvosios ŽIV ligos riziką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.