Į užkampį atvykusiai porai per šalčius teko gyventi palapinėje

Palapinėje - po ąžuolu

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Dec 26, 2014, 1:57 PM, atnaujinta Jan 18, 2018, 5:55 AM

Ūkininkai augino šešias karves, bet jas teko parduoti, nes nė vienas pieno supirkėjas nesutiko važiuoti į gūdų kaimą. Liko tik viena karvė, kad šeima turėtų pieno sau.

Augino Obolevičiai paršelius, bet pradėjus siausti afrikiniam kiaulių marui visus juos teko papjauti. Augino ūkininkai ir kalakutus, bet juos ėmė pjauti iš miškų atklystantys plėšrūnai. O apie mažesnius paukščius nė kalbėti neverta. Nederlingos Lietuvos pakraščio žemės, tad auginti javus taip pat neapsimoka.

Palapinėje - po ąžuolu

Prieš keletą metų tuščiame lauke pradėję kurtis Obolevičiai suprato absoliučią tiesą - juos gali išgelbėti tik bitės.

L.Oboleviča dabar su šypsena rodo į ąžuolą sklypo pakraštyje, kur ji su vyru pasistatė palapinę pradėję ūkininkauti Nirvėnuose.

„Naktys buvo vis šaltesnės, todėl persikraustėme nakvoti į automobilį. Tokia buvo pradžia“, - šypsojosi L.Oboleviča.

Kaip į tokius naujakurius žiūrėjo kaimynai? Pasirodo, jie net neužklysdavo, nes iki artimiausios sodybos - keli kilometrai. Galbūt net nežinojo, kad už miško kuriasi nauji kaimynai.

Namas išdygo paskutinis

L.Oboleviča - latvė iš Daugpilio. Lenko S.Obolevičiaus gimtinė - Nirvėnuose, bet baigęs Tulos technikos mechanikos technikumą jis ilgus metus tarnavo Rusijoje. Jų vaikai Elena, Evaldas ir Romualdas gyvena Latvijoje.

Lilija dar prisimena, kaip eidavo pas kaimynus į Baltarusiją pigesnės duonos nusipirkti. Tada, kai dar sienos buvo atviros.

Vėliau Lietuvos ir Baltarusijos sieną ėmė saugoti pasieniečiai, o Lilija ir Stanislavas persikraustė į nusipirktą statybininkų vagonėlį. Palyginus su ankstesnėmis sąlygomis, tai buvo jau prabanga.

Po to pora apsigyveno viralinėje prie tvarto. Jo reikėjo labiau nei gyvenamojo namo. Juk kaip gyvulius auginsi? Gyvenamasis namas iškilo paskutinis. Jis nedidelis, bet gražus.

Lapės išpjovė kalakutus

„Visokių gyvulių, paukščių turėjome. Bulvių daug auginome. O dabar, galima sakyti, nieko neturime. Neapsimoka auginti“, - neslėpė ūkininkai.

Lilija prisipažino, kad pirmieji naujakurystės metai buvo labai įdomūs. O po to ėmė traukti į gimtąją Latviją. Dabar jau priprato. Bet kai lieka namuose viena ir sutemsta, būna nejauku.

Miškų apsuptyje esančią vienintelę Nirvėnų kaimo sodybą aplanko briedžiai, po kiemą straksi zuikiai, atklysta lapės.

Jos Obolevičiams ir pridarė daugiausiai žalos. Vieną kartą jos išpjovė 17 kalakutų jauniklių. Jų net nenutempė į mišką. Lapės paukščius tik išvilkusio iš kiemo krovė į krūvą. Galbūt galvojo vėliau suėsti?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.