M.Pliseckaja apie meilę: „Jei nematau savo vyro, imu ilgėtis“

„Mums mieli namai Lietuvoje: patinka ten sutikti Naujuosius metus, kieme papuošti eglę. Ten nuostabi gamta, ne blogesnė nei Šveicarijos kurortuose“, – yra kalbėjusi legendinė balerina Maja Pliseckaja, kurios palaikai bus kremuoti ir galiausiai išbarstyti virš Rusijos, vykdant jos paskutinę valią.

„Mes su vyru mylime Lietuvos žmones. Jie mandagūs, neisteriški, neskubantys, nerėkaujantys. O mūsų namas Trakų rajone – tai rojus žemėje“, kalbėjo M.Pliseckaja.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Mes su vyru mylime Lietuvos žmones. Jie mandagūs, neisteriški, neskubantys, nerėkaujantys. O mūsų namas Trakų rajone – tai rojus žemėje“, kalbėjo M.Pliseckaja.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 4, 2015, 1:54 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 1:23 AM

M.Pliseckaja kartu su šešeriais metais jaunesniu sutuoktiniu R.Ščedrinu daug metų Kalėdas ir Naujuosius metus sutinkdavo Lietuvoje, savo sodyboje Trakų rajone.

M. Pliseckaja prieš savo mirtį praeitą savaitgalį paliko nurodymą, kad jos palaikai būtų kremuoti, o kai mirs jos vyras – kompozitorius Rodionas Ščedrinas – jų pelenai turės būti sumaišyti ir išbarstyti virš Rusijos.

„Tokia mūsų paskutinė valia: po mirties kremuoti mūsų kūnus, o kai ateis liūdna ilgiau iš mūsų gyvenusiojo mirties valanda, arba mūsų vienalaikės mirties atveju, mūsų pelenai turės būti sumaišyti ir išbarstyti virš Rusijos“, – sakoma 89 metų balerinos testamente.

Balerinos viešos laidotuvės nebus rengiamos: įvyks tik privati ceremonija jos šeimos nariams ir draugams Vokietijoje, kur M. Pliseckaja mirė nuo infarkto.

M. Pliseckaja mirė gegužės 2-ąją nuo infarkto Miunchene, būdama 89 metų. Pasak jos vyro kompozitoriaus R. Ščedrino, gydytojai mėgino ją atgaivinti, bet jų pastangos nebuvo sėkmingos.

Pateikiame 2007-ųjų sausio 6 dieną „Lietuvos ryte“ publikuotą interviu su M.Pliseckaja.

Į pasaulį – smalsiu žvilgsniu

„Kas čia? – į ant stalo gulintį mano diktofoną pirštu parodė baleto žvaigždė Maja Pliseckaja. – Diktofonas? Koks jis mažas, šiuolaikinis, nuostabus“.

Žodis „nuostabu“ yra dažnas M.Pliseckajos žodyne. Jai viskas atrodo nuostabu – ir Lietuva, ir gyvenimo kelyje sutinkami žmonės, ir vyro jai dovanojama meilė. Lapkričio mėnesį 82-ąjį gimtadienį atšventusi rusų balerina per kelias viešnagės Lietuvoje savaites pasisėmė daug įspūdžių.

Kartu su vyru, žinomu kompozitoriumi Rodionu Ščedrinu, ji čia šventė Kalėdas bei sutiko Naujuosius metus.

Žavisi Trakų gamtovaizdžiu

M.Pliseckaja kartu su šešeriais metais jaunesniu sutuoktiniu R.Ščedrinu daug metų Kalėdas ir Naujuosius metus sutinka Lietuvoje, savo sodyboje Trakų rajone.

Prieš kelerius metus, duodama interviu užsienio žurnalistams, M.Pliseckaja atskleidė, kad jai mieliausias vaizdas tas, kurį mato pro savo sodybos langus Lietuvoje.

Lietuva – M.Pliseckajos motinos gimtinė. Balerina kartu su vyru Trakų rajone namą įsigijo prieš du dešimtmečius. Jis pastatytas ežero pakrantėje.

Šokis – visas gyvenimas

Su Lietuva M.Pliseckają sieja ne tik Trakų rajono Kozelkiškių kaime esantis vasarnamis. Pora šį savo būstą vadina tikraisiais namais.

Garsūs sutuoktiniai didžiuojasi ir Lietuvos pilietybe. Prieš kelerius metus legendinė balerina buvo apdovanota ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro didžiuoju kryžiumi.

Dar vėliau, švęsdama savo aštuoniasdešimtmečio jubiliejų, M.Pliseckaja pažadėjo nuo scenos nulipti būdama 107 metų. Šokis jai – visas gyvenimas. Tai yra jos aistra ir meilė.

M.Pliseckaja ne kartą yra mokiusi Lietuvos baleto šokėjus. Gauti jos pamokas nusišypsojo laimė ir balerinai Eglei Špokaitei.

Viešniai – aplodismentai

Lietuvoje dvi savaites viešėjusi balerina sutiko būti Vilniaus universiteto Santariškių klinikose vykusio naujamečio koncerto, kuris vyko prieš daugiau nei savaitę, garbės viešnia.

Į gydymo įstaigos koncertų salę M.Pliseckaja įžengė kartu su savo vyru. Susirinkusiųjų žvilgsniai iškart susmigo į baleto karalienę. Kilo aplodismentų audra.

M.Pliseckaja grakščiai nusilenkė. Plojimai ėmė aidėti dar garsiau.

Pora dažnai keliauja

Po koncerto Santariškių klinikose paprašyta duoti interviu „Lietuvos rytui“, M.Pliseckaja maloniai nusišypsojo.

– Prašau. Tiktai jūs sėskite tarp mūsų su vyru, į vidurį. Taip geriau girdėsis, – atsistodama ir užleisdama savo vietą pasiūlė balerina.

– Kokį pasaulio kraštą dabar vadinate savo namais?

– Mūsų namai – Lietuvoje.

Man patinka Lietuva. Tai nuostabus kraštas. Mes su vyru mylime Lietuvos žmones. Jie mandagūs, neisteriški, neskubantys, nerėkaujantys. O mūsų namas Trakų rajone – tai rojus žemėje.

– Ne visai tiesa, kad mūsų namai Lietuvoje. Tiksliau būtų sakyti, kad mūsų namai – lėktuve, nes daug keliaujame. Be to, kartais gyvename Miunchene, kartais – Maskvoje, o kartais – Lietuvoje, – paaiškino R.Ščedrinas. Labiausiai rūpi vyro sveikata

– O kokie jums buvo praėję 2006 metai?

– Puikūs, sėkmingi. Gavau tris svarbius apdovanojimus, daug keliavome, daug pamatėme.

– Jūsų karjera – stulbinamai sėkminga. Regis, pasiekėte viską, ko tik norėjote. Ar jūs dar turite svajonių?

– Svajonių? Taip, turiu. Noriu, kad mano vyras būtų sveikas. Kitų svajonių aš neturiu.

– Jūs kartu – jau 48 metai.- Koks jūsų šeimyninės laimės receptas?

– Nėra jokio recepto. Taip jau yra. Jei aš bent trumpą laiką nematau savo vyro, pradedu jo ilgėtis, man be jo liūdna.

– Jus sieja didžioji meilė. – Taip. Jau greitai švęsime savo 50-ties bendro gyvenimo metų jubiliejų. Žinoma, jei abu jo sulauksime.

Iš Lietuvos – persivalgę

– Jūs sakote, švęsite auksines vestuves, jei jų sulauksite. Juk gražiai atrodote.

– Sakote, gražiai? Tai – labai nuostabu.

– Jūsų turbūt dažnai klausia, kokių dietų laikotės?

– Nesilaikau aš jokių dietų. Atvirkščiai – mėgstu skaniai ir daug valgyti. Net vyras man kartais sako: „Maja, užteks, daugiau nevalgyk“.

– Žinote, kada reikia dietų? Kai po švenčių sugrįžtame iš Lietuvos. Tada būname persivalgę, – į pokalbį įsiterpė R.Ščedrinas.

– Mūsų Nataša labai skaniai gamina. Ji ir mūsų namus Lietuvoje prižiūri, ir maistą mums ruošia. Tada persivalgome, – vyrui pritarė M.Pliseckaja.

– O jūs pati ar gaminate?

– Labai retai. Tik jei būtinai prireikia. Štai Miunchene, toje gatvėje, kurioje gyvename, yra per 30 restoranų. Ten maistas nuostabus. Yra iš ko rinktis. Lietuvoje sutikdami Naujuosius metus irgi mėgstame skaniai pavalgyti, skaniai išgerti. Dar leidžiame fejerverkus.

– Jūs daug šypsotės. O ar kada nors verkiate?

– Aš niekada neverkiu. Būna, kad širdyje – liūdna, bet neverkiu. Kartą viena mano draugė sakė: „Pravirk kada nors, norėčiau pamatyti, kaip tu verki“. Tačiau aš ne toks žmogus. Negaliu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.