Daugiavaikė pora įkūrė katalikišką pažinčių svetainę vienišiams

Koks tavo požiūris į santuoką? Kontracepciją? Abortą? Lytinį gyvenimą iki vestuvių? Ką tau reiškia Dievas? Bažnyčia? Rodos, tokie klausimai turėtų atbaidyti žmones, kurie ieško antrosios pusės. Tačiau katalikiškos pažinčių svetainės kitolink.lt sėkminga pradžia kalba visai ką kitą – net nebūdami katalikai, vienužiai norėtų šeimą kurti su tvirtų pažiūrų tikinčiais žmonėmis.

„Galvojome steigti darželį, bet Jurgita nebuvo iki galo tikra. Tada meldėmės: „Dieve, duok kokį ženklą, ar einame teisingu keliu“, – prisiminė V.Salinis.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Galvojome steigti darželį, bet Jurgita nebuvo iki galo tikra. Tada meldėmės: „Dieve, duok kokį ženklą, ar einame teisingu keliu“, – prisiminė V.Salinis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Apr 9, 2015, 3:31 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 5:17 AM

Greitai bus mėnuo, kai kovo 19-ąją – mergelės Marijos sužadėtinio Juozapo dieną – Lietuvoje veikti pradėjo pirmoji katalikiška pažinčių svetainė kitolink.lt.

„Nuo kitų ji skiriasi tuo, kad joje kaip pagrindas aiškiai įvardinamos katalikiškos vertybės. Mūsų požiūris į gyvybę, šeimą, asmenį sutampa su Katalikų Bažnyčios pažiūromis“, – aiškino vienas iš svetainės kūrėjų, Kauno rajono gyventojas Vytautas Salinis.

Jo ir žmonos Jurgitos įkurta svetainė sieks, kad Lietuvoje gausėtų santuokų. „Manome, kad tik santuokoje žmogus pilnai gali būti žmogumi. Jei žmogus pasiruošęs būti sugyventiniu ar partneriu, to negana. Santuoka – tai pilnas savęs dovanojimas, be jokių sąlygų ir atšaukimų“, – aiškino ilgametis ateitininkas.

Išrinkti pavadinimą  kitolink.lt  padėjo vieno rašytojo mintis, įstrigusi Vytautui: „Svarbu ne žiūrėti, kaip kitas gali patenkinti mane ir kaip jis atitiktų mano lūkesčius, bet atvira širdimi eiti kito link, galvojant apie tai, kaip kitą galiu padaryti laimingą.“

Lankosi ne tik užkietėję katalikai

Registruodamasis svetainėje kitolink.lt lankytojas pirmiausia pažymi, kad yra katalikas/ė, nevedęs, netekėjusi ir nori susituokti Bažnyčioje.

Svetainėje registruojasi ir netikintys. Ne vienas naujas narys, pildydamas profilį, prisipažįsta: „Nesu tikintis, bet ieškau tikėjimo.“

„Svarbiausia, kad žmogui tinka katalikiška kryptis, nesvetimos katalikiškos vertybės. Esame atviri ir ieškantiems“, – tikino vienas kūrėjų.

Svetainės nariai pildo ir atitikimo testą, kuriame greta įprastų pažinčiai klausimų, yra ir klausimų apie kontracepciją, požiūrį į lytinius santykius iki santuokos ir panašių.

Net jei lankytojas pažymi, kad jam lytiniai santykiai ir įsipareigojimas iki gyvenimo pabaigos nebūtinai yra puikus derinys, o seksualiniai santykiai gali pasaldinti gyvenimą, jis nėra išmetamas iš katalikiškos pažinčių svetainės.

„Atvirumas yra visa ko pagrindas. Jei apsimesi ir parašysi, kad esi giliai tikintis, kad tau svarbu skaistumas iki santuokos, jei iš anketos atrodys, kad esi šventasis, o realybėje taip nebus, žmonės susitiks ir pamatys, kas iš tiesų esi, prarasi jų pasitikėjimą. Lietuva mažas kraštas. Žmonės neturi apsimetinėti. Kviečiame atviram santykiui“, – drąsino ateitininkas.

Pažinčių ieško ir 66-erių moteris

Svetainėje per pirmas dvi savaites užsiregistravo 1500 narių. Pilnaverčių narių buvo apie 400. Kiti nebuvo sumokėję nario mokesčio, kuris 3 mėnesiams yra 15 eurų, metams – 30 eurų. Jie dar negalėjo naudotis visomis svetainės galimybėmis, taip pat susipažinti su kitais.

Itin gausiai lietuviai registravosi svetainei vos startavus. Registracijai prasidėjus 19 val., apie vidurnaktį jau buvo užsiregistravę 750 žmonių. Kūrėjai nesitikėjo tokio didelio žmonių aktyvumo.

„Prieš metus startavę kroatai stebėjosi, kad per 2 dienas jie surinko užsiregistravusių 1000 žmonių. Mes tūkstantį žmonių turėjome per pirmąją dieną. Buvo labai netikėta. Ir daug džiaugsmo, ir adrenalino – juk dar buvo likę programavimo klaidų“, – prisiminė vienas svetainės administratorių.

Jo įsitikinimu, vienužių Lietuvoje tikrai yra daug ir jiems svarbu vertybinis pagrindas.

Pašnekovas pastebėjo, kad gyvenimo meilės ieško ne tik jauni žmonės. Nors svetainės taikinyje – 25-45 metų vienužiai, apie galimybę prisijungti klausia ir vyresni katalikai.

„Viena moteris, su kuria kalbėjau telefonu, prisipažino, kad jai – 66-eri. Pamačiusi, kad svetainėje vien jauni žmonės, ji truputį išsigando. Padrąsinau ją, kad amžiaus ribos svetainėje nėra“, – pasakojo V.Salinis.

Latviai tuokėsi po metų

Keli šimtai svetainės narių jau bendrauja, tačiau meilės istorijų apie laimingas santuokas dar reikės palaukti.

Pavyzdžiui, Latvijos katalikiška pažinčių svetainė metus laiko laukė pirmųjų savo narių vestuvių. „Mums atrodė, kad jų puslapis nelabai gyvas, bet gavome žinutę, kad jie jau turi porą, kuri susipažino per svetainę ir šiemet vasario 14 dieną susituokė. Pažinčių svetainė atsidarė pernai per Valentino dieną“, – pasakojo lietuvis.

Jis tikino, kad vertybiškai orientuotų svetainių reitingai yra 5 kartus geresni nei paprastų pažinčių svetainių. Austrų svetainė KathTreff.org, nuo kurios ir prasidėjo katalikiškų pažinčių svetainių kūrimasis Europoje, pernai tarp 50 svetainių, atsidūrė 11 vietoje.

„Reikia turėti minty, kad vokiškai kalbantis kraštas – protestantiškas, ten katalikų mažiau. Be to, svetainė nesiekė matomumo aukštumų. Man toks populiarumas kalba, kad santuoka žmonėms svarbu ir kad žmonės, eidami į santuoką, tikisi, kad tai bus laimingiausias būdas gyventi“, – sakė V.Salinis.

Vyras pastebi, kad patys būdami netikintys, santuokai žmonės dažnai ieško tikinčių žmonių. „Noriu, kad mano žmona būtų tikinti“, – Vytautui kartą prisipažino vienas netikintis draugas. Jis kelerius metus pažinčių portaluose ieškojo tikinčios merginos ir galiausiai rado.

Darželis ar pažinčių svetainė?

Vytautas su žmona Jurgita apie naują projektą ėmė galvoti, kai moteris augino penktą poros vaikelį.

Jau ūgtelėjus ketvirtai atžalai katalikė mąstė, koks darbas jai patiktų – žinojo, kad nuo 8 iki 17 val. darbo ji nenori.

„Galvojome steigti darželį, bet Jurgita nebuvo iki galo tikra. Tada meldėmės: „Dieve, duok kokį ženklą, ar einame teisingu keliu.“ Atkeliavo Vincentas – penktas vaikelis. Aiškiai supratome, kad darželis – ne mūsų darbas“, – prisiminė V.Salinis.

Kartą draugai papasakojo apie katalikišką pažinčių svetainę Austrijoje, užsiminė, kad austrai ieško poros Lietuvoje, kuri būtų svetainės veidas ir administratoriai.

„Nuskambėjo keistai. Internetinė pažinčių svetainė, kad ir katalikiška, skambėjo nerimtai. Nepuolėm entuziastingai prie šio projekto“, – prisipažino Vytautas.

Saliniai nustebo, kai pasiklausinėjo draugų ir sužinojo, kad nemažai jų susipažino internetu.

„Pradžioje turėjome stereotipą, kad internetu galima ieškoti nebent nuotykių ar pakvailioti. Netikėjome, kad galima surasti žmogų gyvenimui. Bet vėliau supratome, kad tai – puiki erdvė, žmonėms susitikti, atrasti vienas kitą ir gilintis į Bažnyčios mokymą. Tikėjimo klausimai irgi dažnai apipinti visokiais mitais. Tikime, kad puslapis padės žmonėms ne tik rasti sutuoktinį, bet ir tvirtėti tikėjimo kelyje“, – kalbėjo V.Salinis.

Pora nesitiki išvystyti pelningo verslo. „Austrų patirtis rodo, kad vien iš puslapio „gyventi“ neišeina. Tai nėra verslas tikrąja to žodžio prasme“, – aiškino Kauno rajono gyventojas.

Jiedu nori organizuoti renginių, kad svetainės nariai galėtų susitikti vieni kitus. Galiausiai juk vien virtualaus bendravimo šeimai sukurti nepakanka, katalikiška pažinčių svetainė skatins ir gyvą vienužių bendravimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.