Teniso žvaigždė S.Williams pagaliau ištrūko iš tėvo globos

Trylika metų. Tiek laiko prireikė, kad aikštynų karaliene vadinama teniso žvaigždė Serena Williams (33 m.) grįžtų į Indian Velso turnyrą Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Seserys Venus (kairėje) ir Serena Williams turėjo paklusti tėvo Richardo valiai.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Seserys Venus (kairėje) ir Serena Williams turėjo paklusti tėvo Richardo valiai.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 1, 2015, 7:00 AM, atnaujinta Jan 7, 2018, 8:32 PM

 Dėl 2001-aisiais patirto rasistinio žiūrovų išpuolio pirmoji pasaulio raketė sąmoningai boikotavo „ATP Masters“ serijos turnyrą, kuriame kaunasi geriausi pasaulio teniso žaidėjai.

Pergalingą Serenos grįžimo mačą stebėjo jos motina Oracene, taip pat vyresnioji sesuo Isha. Apie tai rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Gyvenimo būdas“.

Bet šalia nebuvo matyti tėvo Richardo (73 m.) – vyras yra pasižadėjęs, kad į Indian Velsą niekada nebesugrįš, nes prieš trylika metų tame turnyre buvo nušvilpta Serena ir jos metais vyresnė sesuo, ne ką mažiau garsi tenisininkė Venus (34 m.).

Pasipiktinę žiūrovai įtarė, kad Richardas paskatino Venus nepasirodyti pusfinalio mače, kuriame turėjo susikauti seserys. Tuomet Venus paaiškino, neva negali kovoti dėl kelio sausgyslių uždegimo, tačiau tuo patikėjusių beveik nebuvo.

Dar iki tol sklandė kalbos, kad seserų tėvas Richardas nusprendžia, kuri sesuo privalo laimėti jųdviejų kovose. Įtūžusi minia ir per Indian Velso finalą, kuriame susigrūmė Serena ir belgė Kim Clijsters, ir apdovanojimų ceremonijos metu švilpė ir skandavo ne pačius maloniausius žodžius į Williamsų šeimos pusę.

Richardas visą gyvenimą labai jautriai reaguodavo į replikas dėl odos spalvos. Serenai buvo dešimt metų, kai Richardas nutarė dukterų nebeleisti į turnyrus, nes esą juose baltieji žeminamai kalbėdavo apie Sereną ir Venus. Visa tai Richardas aprašė pernai išleistoje prisiminimų knygoje. Beveik niekas neabejoja, kad seserys Serena ir Venus taip ilgai boikotavo vieną prestižiškiausių turnyrų tik dėl stipriai įsižeidusio tėvo, taip ir nesulaukusio atsiprašymo iš šio turnyro organizatorių.

Ar žiaurų pažeminimą atleidusi ir į Indian Velso turnyrą sugrįžusi Serena nori visam pasauliui įrodyti, kad yra nebepriklausoma nuo tėvo ir sesers Venus? Greičiausiai. Su kiekvienu savo stipriu kirčiu visų laikų geriausia tenisininke laikoma Serena tarsi tvirtino: „Aš – stipri asmenybė, kuriai niekas nebegali vadovauti.“

Tėvo įtaka seserų Williams gyvenime iki šiol buvo didžiulė. Richardas, kurio vaikystė buvo sunki, dar negimus jauniausioms dukterims nutarė: jos bus teniso žvaigždės. Iš pirmosios santuokos Richardas turi dvi dukteris ir tris sūnus.

Su antrąja žmona vienuolika metų jaunesne Oracene Richardas susituokė jau gimus jųdviejų bendrai dukteriai Venus. Ši santuoka Oracene taip pat buvo antroji. Su pirmuoju anksti žuvusiu vyru Oracene susilaukė trijų dukterų.

Kai Oracene ir Richardo dukterims Serenai bei Venus buvo vos šiek tiek daugiau nei ketveri metai, tėvas mergaites ėmėsi mokyti teniso subtilybių. Vėliau Richardas pripažino, kad galėjo dukterims leisti ilgiau pasidžiaugti vaikyste. Anot jo, geriausias amžius vaikams pradėti žaisti tenisą – šešeri metai.

Kad mergaitės galėtų tinkamai treniruotis, Williamsai iš Mičigano valstijos persikėlė į Kaliforniją ir apsigyveno Los Andželo priemiestyje.

Richardas nutarė pats treniruoti Sereną ir Venus. Apie pasimatymus su vaikinais nuolat sportuoti raginamos seserys galėjo tik pasvajoti.

Kad mergaitėms per anksti nepabustų motinystės instinktas, Richardas nutraukdavo galvas dukterų lėlėms. Tokiam elgesiui neprieštaravo ir Oracene. Buvusi medicinos sesuo pati išmoko teniso subtilybių ir prisidėjo prie Richardo treniruojant dukteris.

Nors Oracene niekuomet nebuvo pakankamai vertinama kaip trenerė, būtent motinai seserys Serena ir Venus turi būti dėkingos už tai, kad aikštynuose jos visuomet atrodo tvirtos ir pasitikinčios savimi. Priešingai negu Richardas, Oracene ir kaip motina, ir kaip trenerė visuomet buvo rami ir šaltakraujiška.

Tai jai padėjo atsigauti po vyriausios dukters Yetunde žūties. Grožio salono savininkė ir kvalifikuota medicinos sesuo Yetunde Los Andžele buvo nušauta prieš dvylika metų. Prieš oficialius pasirodymus ji tvarkydavo Serenos ir Venus plaukus ir palaikė jas turnyrų metu. Tad vyriausios sesers žūtį teniso žvaigždės išgyveno labai sunkiai.

Serenai prireikė net kelerių metų, kad atgautų kovinę dvasią. Ji net išvyko į humanitarinę kelionę į Vakarų Afriką – kartu su motina jos įkūrė fondą, remiantį mokyklų statymą Senegale ir Kenijoje.

O kaip garsiosios teniso žvaigždės priėmė jauniausią savo brolį Dylaną Starrą, neaišku. Jam – vos pustrečių metų. Jį Richardui padovanojo jo trečioji žmona Lakeisha Graham.

Garsiausiu ir daugiausia pasiekusiu tėvu teniso pasaulyje laikomas Richardas ir pats ėmė kitaip vertinti sėkmę – 73-ejų sulaukęs vyras visiškai nenori, kad jaunėlis ateityje žaistų tenisą.

Aštuonių vaikų tėvas Richardas tiki, kad jauniausia jo atžala ir nežaisdama teniso susikraus didžiulius turtus. Būtent pinigai Richardui visuomet buvo vienas didžiausių tikslų. Lakeisha turbūt nedrįs prieštarauti sutuoktiniui, kuris nesigėdydamas atvirai pasakojo, kad gimus mažyliui nuskubėjo atlikti DNR testo – tuo metu 70-metis Richardas neslėpė turėjęs abejonių, ar sūnus tikrai jo.

Su vos metais už dukterį Venus vyresne Lakeisha Richardas susituokė po skyrybų su Oracene 2002-aisiais.

Manoma, kad 20 metų pragyvenusios poros skyrybų priežastis – smurtas. Nors Richardas neigė smurtavęs prieš žmoną, sklando gandai, kad seserys Serena ir Venus tėvo išpuolius prieš motiną tiesiog ignoruodavo.

Parengė Ernesta VINEVIČIŪTĖ

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.