Skirtinga brolių lemtis: vienam – šlovė, kitam – lėta mirtis

Minia gerbėjų šėliojo dainininko ir gitaristo Erico Claptono koncerte Niujorke – septyniasdešimtojo jubiliejaus proga koncertavęs atlikėjas patvirtino esąs stebėtinai jaunatviškas ir sveikas, nors jo audringoje praeityje būta ir viską griaunančios priklausomybės nuo heroino, kokaino ir alkoholio, bandymų nusižudyti.

Sugebėjęs atsikratyti priklausomybės nuo kvaišalų gitaristas ir dainininkas E.Claptonas pelnė gerbėjų pripažinimą.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Sugebėjęs atsikratyti priklausomybės nuo kvaišalų gitaristas ir dainininkas E.Claptonas pelnė gerbėjų pripažinimą.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Jun 4, 2015, 11:34 AM, atnaujinta Nov 24, 2017, 12:20 PM

Tuomet, kai E.Claptonas grojo paskutinius akordus, kitoje Šiaurės Amerikos žemyno pusėje netikras jo brolis Eddie Fryeris (52 m.) ruošėsi nakvynei benamių prieglaudoje. Prognozuojama, kad gyventi jam liko vos keli mėnesiai.

Kodėl E.Claptonas, kurio turtas vertinamas 176 milijonais eurų, Karibuose įkūręs narkomanų reabilitacijos kliniką, negelbėja brolio, lėtai gęstančio priklausomybės nuo heroino liūne?

Eddie ir Ericas – to paties tėvo kanadiečio naktinio klubo pianisto Edwardo Fryerio vyresniojo sūnūs. Juos sieja ne tik fizinis panašumas.

Eddie, net nežinodamas, kad turi brolį pasaulinio garso gitaristą E.Claptoną, pats svajojo tapti žinomu gitaristu. Abu broliai buvo priklausomi nuo heroino, tačiau E.Claptonas priklausomybę nugalėjo, o Eddie – ne.

Vankuveryje (Kanada) su Eddie susitikęs „Daily Mail“ žurnalistas Paulas Scottas pasakojo, kad Eddie diagnozuota paskutinė kepenų cirozės stadija. Medikų spėjimu, jam gyventi liko vos 3–6 mėnesiai, jeigu jo neišgelbės kepenų persodinimas. Bet ši operacija nebus atliekama, kol vyras nenustos vartoti narkotikų.

Dabar E.Fryeris diena iš dienos pasiramsčiuodamas lazda lėtai ir skausmingai šlepsi vieno neturtingiausių Vankuverio rajonų gatvėmis. Jo kojos sutinusios dėl ligos.

Jo brolis E.Claptonas yra išgelbėjęs nemažai panašių į Eddie žmonių. Jis skyrė daugybę lėšų savo reabilitacijos klinikai „Crossroads Centre“, įkurtai 1999 metais Antigvoje.

Tačiau Eddie nenori prašyti žymiojo brolio pagalbos.

Vis dėlto buvusi Eddie sužadėtinė, su kuria jis vis dar artimai bendrauja, įsitikinusi, kad garsiai roko žvaigždei laikas padėti savo broliui.

Eddie papasakojo: „Pasakiau Ericui, kad nieko iš jo nenoriu. Jis žino apie mano gyvenimą, bet aš nenoriu daryti jam spaudimo. Jis pats yra patyręs tragediją, ir man nieko nėra skolingas. Jis man niekada nesiūlė gultis į jo reabilitacijos kliniką, o aš ir neprašiau.“

Vyras bando pats įveikti priklausomybę vartodamas heroino pakaitalą metadoną.

Anksčiau jam buvo pavykę atsikratyti kvaišalų – vyras įkūrė grupę, padarė demonstracinį įrašą ir nusiuntė jį Ericui.

Eddie netruko sulaukti brolio atsakymo: „Ericas rašė, kad neišdrįso jo išklausyti – tai buvo svarbiausia kada nors jo gauta kompaktinė plokštelė, todėl jis bijojo, kad ji jam nepatiks.

Vėliau gavau kitą laišką. Ericas rašė, kad išklausė mano įrašą. „Mane tai labai apstulbino“, – tokie buvo jo žodžiai. Kartu jis parašė, kad žinia apie naujai atrastus giminaičius jam sukėlė daug širdgėlos, ir prašė manęs, kad būčiau kantrus.

Man tai pasirodė keista – aš juk nieko jo neprašiau dėl manęs padaryti. Tik norėjau, kad išgirstų mane grojantį.“

Viskas prasidėjo 1945 metais, kai Patricia Clapton pagimdė sūnų Ericą Riplio mieste (Sario grafystė, Jungtinė Karalystė).

Patricia pastojo būdama vos penkiolikos nuo E.Fryerio, tarnavusio Kanados armijoje ir karinę tarnybą atlikusio Didžiojoje Britanijoje. Laisvalaikiu vyras skambino pianinu šokių salėje – ten jie pirmą kartą ir susitiko.

Kai gimė Ericas, pora jau buvo išsiskyrusi, o E.Fryeris, net spėjęs susituokti, buvo išsiųstas atgal į Kanadą.

Kadangi nesantuokinis vaikas buvo gėdingas dalykas, Claptonai sugalvojo tai nuslėpti. Buvo nutarta Ericui įteigti, kad jo seneliai yra jo tėvai, o Patricia – jo sesuo.

Netrukus Patricia susituokė su kitu kanadiečiu kareiviu ir emigravo. Į gimtinę ji sugrįžo, kai Ericui sukako 9 metai.

Kai pagaliau išaiškėjo tiesa, motina atsisakė atskleisti, kas tikrasis Erico tėvas, – šeima sakydavo, kad jis žuvęs. Vėliau šią apgaulę E.Claptonas pavadino priklausomybės nuo narkotikų priežastimi.

Iš tiesų E.Fryeris, nepataisomas mergišius, turėjo daugybę moterų, buvo susituokęs mažiausiai dar tris kartus ir dirbo keliaujančiu muzikantu Kanadoje ir JAV.

Su dainininke Cecillia jis susituokė būdamas vidutinio amžiaus. Jiems gimė sūnus Eddie, duktė Sandra. Kai Eddie buvo 6 metai, tėvai išsiskyrė. Eddie augino motina ir turtingas patėvis. Sulaukęs 16 metų Eddie tapo profesionaliu muzikantu.

Eddie, kaip ir Ericui, motina tvirtino, kad jo tėvas miręs, nors iš tikrųjų tuo metu gyveno Floridoje. Kaip ir E.Claptonas, Eddie mano, kad tėvo nebuvimas pastūmėjo jį narkotikų link.

Broliai neįtarė vienas apie kitą iki 1998 metų, kai kanadietis žurnalistas nustatė tikrojo Erico tėvo tapatybę. Tuomet Eddie gyveno Vankuveryje, buvo priklausomas nuo narkotikų ir ieškomas policijos už smulkią vagystę.

E.Claptonas neparodė jokio noro susipažinti su naujai atrastu broliu. Susirašinėti jie pradėjo tik po to, kai 2000 metais Eddie nusiuntė Ericui savo įrašą.

Sužinojęs apie įžymųjį brolį Eddie pasižadėjo atversti naują gyvenimo puslapį ir kuriam laikui nugalėjo narkotikų priklausomybę. Jis išvyko iš Vankuverio, susižadėjo su savo mergina Farah Tejani, apsigyveno mobiliajame namelyje ir įsidarbino statybose. Kiekvieną rytą keldavosi 4 valandą, kad prieš darbą spėtų pasitreniruoti groti gitara.

Broliai susirašinėjo, bet Eddie nusiminė perskaitęs menkinamąsias Erico replikas apie jų tėvą, mirusį nuo vėžio 1985 metais.

„Parašiau Ericui, kad netikėtų viskuo, kas kalbama apie tėvą. Buvusios žmonos apie jį paskelbė daug blogų dalykų. Taip, tėvas mėgo moteris, kaip ir pats Ericas prieš susituokdamas su žmona Melia, jas mėgstu ir aš. Mums visiems tai bendra“, – kalbėjo įžymybės brolis.

Penkerius metus Eddie, įkvėptas brolio laimėjimų, kūrė naują gyvenimą – jam puikiai sekėsi, jis netgi grojo toje pačioje scenoje kaip ir garsusis Stevie Wonderis.

Bet ilgalaikis narkotikų vartojimas, kvėpavimas dulkėmis statybų aikštelėse ir įsisenėjęs hepatitas C padarė savo: prasidėjus vidiniam kraujavimui teko prijungti gyvybę palaikančius aparatus. Gydytojai netgi ketino juos išjungti, nes atrodė, kad vyras nebeatsigaus, bet vėliau persigalvojo ir nuskraidino jį į ligoninę Vankuveryje.

Eddie pasveiko, bet netrukus vėl grįžo prie senų įpročių. Dėl to išsiskyrė su sužadėtine Farah.

46 metų Farah dabar susigraudina prisiminusi dienas, kai Eddie bandė užsidirbti grodamas, – pirmoji jo daina visada būdavo Erico kūrinys „Wonderful Tonight“ (1998 metais sukurta E.Claptono daina apie tėvą, kurio niekada nepažino).

„Kai Eddie groja, jis tiesiog spindi. Bet jis labai kuklus – niekada niekam nepasakojo apie savo brolį. Jis niekada nenorėjo pasinaudoti brolio šlove“, – teigė Farah.

Vėl pradėjęs vartoti heroiną Eddie pardavė gitaras ir prarado visą turtą, nes nebegalėjo sumokėti už sandėlio, kuriame buvo sukrauti jo daiktai, nuomą.

Tai priminė E.Claptono įnikimą į heroiną aštuntojo dešimtmečio pradžioje, kai jis taip pat turėjo parduoti savo gitaras, kad nusipirktų narkotikų.

Farah pradėjo slapta susirašinėti su Ericu – ji norėjo pranešti, kaip sekasi jo broliui. Garsenybės asistentei ji parašė iš E.Claptono nenorinti nieko – tik pranešti, kad Eddie buvo klinikoje ir gydėsi metadonu.

„Pasakiau, kur galima jį rasti. Po 3 dienų iš Erico gavau atsakymą: „Ačiū. Gal galite ir toliau pranešinėti, kaip jam sekasi?“

„Kai Eddie ir vėl pablogėjo, parašiau, kad jo būklė darosi kritiška, o Ericas ir vėl atsakė: „Prašyčiau ir toliau mane apie tai informuoti.“

Man tai skambėjo kaip standartinis automatinis atsakiklis“, – nusivylė Farah.

Moteris teigė, kad Eddie keliauja iš prieglaudos į prieglaudą – matyti tokį talentingą žmogų kenčiantį jai labai skaudu.

„Jei tik Ericas žinotų, kad brolis taip sparčiai gęsta, gal pasiūlytų bent kokią nors pagalbą.

Spėjama, kad Eddie liko gyventi 3–6 mėnesius.

Vienu metu jis labai bijojo mirties, ir aš jo akyse pamačiau ašaras. Tačiau jis – tikras kovotojas. Jis pasiryžęs vėl išsivaduoti iš narkotikų, bet tai sunku dėl aplinkos, kurioje jis gyvena.

Nedidelę neįgalumo išmoką jis išleidžia per porą dienų – paskolina kitiems arba nuperka jiems daiktų. Jis pernelyg geras“, – ašarodama pasakojo buvusi Eddie sužadėtinė.

O Eddie vis dar svajoja vieną dieną susitikti su broliu ir kartu pagroti ant scenos.

„Išmokau visas Erico dainų natas, tad būčiau pasiruošęs, jei jis mane pakviestų, – teigė benamis garsenybės brolis. – Tikiu, kad vieną dieną tai įvyks.“

Dainininko E.Claptono atstovai atsisakė komentuoti šią istoriją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: G. Landsbergio ir Europos Tarybos generalinės sekretorės komentarai