„Daugeliui žmonių pati laukiamiausia šventė yra Kalėdos. Man kiek kitaip – žiemos šventės jau ne vienus metus yra labai darbingos. Per Velykas paprastai būnu laisvesnė, todėl joms yra daugiau laiko pasiruošti“, – kalbėjo pašnekovė.
Tradicijas perduoda motina
Velykas kaunietė švenčia pagal tradicijas, kurias puoselėja kartu gyvenanti beveik devyniasdešimties metų sulaukusi J.Šmidtienės motina.
„Prieš kiekvienas Velykas namai tampa jaukūs ir šventiški. Jau pasirūpinome, kad ir šįmet juos puoštų išsprogusios forzitijų šakelės, beržų žirginėliai, įvairios kitos dekoracijos. Namiškiams ir svečiams jau suruoštos Velykų bobutės lauktuvės“, – pasakojo J.Šmidtienė.
Vienas smagiausių menininkės šeimos, ypač vaikų, užsiėmimų – kiaušinių marginimas. Likus dviem dienoms iki Velykų pradedami dažyti naminiai kiaušiniai tik tvirtu lukštu. Išradingumo nestokojanti menininkė kaskart pasiūlo vis naujų būdų, kurie kiaušinius paverčia išskirtiniais.
Ant lukšto raižo linkėjimus
J.Šmidtienės išgražinti margučiai būna ne tik labai spalvingi, žaismingi, bet ir puošti gėlytėmis, lapeliais, augalų šakelėmis, kitomis dekoracijomis. Kai kuriems margučiams J.Šmidtienė pritaiso ausis ir uodegėles, tuomet jie tampa panašūs į zuikius.
„Ant margučių būtinai atsiranda linkėjimų. Vienus tiesiog išraižome ar užrašome ant lukšto, kitus išradingai priklijuojame. Linkime paprastų žmogiškų dalykų – laimės, meilės, laisvės, sveikatos, džiaugsmo“, – pasakojo J.Šmidtienė.
Nuo pat vaikystės Velykų rytą J.Šmidtienė vyksta į Kauno arkikatedrą baziliką. Tik po to sėda prie šventinio stalo. Taip bus ir šįmet. Per Velykas menininkės namuose susirinks per dvidešimt žmonių – broliai ir seserys su šeimomis, vyro giminaičiai.
„Įprastai svečiai atvyksta ne tuščiomis. Sako, kad sutiko Velykų bobutę su lauktuvių krepšiu, kuriame būna margučių, saldainių, loterijos bilietų, žvakių, kitų smulkmenų“, – sakė kaunietė.
Šventinį stalą J.Šmidtienė dengia geltona peltakiuota staltiese iš motinos skrynios. Pusryčiams laukia šviežiai virti ančių kiaušiniai, parūkytas ir virtas kumpis su krienais, zuikio pyragas, šaltiena. Po pusryčių prasideda įnirtingos margučių daužynės ir riedynės. Šventiniams pietums menininkė tradiciškai keps antį arba žąsį.