Alytiškė džiaugiasi svajonių darbu – tarp gėlių sukasi 28 metus

„Dvidešimt aštuoneri metai tarp gėlių“,- taip pasakojimą apie save pradėjo Alytaus Jotvingių turgavietėje gėlėmis prekiaujanti Virginija Karčiauskienė.

Pasak pašnekovės, dabar auginti gėles Lietuvoje yra nuostolinga.<br>123rf nuotr.
Pasak pašnekovės, dabar auginti gėles Lietuvoje yra nuostolinga.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Agnė Buzūnaitė (Alytusplius.lt)

Mar 27, 2015, 9:49 AM, atnaujinta Jan 8, 2018, 4:27 AM

Sukauptos žinios ir patirtis V. Karčiauskienei leidžia sėkmingai plėtoti veiklą.

Moteris pasakoja, kad gėlininkystės verslą pasirinko atsitiktinai. „Nors ir buvau baigusi dekoratyvinės gėlininkystės studijas, pradėti su savo specialybe susijusį verslą planų neturėjau. Gyvenimas taip viską sudėliojo, kad dar prieš mums susituokiant vyras jau buvo pastatęs šiltnamį ir planavo auginti gėles. Tad susituokę nusprendėme pradėti šeimos verslą“, – prisiminė V. Karčiauskienė.

„Auginome gvazdikus ir rožes. Tris dienas per savaitę dirbome šiltnamiuose, o kitas likusias dienas prekiavome savo augintomis gėlėmis“,- apie šeimos verslo pradžią pasakojo moteris.

Pasak pašnekovės, dabar auginti gėles Lietuvoje yra nepelninga. „Pas mus netinkamos oro sąlygos, daug lėšų reikia skirti šiltnamių šildymui. Šiuo metu prekiaujame Olandijoje augintomis gėlėmis. Jau kelerius metus iš eilės auginame tik chrizantemas“, – dėstė verslininkė.

Moteris teigia, kad net ir besikeičiant gėlių madoms, tendencijos išlieka tos pačios. Populiariausios gėlės – rožės. „Visais laikais taip buvo. Šios gėlės niekas neužgožia. Rožės – tai klasika. Prieš kelerius metus buvo populiarios margos puokštės, spalvingas gėlių įpakavimas. Dabar pirkėjai vertina tai, kas buvo populiaru ir madinga prieš dvidešimt metų – vienos rūšies kaspinėliu surištos gėlės“, – apie gėlių pardavimo ypatumus pasakojo verslininkė.

Virginija pastebi, kad perkant gėles alytiškiai nelinkę išlaidauti. „Daugiausia gėlių nuperkama per Motinos dieną, įsigyjamos brangiausios gėlės ir didesnės puokštės. Antroje vietoje pagal gėlių perkamumą – Vėlinės, kitos šventės kiek nublanksta. Žmonės daugiau lėšų skiria dovanoms“, – dėstė V. Karčiauskienė.

Didžiausia moters gaminta puokštė buvo iš trijų šimtų rožių žiedų. Pasak V. Karčiauskienės, vyras šią puokštę ketino dovanoti žmonai norėdamas atsiprašyti.

Moteris pasakoja, kad niekad nesigailėjo pasirinkusi gėlininkystės verslą ir niekada neplanavo pakeisti savo amato. „Reikėjo ne vienerius metus dirbti, kad pradėtum gauti pelną, surastum savo klientus. Būtų gaila įdėto darbo“, – mintimis dalijosi verslininkė.

Pasakodama apie gėlininkystės verslą Alytuje, V. Karčiauskienė išskyrė du svarbiausius aspektus, lėmusius jos sėkmę šioje veikloje: prekybos vieta ir teorinės bei praktinės žinios. „Prekiaujame seniausiai veikiančioje ir populiariausioje gėlių pardavimo vietoje Alytuje, turime pastovius klientus. Jotvingių turgavietė yra miesto širdyje, žmonės visą prekyvietę vadina tiesiog gėlių turgumi“, – pastebėjimais dalijosi V. Karčiauskienė.

„Svarbu žinoti, ką kiekvienos rūšies gėlės mėgsta, reikia išmanyti kiekvienos gėles auginimo, ir jau nuskinto žiedo priežiūros specifiką“,- dėstė moteris.

Verslininkė teigia, didelės konkurencijos nejaučianti. „Malonu dirbti, kai darbas širdžiai mielas“,- džiaugėsi moteris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.