Gimdymas per Naujuosius metus: gydytojai patarė turėti laikrodį

2014-ųjų naktį pasaulį pirmas išvydęs mažasis kaunietis nekantraudamas laukia pirmojo gimtadienio. Sveikindami sūnų tėvai sėkmės linkės ir jo gimimą stebėjusiems medikams, tikinantiems, kad specialiai nebandė paveikti kūdikio gimimo datos.

S.Raudonikienė su sūnumi Jokūbu ir dukra Kamile laukia iš užsienio grįžtančio vyro ir drauge švęs vienų metų gimtadienį bei sutiks Naujuosius.<br>M.Patašiaus nuotr.
S.Raudonikienė su sūnumi Jokūbu ir dukra Kamile laukia iš užsienio grįžtančio vyro ir drauge švęs vienų metų gimtadienį bei sutiks Naujuosius.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė („Lietuvos rytas“)

2014-12-31 07:08, atnaujinta 2018-01-17 20:53

Pernai, kaip ir užpernai, Kaune naujametę naktį gimė po 17 kūdikių. Ypatingu nerimu, jauduliu, o paskui ir džiaugsmu perpildyta ji buvo kauniečių Samantos ir Dariaus Raudonikių šeimai.

Sutinkant Naujuosius į pasaulį atkeliavo sūnus Jokūbas. Jis buvo pirmasis kaunietis, tą naktį gimęs Kauno klinikose.

Į pasaulį ateiti berniukui padėjo garsus gydytojas akušeris-ginekologas Vitalijus Černius.

Kaip pirmąjį gimtadienį šiemet sutiks Raudonikių šeima? Kaip Naujųjų metų naktį dirba gimimo stebuklą stebintys medikai ir kodėl gimdyvių artimieji derina savo laikrodžius su esančiais gimdykloje?

Linkės sėkmės ir gydytojams

Prisimindama praėjusius Naujuosius metus moteris džiaugėsi, kad gimdyti teko ypatingą naktį. S.Raudonikienė viliasi, kad išskirtinė data sūnui atneš laimę.

„Kas šiemet bus svarbiau – gimtadienis ar Naujieji metai? Svarbesnis gimtadienis. Naujųjų sutiktuvių naktį ir dieną visą dėmesį skirsime Jokūbui“, – sakė S.Raudonikienė.

Moteris prisipažino, kad sūnaus gimimas per Naujuosius dar labiau subūrė ne tik jų šeimą, bet ir visą giminę. Todėl pasitinkant 2015 metus į svečius sugužės visa giminė – sveikins sūnų su pirmuoju gimtadieniu“, – sakė kaunietė.

S.Raudonikienė su vaikais nekantraudama laukia Naujųjų metų ir dėl kitos priežasties. Jos vyras baldžius dirba Danijoje. Artėjant Naujiesiems metams vyras parvyks į namus.

„Visi esame jo pasiilgę, todėl šie Naujieji metai ir vėl bus ypatingi. Taurę šampano nepamiršime pakelti ir už sūnui gimti padėjusio gydytojo bei visos tada dirbusios medikų komandos sveikatą“, – sakė S.Raudonikienė.

Laukė Trijų Karalių dienos

S.Raudonikienė su vyru Dariumi jau augino dabar 5,5 metų dukterį Kamilę, kai pernai sužinojo, kad laukiasi dar vienos atžalos. Šeima džiūgavo.

„Gydytojai nustatė, kad kūdikis turi gimti sausio 6 dieną. Pamaniau, kad tai ypatinga diena – Trijų Karalių šventė“, – prisiminė moteris.

Pardavėja dirbusi kaunietė jautėsi puikiai ir artėjant Naujiesiems metams ruošėsi šventei, gamino patiekalus, puošė namus.

„Namuose vyravo šventinis jaudulys, dovanų paieškos ir dovanojimas. Pasiruošti būsimam gimdymui, maniau, dar turiu laiko“, – pasakojo S.Raudonikienė.

Gimdymą išpranašavo draugė

Tačiau metų virsmo naktį, likus kelioms valandoms iki vidurnakčio, moteris pajuto pirmuosius sąrėmius.

Iš pradžių manė, kad tai dar ne gimdymą pranašaujantys skausmai.

Todėl su visa šeima lūkuriavo vidurnakčio. Uošvis norėdamas pralinksminti vis pasakojo anekdotus, pokštavo ir kiti šeimos nariai.

„Tačiau aš staiga prisiminiau prieš kelias dienas draugės pasakytus žodžius, kad kai šaudys naujamečiai fejerverkai, aš gimdysiu. Bičiulės pranašystės išsipildė“, – šypsojosi moteris.

Vos atėjus vidurnakčiui Samanta jau nebenorėjo laukti. Paskambino ją nėštumo metu prižiūrėjusiai gydytojai. Ši patarė vykti į Kauno klinikas.

Į ligoninę – po vidurnakčio

Moteris ir sutuoktinis greitosios pagalbos automobilio nekvietė. Griebė kelis būtiniausius daiktus, vyras sėdo prie mašinos vairo, ir netrukus kauniečiai jau buvo Klinikose.

„Priėjęs gydytojas paklausinėjo, kaip jaučiuosi, kelintas bus gimdymas. Apžiūrėjęs mane pasakė, kad netrukus tapsiu mama“, – prisiminė S.Raudonikienė.

Gydytojas V.Černius buvo teisus. 2 valandą 7 minutės S.Raudonikienė ant rankų jau laikė sūnų.

„Vyras planavo dalyvauti gimdyme. Tačiau nespėjo. Sūnus taip skubėjo gimti, kad per sumaištį, gydytojų apžiūrą jis liko priimamajame, ir netrukus medikai jam pranešė, jog gimė sūnus“, – prisiminė kaunietė.

Sūnus auga labai judrus

Didžiausiu stebuklu berniukas tapo ne tik jo tėvams ir jų giminėms. Ypatinga dovana jis buvo seseriai Kamilei.

„Mergaitė naujametę naktį artėjant vidurnakčiui miegojo. Kai rytą pabudo, sužinojo, kad jau turi brolį“, – sakė moteris.

Laiminga motina pasakojo, kad Jokūbas skubėjo ne tik gimti.

„Vis daugiau atsiskleidžiant jo charakteriui pastebiu, kad sūnus labai judrus, smalsus, greitai įsidėmi įvairius dalykus“, – pasakojo S.Raudonikienė.

Žvitrus berniukas labiausiai mėgsta drauge su motina sukinėtis virtuvėje.

„Mėgstamiausi žaislai – puodai ir virtuvės įrankiai. Gal užaugęs sūnus bus virėjas?“ – svarstė kaunietė.

Prisiminė jauną motiną

Akušeris-ginekologas V.Černius puikiai prisimena praėjusią naujametę naktį.

Pirmoji moteris Kauno klinikose gimdė 18 minučių po vidurnakčio. Po to kitai gimdyvei reikėjo atlikti Cezario pjūvį. Abi moterys į Kauną buvo atvykusios iš kitų miestų. Trečioji pacientė buvo kaunietė S.Raudonikienė.

„Prisimenu, apžiūrėjau gražią sveiką jauną moterį. Jos kūdikis labai skubėjo gimti, ir viskas ėjosi skandžiai“, – sakė V.Černius.

Gydytojas, išgirdęs, kad vaikas ir dabar sveikas bei žvalus, laimingas šypsojosi ir linkėjo smagaus pirmojo gimtadienio.

Rodo paaugusius vaikus

V.Černius medicinos mokslus baigė 1969 metais ir jau 45 metus akušeriu-ginekologu dirba Kauno klinikose.

Kiek per tą laiką priėmė gimdymų, suskaičiuoti sunku. Tačiau aišku, kad daug.

Gydytojas pasakojo, kad anksčiau, kai pagrindiniai koncertai ar sporto varžybos vykdavo Kauno sporto halėje, per pertraukas jam nepavykdavo išeiti pasivaikščioti.

„Mamos viena po kitos nešdavo prie manęs savo vaikus, klausdavo, ar pažįstu juos, nes padėjau jiems gimti. Taip neretai nutinka ir gatvėje“, – smagiai pasakojo medikas.

Prieš darbą išsikepa žąsį

Naujųjų metų naktį V.Černiui yra tekę dirbti keliolika kartų.

„Jausmas dvilypis. Aplink – šurmulys, visi ruošiasi šventei. O medikams reikia susikaupti darbui. Per šią šventę 7 žmonių komanda dirbame nuo gruodžio 31 dienos 8 valandos ryto iki sausio 1-osios ryto – visą parą“, – sakė gydytojas.

Medikas prisipažino, kad jau 12 metų yra našlys. Todėl kai tenka dirbti šventinę naktį, jam smagu, kad dirba už kolegas, turinčius šeimas ir mažų vaikų.

Kaunietis vis dėlto pasiruošia Naujųjų metų sutiktuvėms. Išsikepa žąsį. Ją nešasi į Klinikas.

„Jei yra kelios minutės laiko, su kolegomis pasivaišiname, pakeliame po stiklą kisieliaus. Tačiau ne visada tai pavyksta padaryti“, – sakė medikas.

Sunkūs atvejai – per šventes

V.Černius teigė, kad paprastai per šventes ir pasitaiko sunkiausių gimdymų.

Ne vienus metus medikas dirbo Kauno klinikose 1992 metais įkurtame perinatologijos centre. Jo medikai skuba į pagalbą moterims, kai gimdymas sudėtingas.

„Ne kartą buvo, kad gruodžio 31-ąją artėjant nakčiai reikėjo sėsti į automobilį ir skubėti į Klaipėdą ar Šiaulius, nes ten prireikė pagalbos gimdyvei“, – pasakojo V.Černius.

Neretai šventinę naktį tekdavo skubiai spręsti, operuoti ar kitaip padėti nėščioms moterims ir pačiose Klinikose. Juk čia dažnai iš visos Lietuvos atvyksta pacientės, kurių nėštumas yra sudėtingas.

Į gamtos dėsnius nesikiša

V.Černius teigė, kad pačios moterys dažnai Naujųjų metų naktį gimdyti iš pradžių bijo.

„Mano, kad medikai bus atsipalaidavę. Tačiau vėliau, pamačiusios, kad joms skiriama daug dėmesio, nurimsta“, – sakė akušeris-ginekologas.

Gal moterys prašo, kad kūdikis gimtų tiksliai vidurnaktį? Juk šis procesas gali priklausyti ir nuo gydytojų.

V.Černius sakė, kad kištis į gamtos dėsnius jam atrodo neetiška. Svarbiau, kad gimdyklos laikrodis rodytų tikslų laiką.

„Pastaruoju metu moterys tiki horoskopais, nori žinoti ne tik tikslią vaiko gimimo valandą ar minutę, bet net ir sekundę. Kai gimdyme dalyvauja sutuoktiniai, jie derina savo laikrodžius su gimdykloje esančiu ir patys mato, kada atžala gimsta“, – pasakojo V.Černius.

Švęs su 5 savo anūkais

Po budėjimo medikas jaučiasi išsekęs.

„Išėjus iš Klinikų pastato norisi giliai įkvėpti oro ir nusiraminti. Šventinės nakties įtampa išsekina. Tačiau apima ir nepaprastas pasitenkinimo jausmas. Džiaugiesi, kad naktis praėjo sėkmingai, kad ateiti į pasaulį padėjai naujai gyvybei“, – sakė V.Černius.

Po budėjimo sausio 1-ąją medikas Naujųjų metų sandūros taip pat nešvenčia.

„Pamiegojęs kelias valandas jautiesi ne visai normaliai. Galva svaigsta, net pykina. Todėl švęsti tikrai nesinori. Tokiais atvejais norisi tik pailsėti“, – sakė gydytojas.

Tačiau nuovargį jam atperka gimdyvių ir jų šeimų narių dėkingumas.

„Su pacientėmis ir jų artimaisiais tampame kone šeimos nariais. Daugelis nepamiršta, šiltai sveikina švenčių proga“, – sakė V.Černius.

Šiemet gydytojas Naujuosius sutiks su savo artimaisiais. Vyras džiūgauja, kad švęs drauge su sūnaus ir dukros šeimomis ir 5 anūkais. Visi jie į šį pasaulį atkeliavo taip pat padedant V.Černiui.

Dviguba šventė – daugiau dovanų

Alfredas Antanas Jakučiūnas, architektas, tituluotas Architektūros riteriu

„Naujųjų metų naktį švęsiu 77-ąjį gimtadienį. Nutiko taip, kad gimiau gruodžio 31-ąją, 23 valandą. Tačiau mama pasistengė, kad dokumentuose būtų įrašyta, jog mano gimtadienis – sausio 1-osios 1 valanda nakties.

Taip sovietmečiu naujagimių tėvai neretai darydavo dėl jaunuolių tarnybos sovietinėje armijoje. Kuo vėliau gimei, tuo vėliau turėjai eiti tarnauti. Man toks mamos žingsnis buvo labai naudingas. Kadangi spėjau įstoti į tuometį Kauno politechnikos institutą, tarnauti visai neprireikė.

Tai, kad gimiau ypatingą naktį, man malonu. Smagu, kad kažkuo skiriuosi nuo kitų. Manau, nugyvenau gerą, įdomų gyvenimą. Gal tai lėmė ir gimimo valanda.

Naujieji kasmet man yra dviguba šventė. Ta proga aplink mūsų šeimą susiburia draugai, sutikti Naujuosius ir švęsti gimtadienį visada smagu. Ir dovanų daugiau gaunu.

Vaikams, gimusiems tokią naktį, linkiu sėkmės, geros nuotaikos ir kantrybės. Ji gyvenime labai reikalinga ir padeda įveikti sunkumus.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.