Valdinga šimtametė pamokė net jos sveikinti atėjusį Šiaulių merą

Reikia mažiau niurzgėti ir neturėti žalingų įpročių. Tokį ilgo gyvenimo receptą išdavė 102-ąjį gimtadienį ketvirtadienį atšventusi Leontina Linkevičienė.

Sveikintojų iš savivaldybės per 102-ąjį gimtadienį sulaukusi L.Linkevičienė su svečiais pakėlė ir simbolinę taurę šampano.<br>G.Šiupario nuotr.
Sveikintojų iš savivaldybės per 102-ąjį gimtadienį sulaukusi L.Linkevičienė su svečiais pakėlė ir simbolinę taurę šampano.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys

Apr 16, 2015, 2:33 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 4:26 PM

Prieš 76 metus iš Tytuvėnų į Šiaulius persikėlusi senolė jau trys dešimtmečiai gyvena vienturtės dukters Almos Maksimovienės namuose.

L.Linkevičienė sunkiai vaikšto, neprigirdi, bet skųstis nėra linkusi. Siūti ir megzti mėgdavusi šimtametė dabar dažniau varto žurnalus, laikraščius.

Žingeidi senolė paprašo anūkės medikės, kad ši atspausdintų naujienų ir iš interneto – moteris domisi ir poltikos naujienomis, žino visus aukščiausius valstybės politikus.

Tik per televizorių mėgstamas laidas šimtametei žiūrėti pasidarė sunku, mat dažnai nenugirsta, apie ką kalbama. Todėl siužetą tenka papasakoti greta prisėdusiam namiškiui.

Prieš Antrąjį pasaulinį karą į didmiestį paskui būsimą vyrą Vaclovą persikėlusi moteris iš pradžių dirbo siuvėja, o po to įsidarbino Šiaulių apygardos teismo kanceliarijoje.

Pora 17 metų neturėjo vaikų, bet galiausiai susilaukė dukters Almos. Ilgaamžė padėjo dukteriai užauginti anūkę Margaritą, o dabar nepamiršta pažerti nurodymų provaikaičiams Pijui ir Urtei.

Šiuos mažylius senolė mato dažnai, nes anūkės šeima įsikūrusi gretimame name.

Paklausta, kuo palepina jubiliatę, A.Maksimovienė šypsojosi, kad mama – neišranki: „Jis valgo viską, gal labiau lengvesnį maistą mėgsta – daržoves, pieno produktus. Ir kavą geria, bet būtinai – su daug daug pieno“.

Namo šeimininkė juokėsi, kad mama yra labai tvirto charakterio, mėgsta visiems pavadovauti, išsakyti savo nuomonę, nes nutylėti – ne jos būdui.

Tuo įsitikino ir jubiliatės pasveikinti su puokšte rožių puokšte atvažiavęs Šiaulių meras Artūras Visockas. „Būk geras!“- naujajam miesto vadovui pirštu pagrūmojo senolė, vėliau pakėlusi ir simbolinę taurę šampano.

Tradicija sveikinti šimtamečius Šiauliuose gyvuoja jau antrą dešimtmetį. Garbaus amžiaus miestiečiams savivaldybės atstovai dovanoja gėlių, 145 eurus, o per šimtąjį gimtadienį – ir jubiliato juostą.

Dabar Šiauliuose gyvena 13 šimtamečių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.