Dėl naujo pomėgio G.Masalskiui teks atostogauti be šeimos

Verslininkui ir renginių organizatoriui Giedriui Masalskiui (43 m.) nepatinka atostogauti vartantis paplūdimyje ir tuo jis skiriasi nuo savo žmonos televizijos laidos vedėjos Astos Stašaitytės-Masalskienės (44 m.).

Verslininkui ir renginių organizatoriui G.Masalskiui nepatinka vartantis paplūdimyje ir tuo jis skiriasi nuo savo žmonos televizijos laidos vedėjos A.Stašaitytės-Masalskienės.<br>T.Bauro nuotr.
Verslininkui ir renginių organizatoriui G.Masalskiui nepatinka vartantis paplūdimyje ir tuo jis skiriasi nuo savo žmonos televizijos laidos vedėjos A.Stašaitytės-Masalskienės.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ligita Valonytė („Lietuvos rytas“)

Mar 29, 2015, 12:12 PM, atnaujinta Jan 8, 2018, 1:15 AM

Verslininką G.Masalskį paviliojo burės – neseniai jis legendine „Ambersail“ jachta plaukiojo po Karibų jūrą.

Vienas atsitiktinumas gali pakeisti gyvenimą. Tuo nesuabejojo G.Masalskis, kai bičiulis dar praėjusią vasarą netikėtai pakvietė jį dalyvauti Kuršių marių regatoje.

Pernai vasarą Kuršių mariose lenktyniavusioje jachtoje visą dieną praleidęs vyras, iki tol abejingai žiūrėjęs į buriavimą, netrukus pakeitė nuomonę apie šį vyrišką pomėgį, rašo „Lietuvos ryto“ šeštadienio priedas „Gyvenimo būdas“.

Kai vakare regatos dalyviai susirinko aptarti įspūdžių, Giedriui bičiulis mestelėjo kvietimą: „Būtų iš tiesų smagu paburiuoti Karibuose.“

„Būtų šaunu, nes man patinka nuotykiai“, – į kelionę kaip fotografas ir buriuotojų pagalbininkas sutiko leistis G.Masalskis.

Buvęs radijo ir televizijos laidų vedėjas, dabar užsiimantis verslu, Karibuose šįmet viešėjo jau du kartus.

Sausį Mažuosiuose Antiluose buriuotojai skrodė vandenis palei Grenados ir Barbadoso pakrantes, o kovą lietuvių jachta vinguriavo tarp Šventojo Martyno, Mergelių, Sen Bartelemi salų.

Vandens temperatūra siekė 28 laipsnius šilumos, oro – tiek pat. Tokiomis sąlygomis buriuoti – didelis malonumas.

Tačiau buvo ir netikėtumų – pirmasis užklupo buriuotojams išlipus iš lėktuvo Šventojo Martyno salos oro uoste. Paaiškėjo, kad „Ambersail“ dar kelias dienas negalės pasiekti salos.

Buriuotojai manė, kad teks tris keturias dienas nieko neveikti ir vakarais gurkšnoti romą.

Bet tinginiauti neišdegė – lietuviams pavyko išsinuomoti daug patogesnę už „Ambersail“ austrų jachtą.

Po paros vyrai austrų laivu pasiekė Mergelių Salas, o ten atplaukė legendinė lietuvių jachta. Nors „Ambersail“ išgarsėjo dėl devynis mėnesius trukusio žygio aplink pasaulį minint Lietuvos vardo tūkstantmečio sukaktį, G.Masalskio akimis, ji labiau primena ne komfortišką, o skautišką laivą.

„Kukli spartietiška jachta, kurioje yra gultai, nedidelė virtuvėlė. Net tualetu nesinaudojome, išskyrus svarbius atvejus. Visas gyvenimas virė denyje“, – pasakojo vilnietis.

Ne dėl buities patogumų jachtoje buriuotojai leidžiasi į jūrą – ne tai jiems svarbiausia. Daug rimtesniu iššūkiu tapo susidoroti su siaučiančiu vėju.

„Prieš regatą teko pasitreniruoti, kaip daryti posūkius, nes kiekvienas įgulos narys turi dirbti darniu ritmu.

Išplaukus į jūrą pūtė stiprus 35 mazgų vėjas – tokie gūsiai ir didžiulės bangos tikrai ne mokymams skirti. Bet tądien užsigrūdinome, o jau kitą dieną komanda buvo kaip styga – viską darėme labai gerai, tik tiek, kad suplėšėme pagrindinę burę“, – pasakojo G.Masalskis.

Giedrius po to karto suprato, kad jam šis pomėgis prie širdies. Bet jis dar nenutarė, ar norėtų įgyti vairininko licenciją.

„Mano hobis – filmuoti, fotografuoti, todėl buvau laivo reporteris, bet taip pat buvau atsakingas už laivo štagus – virves, laikančias stiebą. Buriavimo abėcėlė ilga – virvių ir vėjo pavadinimų daug. Su buriavimo pagrindais esu tik susipažinęs“, – apie jachtoje „Ambersail“ įgytą patirtį užsiminė G.Masalskis.

Plaukiant Karibų jūra Giedriui buvo patikėta valandą pavairuoti jachtą – jam ši valanda buvo labai ilga.

„Vairuoti laivą ne taip paprasta kaip automobilį – reikia pajausti vėją, bangas, bures“, – įsitikino žinomas vyras.

G.Masalskis norėtų dar ne kartą praleisti atostogas buriuodamas kokiuose nors šiltuose vandenyse, nes Baltijos jūra jį gąsdina. Verslininkui net vasarą per vėsu buriuoti Lietuvoje.

Šilumą labai mėgsta visa Masalskių šeima – Giedrius su žmona Asta ir vaikais atostogoms įprastai renkasi Alaniją. Šiame Turkijos kurorte sutuoktiniai yra įsigiję butą ant Viduržemio jūros kranto.

Astai labai patinka gulėti smėlėtame paplūdimyje ir skaityti knygą. Tačiau tingus poilsis pernelyg nežavi jos vyro, jam tokios atostogos pabosta jau po dienos. Todėl jis mieliau su sūnumis važinėja dviračiais, riedučiais.

Naujas tėvo pomėgis buriuoti žadina sūnų smalsumą – vaikai jo klausinėja apie buriavimą, pavojus jūroje.

Bet G.Masalskis abejoja, ar šiuo metu daug kuo besidomintys sūnūs galėtų kada nors tapti buriuotojais, – Danielius (10 m.) ir Emilis (12 m.) jau patyrė jūros ligos simptomus, kai visa šeima vieną vasarą kėlėsi keltu iš Saremos salos (Estija). Nors nebuvo didelio bangavimo, motiną ir vaikus nuo menko supimo pykino.

Giedriui būti virš vandens vėjo blaškomoje jachtoje – joks iššūkis. Jam kaip oro reikia aštrių pojūčių – jų jis pasisemia ne tik laive, bet ir Lietuvoje važinėdamasis motociklu. O paplūdimių jam galėtų ir nebūti, kad ir kaip jie vilioja šeimos narius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.