Dėl kilnaus tikslo mergina paaukos ilgus vešlius plaukus

Ieva Krivickaitė (17 m.) Santariškių klinikų skyriuje, kuriame gydomi onkologinėmis ligomis sergantys vaikai, jaučiasi kaip sava. Ji palydi mažuosius ligonius į palatas, pakalbina prie lifto sutiktą tėvą, glaudžiantį chemoterapijos procedūrų iškankintą vaiką, atsako į susirūpinusios motinos klausimus. Apie tai rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Gyvenimo būdas“.

„Mano plaukai yra tai, ką turiu geriausia, – aš juos atiduosiu už pagalbą vaikams“, – teigė I.Krivickaitė.<br>T.Bauro nuotr.
„Mano plaukai yra tai, ką turiu geriausia, – aš juos atiduosiu už pagalbą vaikams“, – teigė I.Krivickaitė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrė Balčiūtė

Aug 2, 2015, 10:29 AM, atnaujinta Oct 22, 2017, 8:35 AM

Į savanorystę atvedė pačios liga

Plungiškė Ieva kelerius metus yra paramos ir labdaros fondo „Mamų unija“ savanorė.

Siekdama padėti vėžiu sergantiems vaikams ji yra net pasiruošusi atsisakyti savo ilgų plaukų.

Į savanorystę Ievą atvedė jos pačios liga – cukrinis diabetas, kuriuo serga nuo trejų su puse metų.

Mergina puikiai žino, ką reiškia ilgai gulėti ligoninėse. Jai pačiai yra tekę ligoninėje praleisti pusmetį.

Kartą gydydamasi ligoninėje Ieva susipažino su sergančia mergaite. Vėliau ją lankydama susipažino ir su kitais vėžiu sergančiais vaikais ir nusprendė kaip nors jiems padėti.

Taip Ieva tapo „Mamų unijos“ fondo savanore ir dabar kelis kartus per savaitę vyksta į Santariškių arba Kauno klinikas, kur globoja sergančius vaikus ir padeda jų tėvams.

Per kelerius savanorystės metus Ieva matė daugybę sergančių vaikų. Dauguma jos matytų istorijų – su laiminga pabaiga, tačiau nemažai buvo ir tokių, kurie iškeliavo Anapilin.

Ievai iš pradžių buvo labai sunku matyti kiekvieną naują mažąjį ligonį ar blogai besijaučiantį vaiką, regėti motinų ašaras.

„Vienu metu išėjo labai daug vaikų. Tada teko išmokti į gyvenimą ir į išėjimą žiūrėti kitaip. Dabar suprantu, kad viskas sukasi ratu: ateiname ir išeiname, ir ne mums spręsti, kada tai turi įvykti.

O išėję vaikai visada lieka su manimi. Mano širdyje – tarsi visas tų vaikų darželis. Jie ten krykštauja, juokiasi, žaidžia.

Ten juos jaučiu daug arčiau, negu galėčiau jausti jų kūną“, – dėstė Ieva.

Plaukus aukos dėl paramos sergantiems vaikams

Idėja nusiskusti plaukus, kad surinktų paramą vėžiu sergantiems vaikams, Ievai kilo, kai ji kartu su „Mamų unijos“ fondo vadove Egle Mėlinauskiene lankė sergančius vaikus.

„Užėjome į palatą, kurioje gulėjo nauja mažoji pacientė.

Pataikėme ateiti tuo metu, kai mergaitė sakė mamai: „Kai man nukris plaukai, aš juk būsiu negraži. Kaip aš tada atrodysiu?“ Užsimaniau tą pačią akimirką nusikirpti savo plaukus ir atiduoti jai“, – prisimena Ieva.

Mergina nutarė paaukoti savo ilgus plaukus perukui pagaminti – jį padovanos dėl ligos plaukų netekusiam vaikui. Tačiau mergina užsibrėžė tikslą – taip įvyks tik tada, kai žmonės paaukos 30 tūkst. eurų vėžiu sergantiems vaikams paremti. Taip kilo akcijos „Nusiskusiu plaukus dėl sergančių vaikų“ idėja.

Ši Ievos idėja E.Mėlinauskienės iš pradžių nesužavėjo. „Ilgai prašiau, kad ji to nedarytų. Juk Ieva dar nepilnametė, man labai svarbu, kaip ji jausis nusiskutusi plaukus“, – neslėpė E.Mėlinauskienė.

Ilgos kasos – didžiausia merginos puošmena

Dukters planas išgąsdino ir motiną.

„Bet jeigu ko nors prašai, turi ką nors ir duoti. Mano plaukai yra tai, ką turiu geriausia, – juos noriu atiduoti mainais už pagalbą vaikams“, – paaiškino Ieva, kuriai ir pačiai teko jaukintis mintį apie gyvenimą be plaukų.

I.Krivickaitės akcija sulaukė nemažo žinomų visuomenės žmonių – dainininkų, aktorių, politikų – palaikymo. Jau surinkta daugiau kaip pusė sumos, už kurią Ieva yra pasiryžusi atsisakyti savo plaukų.

Nors akcijos pabaigos data nenumatyta, Ieva tikisi, kad pinigai bus surinkti jau spalį.

Rugsėjis paskelbtas vaikų onkologijos mėnesiu, tad būtų simboliška, kad su juo pasibaigtų ir akcija.

Surinkti pinigai būtų skiriami nekompensuojamiems vaistams, slaugos priemonėms pirkti ir sergančių vaikų svajonėms, kurios kartais būna paskutinės, išpildyti.

Dabar gerą pusdienį praleidusi ligoninėje Ieva skuba pas kitus vaikus – neseniai ji įsidarbino aukle. O rudenį prasidės dar ir mokslai.

Pasirinko slaugos studijas

Gimtojoje Plungėje baigusi 10 klasių šiemet I.Krivickaitė įstojo į Vilniaus technologijų ir verslo profesinio mokymo centrą, kur studijuos socialinę slaugą.

Ieva sako savo laiką išmokusi paskirstyti taip, kad jo užtenka viskam, pramogoms – taip pat.

„Praėjusią savaitę mokiausi važiuoti riedlente. Tai buvo toks naujas dalykas ir man buvo taip smagu! Kai būni su vaikais, turi nuolat tobulėti, mokytis, kad neatsiliktum nuo jų.

Man užtenka laiko ir pabūti su savimi, ir knygai paskaityti, gal tik miegui kartais pritrūksta“, – šyptelėjo mergina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.