Kaip A.Užkalnis tapo maisto kritiku ir ar jis valgo nemokamai?

Kritikuodamas restoranų patiekalus Andrius Užkalnis (44 m.) jaučiasi nevaldomas – trejus metus rašydamas kulinarines apžvalgas įsitikino, kad skaudžiausias smūgis verslininkui būna jo maitinimo verslą įvertinus 2–3 žąsimis iš penkių. Tuomet pasipila daugiausia pasipiktinimų tiesiogiai ar interneto komentaruose. Tačiau pats A.Užkalnis irgi sulaukia daug kritikos strėlių. Sužinokite – už ką.

Nemanykite, kad A.Užkalnis, ragaudamas patiekalus, prie stalo parašo ir apžvalgą. Jis nieko net neužsirašinėja.<br>R.Danisevičiaus nuotr. Fotografuota restorane „Chef2 Food House“ Vilniuje.
Nemanykite, kad A.Užkalnis, ragaudamas patiekalus, prie stalo parašo ir apžvalgą. Jis nieko net neužsirašinėja.<br>R.Danisevičiaus nuotr. Fotografuota restorane „Chef2 Food House“ Vilniuje.
Daugiau nuotraukų (1)

Ligita Valonytė („Lietuvos rytas“)

Apr 24, 2015, 5:08 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 11:50 PM

Restoranų apžvalgininko bijo ir virtuvės vadovai – kai kurie sukritikuotieji net perėjo dirbti į naujas vietas ir, Andriaus pastebėjimu, padarė pažangą. O ko A.Užkalniui nesiautėti, jeigu jis – vienintelis maisto kritikas Lietuvoje. Todėl valgytojams jis netgi tapo guru, po kurio apsilankymo restoranuose minios pasuka ten pat.

Nutarėme pamatyti, kaip A.Užkalnis vizituoja pasirinktą restoraną. Su maisto kritiku ėjome drauge valgyti dienos pietų į neseniai Vilniaus centre pradėjusį veikti restoraną „Chef2 Food House“.

Restorane įsitaisėme prie staliuko arčiausiai lango, kad nekristume lankytojams į akis.

Juk A.Užkalnis – ne tik maisto kritikas, bet ir rašytojas, žurnalistas, daug kam pažįstamas iš portalo lrytas.lt politinių ir gurmaniškų apžvalgų, kurios publikuojamos su autoriaus nuotrauka.

Beje, A.Užkalnio išvaizda restoranų aprašymų komentaruose taip pat aptarinėjama – skaitytojai kartais griežtai pareiškia, kad kritikas turėtų pasižiūrėti į veidrodį, nes priaugo svorio ir atrodo kaip kiaulė.

Pasirodo, A.Užkalnis skaito tuos komentarus. Ar jis pyksta, kai pilasi jam skirti negražūs epitetai?

Nesakytume, kad A.Užkalnio darbas – kartą per savaitę apsilankyti restorane – būtų sunkus. Tačiau jis turėtų būti nepigus. Be to, restoranus retai lanko vienas – eidamas vaišintis dažnai kviečiasi draugų.

Ar už tai, ką suvalgė ar vos paragavo, Andrius susimoka iš savo kišenės?

– Apžvalgose patiekalus vertinate žąsimis. Aukščiausias įvertinimas – penkios žąsys, jas gavę restoranų vadovai turbūt šokinėja iš džiaugsmo ir siunčia jums padėkas.

– Esu pastebėjęs, kad komentatoriai irgi džiaugiasi kokio nors restorano įvertinimu penkiomis žąsimis. Savininkai dažniausiai žinute apie tokį įvertinimą pasidalija socialiniuose tinkluose.

Kartais pasitaiko, jog paskambina ir padėkoja.

– O kai įvertinate viena žąsimi, turbūt būtų geriau nesiartinti prie restorano, neskaityti komentarų?

– Įvertinus viena žąsimi, dažniausiai nekreipiama dėmesio. Skausmingiausias įvertinimas – dvi arba trys žąsys. Jeigu pasakai, kad netikęs restoranas, įvertintas vos 1 žąsimi, žmonės trukteli pečiais, pasipurto ir parašo komentarą: „niekam tos žąsys neįdomios“ arba „apskritai kas toks esi?“.

O kai įvertini 2 ar 3 žąsimis, tai nuskamba kaip nuosprendis, kad ta įstaiga – vidutiniška. Žmones tai žeidžia, nors aš šito nesitikėjau. Kadangi esu įpratęs prie daugelio neigiamų komentarų apie save ir apie savo rašymus, nebekreipiu į tai dėmesio.

Mane ne ypač žeidžia, kai aptariama ir mano fizionomija. Būna šiek tiek skaudžiau, kai net ir protingi žmonės yra įsitikinę, kad esu maitinamas nemokamai ir rašau už maistą. Jei vien tik kvailiai taip manytų, nekreipčiau dėmesio, bet labai daug pažįstamų tuo tiki, kol nepaaiškinu.

Bet apžvalgos pakeičia lankytojų pasirinkimą. Daugelis restoranų savininkų minėjo, kad jeigu aprašydamas išskiriu kurį nors patiekalą, kuris man patiko, tai beveik garantija, jog porą savaičių visi jo ir prašys.

Nesvarbu, ar tai būtų dešrelės, ar žuvis. Žmonės visada nori, kad jiems kas nors padėtų pasirinkti. Tada žmogus džiaugiasi, nes atėjusiam jam nebereikia galvoti apie valgiaraštį. Jis sako: „Atneškite tas dešreles arba tą žuvį, kurią Užkalnis valgė.“

Visą pokalbį skaitykite šeštadienio „Lietuvos ryto“ žurnale „Gyvenimo būdas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.