Mirštanti aktorė pasiuntė pasauliui pagalbos šauksmą

Įraše, paskelbtame „Youtube“, Rachel ne tik prašo pagalbos, bet ir atskleidžia kovos su mirtinai pavojingu valgymo sutrikimu detales.<br>Stopkadras iš „Youtube“.
Įraše, paskelbtame „Youtube“, Rachel ne tik prašo pagalbos, bet ir atskleidžia kovos su mirtinai pavojingu valgymo sutrikimu detales.<br>Stopkadras iš „Youtube“.
Dar prieš keletą metų Rachel buvo sveika ir laiminga moteris.<br>Nuotr. iš „Facebook“.
Dar prieš keletą metų Rachel buvo sveika ir laiminga moteris.<br>Nuotr. iš „Facebook“.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

May 24, 2015, 2:05 PM, atnaujinta Nov 26, 2017, 9:40 PM

Mirštanti anoreksija serganti aktorė sukūrė širdį veriantį vaizdo įrašą, maldaudama jai padėti – ligoninės jos nepriima, nes laiko pernelyg liesa, kad būtų galima ją gydyti.

37 metų aktorė Rachael Farrokh iš Pietų Kalifornijos sveria vos dvi dešimtis kilogramų. Jau daugiau kaip 10 metų ji kovoja su nervine anoresija. Įraše, paskelbtame „Youtube“, ji ne tik prašo pagalbos, bet ir atskleidžia kovos su mirtinai pavojingu valgymo sutrikimu detales.

Per silpna pati judėti

Vaizdo įraše Rachel aiškina, kad per pastaruosius mėnesius jos būklė labai pablogėjo – dabar moteris yra išsekusi, sunkiai gali kvėpuoti ir jaučiasi per silpna pati judėti.

Jos vyrui Rodui Edmondsonui teko mesti darbą, kad galėtų ją prižiūrėti visą parą, nes ligoninės atsisako priimti moterį motyvuodamos tuo, kad jos gydymui trukdo pavojingai mažas svoris.

„Yra viena ligoninė kitame šalies gale, kuri gali padėti ir aš turiu mažą galimybę išgyventi, bet mano galimybės ten patekti yra labai mažos. Mums reikia jūsų pagalbos“, – prašydama paaukoti sakė prastai atrodanti R.Farrokh.

Sėdėdama ant sofos rožinį džemperį su kapišonu vilkinti R.Farrokh pradėjo savo vaizdo įrašą žodžiais: „Man reikia jūsų pagalbos. Aš kenčiu nuo valgymo sutrikimo. Tai labai sunki anoreksijos forma“.

Sunkiai tardama žodžius ji tęsė: „Aš sergu šia liga jau kurį laiką. Esu 170 cm ūgio, nesveriu ir 20 kilogramų, ir nė viena ligoninė nenori manęs dabar priimti. Rodas dabar manimi rūpinasi 24 valandas per parą. Tam, kad patektume į ligoninę, kuri gali padėti … Aš ne toks žmogus, kad prašyčiau pagalbos… Bet man reikia jūsų pagalbos, kitaip neišgyvensiu. Aš pasiruošusi pasveikti“.

Vėliau ji nurodė specialų aukojimui skirtą interneto puslapį „GoFundMe“, per kurį ji tikisi surinkti 100 tūkst. JAV dolerių (89,82 tūkst. eurų). Dabar ji jau surinko 33 150 JAV dolerių (29 776 eurų), o jos vaizdo įrašas turėjo 11 tūkst. peržiūrų.

Tenorėjo dailesnio pilvuko

Su Rodu Rachael sutiko sporto salėje, kur jis dirbo asmeniniu treneriu. Televizijai ABC Rodas pasakojo, kad prieš susirgdama anoreksija Rachael buvo graži, aktyvi, sveika moteris.

„Ji buvo labai aktyvi paauglystėje, ji buvo perfekcionistė“, – prisiminė Rodas.

Socialiniame tinkle „Facebook“ R.Farrokh įkėlė tai įrodančią savo pačios nuotrauką, darytą dar tada, kai buvo sveika. Nuotraukoje ji vilki sportinę aprangą.

„Iš pradžių viskas atrodė nekaltai. Norėjau numesti kelis kilogramus, kad išryškėtų pilvo raumenys“, – prisiminė R.Farrokh. Tačiau staigus darbo praradimas ir skaudūs praeities prisiminimai galų gale jai sukėlė anoreksiją.

Kadangi jos sutrikimas palaipsniui tapo nekontroliuojamu, svoris pradėjo sparčiai kristi. Pagaliau nuo 56 kilogramų jos svoris nukrito iki mažiau nei 22.

R.Farrokh nutarė savo tikro svorio neatskleisti naujienų televizijai. Tačiau jos paskelbtame vaizdo įraše galima įžiūrėti jos krūtinės kaulus, persišviečiančius pro odą. Jos veidas yra sulysęs,jos kojų kaulai – atsikišę.

Didžiąją dienos dalį jis praleidžia gulėdama lovoje savo namuose, nes negali vaikščioti savarankiškai. „Kai pažiūriu į savo nuotrauką, darytą vos prieš kelerius metus, suprantu, kiek daug savo gyvenimo iššvaisčiau. Vėl noriu būti tokia pati – stipri, nepriklausoma moteris“.

Daugiau valgyti pavojinga

R. Farrokh, kuri „Facebook“ socialiniame tinkle prisistato aktore, dėl anoreksijos sirgo širdies ir kepenų ligomis. Taip pat jai reikėjo kelissyk perpilti kraują. Be to, kartu su kūnu silpsta ir jos protiniai sugebėjimai.

„Dėl tokio mažo svorio mano smegenys dirba lėčiau, nei norėčiau“, – aiškino R.Farrokh teigė ABC naujienoms. – Kartais pamirštu, ką sakiau prieš kelias sekundes“.

„GoFundMe“ aukojimų puslapyje, R.Edmondsonas rašo: „Mes su mylima žmona kartu jau daugiau nei dešimtmetį, ir jos gyvenimas baigsis, jeigu aš nepradėsiu veikti. Jos svoris toliau staigiai krenta iki labai pavojingos ribos.

Ji serga liga, kurios mirtingumo lygis yra aukščiausias iš visų psichologinių sutrikimų. Tai – ekstremalus anorekcijos atvejis.

Šalyje yra vos viena ligoninė, kuri padeda tokio mažo svorio pacientams vėl pradėti normaliai valgyti, ir mano misija yra padėti jai ten patekti.

Jeigu ji gaus per daug kalorijų, jos medžiagų apykaita labai suintensyvės ir ji neteks dar daugiau svorio. Tai labai sudėtinga liga. Ligoninės jos nepriima dėl per didelės gresiančios atsakomybės. Jos svoris per mažas minimaliam, kurio reikalauja ligoninės. Dėl šios priežasties ligoninės neturi galimybių jos išgelbėti“.

Vyras apibūdino savo žmoną kaip „žavią ir nuostabią moterį, kuri kitais rūpinasi labiau nei savimi“. Jos šeima ir draugai padeda jai kovoti su liga.

Lieknumą sieja su saviverte

Daktaras Michaelas Stroberis, psichiatrijos profesorius, dirbantis Kalifornijos universitetinėje Los Andželo neuropsichiatrijos ligoninėje, ABC papasakojo, kad panašių pacientų maitinimas turi būti „atsakingai stebimas“, kitaip jiems kyla didelė rizika.

„Per didelis kalorijų suvartojimas gali sukelti metabolinį prisitaikymą, siejamą su daugybe kitų rizikų, kurios gali būti pavojingos gyvybei,“ – paaiškino daktaras M.Stroberis.

Kaip rašo „MailOnline“ portalas, anoreksija yra valgymo sutrikimas, dėl kurio kūno svoris pavojingai sumažėja ir kyla viską apimanti baimė vėl priaugti svorio.

Sergantieji šia liga paprastai neteisingai vertina savo kūną. Jie gali savo noru riboti suvalgomo maisto kiekį arba bandyti kontroliuoti suvartotų kalorijų skaičių maistą išvemdami. Jie taip pat gali bandyti numesti svorio per daug sportuodami.

Ligai būdingi simptomai – staigus svorio kritimas, labai pablogėjusi kraujo kokybė, silpnumas, nemiga, svaigulys, ploni arba lengvai lūžinėjantys plaukai. Moterims dingsta menstruacijos ir išsausėja oda.

Klinikos Mayo atstovai paaiškino, kad anoreksija ne visai susijusi su maistu. Tai – nesveikas būdas kovoti su emocinėmis problemomis. Anoreksikai lieknumą sieja su saviverte.

Parengė Giedrė Balčiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.