Gausybę vaikų paleidę tėvai – liūdno šou herojai

Pasvalio rajone gyvenančią 15 vaikų motiną 38 metų Antaniną ir buvusį jos sutuoktinį 56 metų Steponą (vardai pakeisti) kaimynai vadina televizijos žvaigždėmis. Pora savo santykius nuolat aiškinasi įvairiausiose šou laidose. Kaimas nekantriai laukia rudens, naujo TV sezono pradžios, kai bus parodytas neseniai nufilmuotas paskutinis siužetas ir paaiškės, ar daugiavaikių tėvų keliai galutinai išsiskirs, ar vėl persipins.

Didžiulio vaikų būrio gimdytojai išsiskyrė prieš dvejus metus, bet liko gyventi po tuo pačiu stogu. Tai tapo kliūtimi moteriai kurti naują gyvenimą.<br>A.Švelnos nuotr.
Didžiulio vaikų būrio gimdytojai išsiskyrė prieš dvejus metus, bet liko gyventi po tuo pačiu stogu. Tai tapo kliūtimi moteriai kurti naują gyvenimą.<br>A.Švelnos nuotr.
Paklausus, ar visad Steponas buvo toks pavydus ir į dantis pildavo kiekvienam prie žmonos prisiartinusiam vyrui, Antanina šypsosi. Ji prisipažįsta, kad pavydui yra rimtas pagrindas, du paskutiniai vaikai ne nuo Stepono.<br>A.Švelnos nuotr.
Paklausus, ar visad Steponas buvo toks pavydus ir į dantis pildavo kiekvienam prie žmonos prisiartinusiam vyrui, Antanina šypsosi. Ji prisipažįsta, kad pavydui yra rimtas pagrindas, du paskutiniai vaikai ne nuo Stepono.<br>A.Švelnos nuotr.
„Kad ir išsiskyrę, mes kartu gyvenam. Va, ir šiandien skambina, sulūžo dviratis. Kas taisys, gal šuva? Jei ir išeičiau, ji vėl paskui mane atlėks“, – Steponas laikosi minties, kad Antanina tebėra jo moteris.<br>A.Švelnos nuotr.
„Kad ir išsiskyrę, mes kartu gyvenam. Va, ir šiandien skambina, sulūžo dviratis. Kas taisys, gal šuva? Jei ir išeičiau, ji vėl paskui mane atlėks“, – Steponas laikosi minties, kad Antanina tebėra jo moteris.<br>A.Švelnos nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Gailutė Kudirkienė, www.panskliautas.lt

Jul 27, 2015, 9:52 AM, atnaujinta Oct 23, 2017, 8:07 PM

Tekėti už to paties – nė už ką

Pastarąjį kartą pramoginės laidos kūrėjai į atokų šalies pakraščio kaimą skubėjo pakviesti daugiavaikio tėvo. Išsiskyręs, bet ilgus metus mylėtos 18 metų jaunesnės savo moters niekaip nenorintis palikti vyras tikėjosi, kad televizija padės susitaikyti ir sulipdyti suskilusį šeimos puodą.

Daugiavaikiai tėvai išsiskyrė prieš 2 metus. Tada taip pat neapsiėjo be televizijos kamerų.

Prieš pat oficialias skyrybas jiedu važiavo į pramoginę laidą „Teismas“ ir abu viešai aiškino sudėtingų savo santykių peripetijas.

Šeima jau 10 metų gyvena seniūnijos skirtame socialiniame būste, tad po skyrybų nė vienas niekur neišsikraustė. Moteris su pulku vaikų liko gyventi antrame mūrinio namo aukšte, o vyras savo mantą persinešė į namo dalį pirmajame.

Buvę sutuoktiniai nori nenori kasdien susiduria, nes antrame aukšte nėra vandens, jį tenka neštis iš apačios.

Kai paskutinį kartą pasikvietė televiziją, Steponas buvusios žmonos maldavo taikytis, iš naujo už jo ištekėti ir gyventi po senovei.

Antanina nė girdėti nenori apie tokį buvusio vyro suplanuotą scenarijų. Kadangi Steponas prieš ją pakėlė ranką ir nuolat smurtavo prieš vaikus, moteris nori užbraukti 20 kartu nugyventų metų ir naujos laimės ieškoti su kitu vyru.

Po smurto prireikė psichologo pagalbos

Pirmą kartą su Antanina bendraujame Panevėžyje, kai ji lankosi pas psichologę moterų krizių centre. Specialistės pagalba jai buvo teikiama po to, kai balandį patyrė Stepono kumščių svorį.

Policija mušeiką uždarė dviem paroms, o apie smurto artimoje aplinkoje atvejį pranešė moterų krizių centrui.

Antanina sutinka atvirai papasakoti nenusisekusio gyvenimo istoriją ir pakviečia į savo namus Pasvalio rajone.

Dulkėtais keliais pasiekiame atokią vietovę. Kaimiečiai parodo gausaus vaikų būrio tėvų būstą, kadaise keturbučiu buvusį plokščia-

stogį mūrinuką. Žmonės nesusilaiko nepakomentavę, kad tą namą jau žino visos televizijos, nors tokių sovietinių daugiabučių visur apsčiai.

„Kai veža į studiją filmuot, iš Vilniaus atvažiuoja du arba trys taksi. Vienu automobiliu išveža Antaniną, kitu Steponą, o trečios mašinos kartą prireikė ir jų suaugusiai dukrai. Visi juk priešingose stovyklose, gal bijo, kad važiuodami nesusikautų?

Grįžę pasakoja, kad visus gražiai nugrimuoja, aprengia, pamaitina kavinėje“, – juokdamiesi apie savas įžymybes pasakoja vietiniai.

Pirmą kartą, kai televizija važiavo padėti Steponui įkalbėti Antaniną taikytis, filmavimas vyko čia pat kaime. Prieš kameras Antanina pliekė vyrelį rykštėmis, tačiau taikytis ir įsileisti į santuokinę lovą nebesutiko.

Antrąkart Steponas taikdarius iš pramogų pasaulio šaukėsi šią gegužę. Buvusius sutuoktinius televizininkai gabenosi į studiją Vilniuje.

Antanina eteryje pasirodys dailiai sušukuota, skoningu makiažu ir ilga suknia. Įspūdingai atrodanti daugiavaikė mama ir šį kartą nenorės su buvusiu vyru susieiti į šeimą.

Po laidos sulaukė paramos

Gausios šeimos namų kieme plaikstosi gausybė vaikiškų skalbinių. Amsi prie vienų namo durų pririštas šuo, pro kitas duris į būstą vaikšto gyventojai.

Kieme pilna įvairaus amžiaus vaikiukų – kas važiuoja dviračiu, kas supasi ant sūpynių ar kapstosi smėlyje.

Vyriausiam Antaninos vaikui 22-eji, o jauniausiam 2 metai.

Į kiemą išeina moteris į uodegą surištais tamsiai kaštoniniais plaukais, mažyliai iš karto ją apspinta.

„Aš taikytis nenoriu. Dar kartą už Stepono jau tikrai netekėsiu“, – tik pradėjus pokalbį patikina Antanina.

Lydimi pulko vaikų su Antanina kylame į antrą aukštą, šeimos gyvenamąsias patalpas.

Šeimininkė rodo kambarius su gausybe lovų, drabužių ir minkštų žaislų. Būste net 3 šaldytuvai. Vienas naujintelaitis, neseniai pirktas. Virtuvės kampe stovi moderni dušo kabina, reikia šiek tiek luktelėti, kol seniūnija prijungs vandenį.

Kai daugiavaikė šeima sušmėžavo televizijos ekranuose, atsirado geradarių, panorusių ją paremti įvairiais daiktais.

Antaninos pajamos per mėnesį sudaro apie 1500 eurų. Tai kelių neįgalių vaikų pašalpos, iš valstybės fondo mokami alimentai ir valstybės skiriamos išmokos už kiekvieną vaiką. Bedarbės pašalpos daugiavaikė motina negauna, nes pagal bendrą pajamų dydį ji nebepriklauso.

Sunkiausiai ligotas yra mažiausias vaikelis, jam dėl vandenligės daryta operacija, kiti trys vaikai turi kitokių sutrikimų.

Penki vyresnieji vaikai jau pilnamečiai, gyvena atskirai. Keturi iš jų baigę mokyklą įgijo profesijas, turi darbus didmiesčiuose, jiems gerai sekasi. Tik viena dukra gyvena toje pat seniūnijoje, ji augina vaikelį.

Vaikai byrėjo kasmet

Antanina atvira, pasakoja nenutylėdama ir nepagražindama.

Ji latvė, gimusi Bauskėje. Kai buvo maža, tėvai persikraustė į Lietuvą, gyveno tai viename, tai kitame kaime. Antanina ir jos sesuo mokyklą lankė Pasvalyje.

Baigti vidurinės ji nespėjo. Būdama 16 metų Pasvalio valgykloje sutiko Steponą, tuomet buvusį 34-erių vyrą.

„Jis man nepatiko, bet paklausė, kur gyvenu, aš ir pasakiau. Jis pradėjo pas mane atvažinėti“, – kaip užsimezgė pažintis, pasakojo Antanina.

Steponas gyveno Biržų rajone, dirbo traktorininku. Į Antaninos tėvų namus atvažiuodavo dažnai. Tėvai neprieštaravo, kad paauglė ėmė artimai bendrauti su daugiau nei perpus vyresniu vyru, vadino jį žentu.

Pirmas vaikas gimė, kai Antaninai ėjo septyniolikti. Po vaiko gimimo jiedu susituokė. Kurį laiką gyveno pas Antaninos tėvus.

„Gerai sutarėm. Steponas negėrė, parnešdavo algą“, – paklausta, ar jautėsi laiminga, atsako moteris.

Vaikai byrėjo kasmet. Bendruose namuose tapo ankšta, jauna šeima išsikraustė į Pasvalį. Tada jau augino 7 atžalas.

„Aš pati nenorėjau tiek daug vaikų, bet bijojau vyrui pasakyti „ne“. Bandžiau saugotis, bet nuo dažnų gimdymų tai nesustabdė“, – kalba Antanina.

Mažą vaiką sudaužė kaip obuolį

Staiga gausi šeima liko be maitintojo. Steponas sėdo į kalėjimą už keturmetės dukros sumušimą.

Kai įvyko incidentas, Antanina gulėjo ligoninėje dėl prasidėjusio priešlaikinio gimdymo su aštuntuoju vaiku.

Tėvas mažylę sumušė žiauriai, jai buvo sužaloti vidaus organai, trūko blužnis. Merdėjančiai mergytei pats iškvietė greitąją.

„Dukrą greitoji išvežė į Panevėžio ligoninę, ten operavo, buvo išpjauta blužnis. Jai dabar 20 metų, mergaitė pasekmes jaus visą gyvenimą“, – prisiminusi pirmąjį smurto proveržį šeimoje ašaroja Antanina.

Už nusikaltimą Steponas buvo nubaustas 3 metams nelaisvės, bet išėjo atsėdėjęs tik dalį bausmės.

Žmona niekad vyro neklausė, kodėl ir kaip sumušė vaiką. Sutuoktiniai apie tai niekada nesikalbėjo.

Antanina nežino, ar Steponas myli savo vaikus. Kurį laiką pagalvojusi tarsteli, kad savotiškai myli tik vieną, dar paauglystės nesulaukusį sūnų. Kodėl būtent jį ir tik jį – taip pat nežino.

„Nė vienam savo vaikui Steponas pasakų neskaitė, niekas su jais nežaidė“, – priduria ji.

Kaip vyras padėjo auginti gausų būrį vaikų?

„Jei paprašydavau pabūti, pabūdavo, bet bijodavau jį su vaikais palikti, nežinojau, ką grįžus rasiu“, – sako moteris.

Pirmą kartą prieš ją pačią vyras ranką pakėlė, kai šioji prakalbo apie skyrybas.

Paklausta, kodėl nusprendė palikti Steponą, Antanina svarbiausia skyrybų priežastimi įvardija tai, kad vyras visad buvo žiaurus vaikams, dažnai juos mušdavo.

„Popierius dėl skyrybų pradėjau po truputį tvarkytis jau prieš 5 metus. Kai pagaliau padaviau skyryboms, teismas skyrė du mėnesius susitaikymui. Tuo laikotarpiu jis mane sumušė, nes niekaip nenorėjo skirtis. Policija jį sulaikė dviem paroms. Tada teismas iš karto išskyrė. Jam skyrė apribojimą prie manęs artintis“, – pasakoja Antanina.

Šėrimas – ne mušimas

Tada Steponas visiems metams buvo iškeldintas už kelių dešimčių kilometrų nuo šeimos namų.

Antanina kurį laiką džiaugėsi ramybe, o paskui pati ėmė ieškoti smurtininko draugijos. Tuos keliasdešimt kilometrų numindavo pas jį dviračiu, nuveždavo maisto, savaitgalį likdavo nakvoti.

Paklausta, kodėl taip elgėsi, tik gūžteli. Gal bijojusi, gal gailėjusi?

Pernai Steponas parsikraustė atgal.

„Būna, kad kartais sutariam. Kai pakviečia, nueinu pas jį kavos gerti. Jam apribotas bendravimas su manimi. Kai lenda prie manęs kaip vyras, nebeprisileidžiu, aš į jį net žiūrėti nebenoriu“, – turėdama skyrybų liudijimą Antanina drąsiai jam sako „ne“.

Jųdviejų intymų gyvenimą ji prisimena kaip košmarą. Būdavo, tik grįžta po gimdymo, o vyras jau šalia, netrukus ir dar vienas vaikas gimsta. Ji bijojusi jam prieštarauti.

Po skyrybų Steponas vaikų jau nebemuša.

„Gal bijo? Dabar jis man svetimas, iškviesiu policiją“, – kalba moteris.

Anot Antaninos, dienos, kai kartu gražiai geria kavą, labai retos, dažniau Steponas ją psichologiškai terorizuoja, koneveikia ir visaip plūsta.

Iš pradžių tvirtinusi, kad po vestuvių netrumpą laiką gyveno darniai, Antanina prasitaria, kad ir tais gražiais laikais būdavę, kai supykęs jai šeria, tik moteris ilgus metus tokio mušimo nevadino smurtu. Savo mamai pasiguosti negalėjo, nebūtų suprasta.

„Kai augau, tėvas mamą nuolat mušė, ir mums su sese kliūdavo. Jei mamai būčiau skundusis, būtų liepusi kentėti, sakiusi, kad šeimoje taip ir turi būti“, – Antanina išsako motyvą, kodėl net tuomet, kai vyras sėdo į kalėjimą dėl dukros sumušimo, Antanina prokurorams nepasakojo, kad vyras pakeldavo ranką ir prieš ją pačią.

Ištraukė iš lovos ir prilupo

Paskutinį kartą Steponas savo buvusiai žmonai Antaninai kailį iškaršė prieš mėnesį. Tą kartą jis 5 valandą ryto įsiveržė į buvusios sutuoktinės būstą, ištraukė ją iš lovos, nusitempė į pirmą aukštą ir gerokai apkūlė.

Kai buvo užpulta, Antanina tuo metu miegojo su nauju savo draugu, iš Kauno atvykusiu 29 metų Eriku.

„Ir seniūnas jam aiškino, kad esam išsiskyrę, aš su kuo noriu, su tuo galiu draugauti, bet Steponas niekaip nesupranta, baisiai pavydi“, – kalba Antanina.

Beje, Erikas iš pradžių buvo Antaninos dukros draugas. Kai dukra susirado kitą mylimąjį, su Eriku bendrauti ėmė jos motina. Mergina dažnai Erikui skambindavo iš motinos telefono.

Kai šis vieną kartą surinko numerį, atsiliepė Antanina, taip porelė ir susipažino.

Pirmą kartą jiedu gyvai pasimatė Kauno klinikose, kur Antanina buvo nuvežusi mažiausiąjį vaiką konsultacijai. Vienas kitam taip patiko, kad kaunietis paskui Antaniną atsekė į tolimą kaimą. Jauno vyro neišgąsdino Antaninos vaikų tuntas.

„Kai Steponas mane sumušė, Erikas čia nebevažiuoja, bijo. Kol anas neišsikraustys, sakė, čia kojos nekels, kad vėl nebūčiau sumušta“, – moteris sielojosi, kad neturi galimybių planuoti gyvenimo su tuo, kuris patinka.

Čia pat ji priduria, kad dabar tekėti neskubės, pirmiau padraugaus, pažiūrės, kas per žmogus, o tik paskui priims sprendimą.

Dabar turi du draugus

Paklausus, ar visad Steponas buvo toks pavydus ir į dantis pildavo kiekvienam prie žmonos prisiartinusiam vyrui, Antanina šypsosi. Ji prisipažįsta, kad pavydui yra rimtas pagrindas, du paskutiniai vaikai ne nuo Stepono.

Jų tėvas yra kitas kaimo vyras. Už šituos vaikus Steponui ir alimentai nepriskaičiuoti.

Svetimą vyrą į lovą ji įsileido tada, kai jau buvo nusprendusi su Steponu skirtis.

Antaninai galvosūkis, iš kur Steponas sužinojo, kad vaikai ne jo. Garsiai pasvarsto, gal kas pasakė, o gal susiprotėjo pats, mat aniedu lyg iš akies luptas tikrasis tėvas.

„Aš iš jo alimentų nereikalauju, nes tas nieko neturi, bet norėsiu, kad vaikams savo pavardę suteiktų“, – sako daugiavaikė motina.

Už jaunėlių vaikų tėvo Antanina tekėti nesiruošia, vilčių apie bendrą šeimą nepuoselėja.

Ji prisipažįsta, kad šiuo metu turi du draugus: po smurto protrūkio į Kauną išlėkusį Eriką ir kalėjime sėdintį telefoninį draugą.

„Jis mano bendraamžis, sako, kad mane pažino prieš 6 metus. Bendraudavom telefonu. Sėdi už muštynes, bet nežinau, ar teisybė. Gyvo nesu mačiusi.

Sausio pradžioje turi išeiti į laisvę, tada ir pasimatysim. Esu nusiuntusi savo nuotrauką.

Kad turiu daug vaikų, jo neišgąsdino. Nesiženysiu iš karto, nebrisiu į duobę, iš kurios ką tik išsikapsčiau“, – painius gyvenimo ir jausmų vingius pasakoja Antanina.

Įsivaizduoja, kad nėra išsiskyręs

Steponas dabar pluša seniūnijos labui, atidirbinėja už pašalpą, skaldo malkas.

Paklausus, kodėl neatstoja nuo buvusios žmonos, ją muša ir terorizuoja, Steponas įširdęs šaukia: „Už dyka niekas nemuša. Išvažiavo su vaiku pas gydytoją, o parsivežė jokerį.

Ir anksčiau darė nesąmones, tegul pati pasisako, nuo ko paskutiniai vaikai. Atleidau, bet kas iš to, toliau krečia nesąmones.“

Steponas garantuoja, kad iš dabartinio būsto niekur nesikraustys, nes neturi kur dėtis.

Oficialus skyrybų dokumentas jam atrodo bevertis popiergalis.

„Kad ir išsiskyrę, mes kartu gyvenam. Va, ir šiandien skambina, sulūžo dviratis. Kas taisys, gal šuva? Jei ir išeičiau, ji vėl paskui mane atlėks“, – Steponas laikosi minties, kad Antanina tebėra jo moteris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.