Dėvėti maudymosi kostiumėliai keičia lietuvių moterų likimus

Vienintelei Panevėžyje nenaujų maudymosi kostiumėlių parduotuvei klienčių netrūksta nei žiemą, nei vasarą. Jauniklės nori patogių ir originalių drabužėlių, o vyresnės pageidauja tokių, kad baseine visus priblokštų kamšalais padailintomis formomis.

V.Mečinauskienė dėvėtų drabužių versle rado neblogą nišą – ėmė prekiauti paplūdimio apranga, ir tokia specializacija pasiteisino.<br>A.Švelnos nuotr.
V.Mečinauskienė dėvėtų drabužių versle rado neblogą nišą – ėmė prekiauti paplūdimio apranga, ir tokia specializacija pasiteisino.<br>A.Švelnos nuotr.
V.Mečinauskienė dėvėtų drabužių versle rado neblogą nišą – ėmė prekiauti paplūdimio apranga, ir tokia specializacija pasiteisino.<br>A.Švelnos nuotr.
V.Mečinauskienė dėvėtų drabužių versle rado neblogą nišą – ėmė prekiauti paplūdimio apranga, ir tokia specializacija pasiteisino.<br>A.Švelnos nuotr.
V.Mečinauskienė dėvėtų drabužių versle rado neblogą nišą – ėmė prekiauti paplūdimio apranga, ir tokia specializacija pasiteisino.<br>A.Švelnos nuotr.
V.Mečinauskienė dėvėtų drabužių versle rado neblogą nišą – ėmė prekiauti paplūdimio apranga, ir tokia specializacija pasiteisino.<br>A.Švelnos nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Gailutė Kudirkienė (panskliautas.lt)

Aug 8, 2015, 12:30 PM, atnaujinta Oct 20, 2017, 7:02 PM

Prekiauja visus sezonus

Maudymosi kostiumėlių iš antrų rankų parduotuvė – tikras rojus egzotikos ieškančioms moterims. Tik reikia turėti kantrybės pasirausti tarp tūkstančių modelių.

Žvynuoti, blizgūs, gėlėti, raini, miestais ir žuvimis marginti, senoviniai ir ekstravagantiški, pernykštės mados ir siūti pokariu, permatomo tinklo, gyvatės išnarą primenantys, vienuoliški, užsegami kabliukais ir dar užtrauktuku, dryžuoti su klešnukėmis, delno dydžio su raištelių raizginiu, krimplininiai ir net pripučiami maudymosi kostiumėliai – tokių ir dar keistesnių įdomybių galima rasti vienintelėje Panevėžyje specializuotoje dėvėtų paplūdimio drabužių krautuvėje.

Šis prekybos taškas Panevėžyje atsirado prieš porą metų.

Jo savininkė Vilma Mečinauskienė maudomukais prekiauja visus sezonus.

Nebenaujų maudynių drabužių pasirinkimas milžiniškas. Šiuo metu prekybos salėje kabo 1200 vientisų ir per 300 atskirų kostiumėlių. Visi jie skirtingų fasonų, dydžių ir spalvų, raustis, kol atrasi tinkantį, reikia ir noro, ir laiko.

Paprastai klientės į matavimosi kabiną nešasi dešimt ir daugiau kostiumėlių, iš tos krūvos randa porą tinkančių. Neretai ir nuperka abu patikusius, nors atėjo tik vieno.

Pliažo drabužėlių kaina svyruoja nuo 2 iki 10 eurų.

Mada visada sugrįžta

Parsivežusi naujų prekių V.Mečinauskienė jų neišskirsto nei pagal spalvas, nei pagal garsesnių firmų vardus, rūšiuoja tik pagal kokybę.

Ant pakabų atsiduria geriausieji. Tie, kurie turi akivaizdžių nusidėvėjimo žymių, keliauja į centus ar eurą tekainuojančių prekių dėžę. Todėl gerai atrodantis, galbūt prieš 50 ar daugiau metų siūtas kostiumėlis gali kaboti šalia šiuolaikių, o ką tik buvęs madingas, bet pablukęs – atsidurti nupigintųjų krūvoje.

Rausiantis ilgoje maudomukų eilėje į akis krinta prieš gerus tris dešimtmečius buvę madingi ištisiniai krimplino kostiumėliai. Iki mūsų toji sintetinė tekstilės naujiena atkeliavo aštuntajame dešimtmetyje, o Europoje ant mados bangos siūbavosi dar anksčiau.

Standokas žalsvos spalvos krimplininis kostiumėlis atrodo lyg naujas, gražiai sumodeliuotas, kokybiškai pasiūtas, bet medžiaga, palyginti su dabartinėmis, liesti nemaloni.

Keisčiausia, kad krimplininiai maudomukai greit išgraibstomi, tų senienų ieško ir perka jaunutės merginos.

„Nedaug tokių belikę, vakar panelė nupirko net du krimplininius. Tokius galėjo jos močiutė dėvėti. Abiejų fasonai ir spalvos buvo išskirtiniai, vienas gan keistas, uždaru kaklu, nugaroje susegamu sagute“, – pasakoja krautuvės šeimininkė.

Prie petnešėlių kyšo žarnelė

Pusantro tūkstančio kostiumėlių eilės vienu ypu neperžiūrėsi, čia nėra vyraujančios spalvos, gausu juodų, raudonų, geltonų, mėlynų ir visokių kitokių atspalvių, margumų bei raštų, tad prašau pardavėjos parodyti įdomesnius variantus.

V.Mečinauskienė ant stalo kloja vienuolišką maudynių apdarą. Tamsiai mėlynas, šviesesniais mėlynumais margintas kostiumėlis priekyje yra gan uždaras, vietoj kojų iškirpčių trumpos klešnukės, o nugaroje, kad būtų ramu, jog maudantis nepasirodys daugiau kūno nei reikia, dviguba apsauga: apatinis sluoksnis užsegamas gausybe kabliukų, o viršutiniame dar įsiūtas užtrauktukas.

Iš medžiagos, fasono ir siuvimo ypatumų galima spėti, kad maudomuką kažkokia ponia dėvėjo pokariu.

Panašaus laikmečio ir kitas paplūdimio drabužis, tik jame užtrauktukas priekyje, o virš jo dar įsiūta medžiaga vilkta saga.

Dar vienas mėlynmargis kostiumėlis išverčia iš koto. Ties petnešomis kyšo permatoma, į deguonies vamzdelį panaši žarnelė su miniatiūriniu kamšteliu.

„Tokio niekad nebuvau mačiusi“, – juokiasi parduotuvės šeimininkė, ištraukia kamštelį ir pučia į žarnelę orą.

Kostiumėlis lyg guminis čiužinys ima pūstis. Paplūdimio drabužėlių kūrėjų fantazija taip bandė išspręsti plaukti nemokančių damų problemą.

Išvertus kostiumėlį į kitą pusę matyti, kad prie pagrindinio audinio pritvirtintas pamušalas su įsiūtomis sandariomis polietileninėmis tūtomis. Jas pripildžius oro, maudomukas tampa lyg gelbėjimosi ratas.

Per štilį perka naktinius

Liepa – tuščiausias metas, daug kas atostogauja, išvažinėję kas kur.

Maudymosi aprangos pirkimo vajus buvo vos kelias dienas, kai laikėsi karščiai. Lietingu oru klienčių užeina vos viena kita. Ko gero, šią vasarą maudymosi kostiumėlių bus parduota mažiau nei žiemą. Pavasarį jie užėmė visą prekybinę salę, jų buvo iškabinta pustrečio tūkstančio. Dabar jiems skirta mažesnė dalis patalpos, nes sumažėjo poreikis.

Toje pačioje patalpoje krautuvės šeimininkė prekiauja dėvėta avalyne, rankinėmis ir naktiniais marškiniais.

Kai maudymosi kostiumėlių pirkimas sustoja, klientės perka naktinius.

„Mūsų šeima šiuo verslu užsiima jau 22 metus, anksčiau važinėjome po turgus ir prekiavome nenauja avalyne. Kai nusprendėme atidaryti stacionarią parduotuvę, reikėjo žvalgytis, ko nėra, todėl šovė į galvą specializuotis būtent taip“, – pasakojo verslininkė.

Vagilės atakavo po atidarymo

Ko panevėžietės ieško – garsių firmų etikečių ar originalių modelių?

„Jaunos mergaitės, lankančios plaukimo pamokas ar rimtesnes treniruotes, ieško žinomų „Speedo“ ir „Arena“ firmų kostiumėlių. Jie kurti specialiai sportininkams, yra patogūs, patvarūs, nenusmunka petnešėlės, neišsitampo, kur nereikia. O kai babytės ieško baseinui, prašo gražių.

Vienintelis kriterijus – išvaizda, patogumas nerūpi, jei kur spaudžia ar veržia, galės pakentėti“, – atvirauja prekybininkė.

V.Mečinauskienė pripažįsta, kad klientūra gerokai senstelėjo, didžioji pirkėjų dalis yra beveik pensinio amžiaus miestiečiai.

Maudymosi kostiumėlių krūvose rausiasi įvairių socialinių sluoksnių pirkėjos: tos, kurios gali sau leisti pagulėti tik prie Panevėžio marių, ir tos, kurios kelis kartus per metus skrenda į šiltuosius kraštus.

Šiemet moterys pageidavo kostiumėlių su sijonėliais. Brandžios moterys išgraibstė didesnių dydžių maudomukus.

Pastarosios maudymosi kostiumėlių siuntos atkeliavo iš Danijos ir Olandijos, ankstesniais kartais buvo iš kitų ES šalių, bet galima sakyti, kad asortimentas surinktas iš viso pasaulio. Etiketėse randu, kad gamintojas Vokietija, Indija, Turkija, Japonija, Portugalija, Anglija, Prancūzija, Australija.

Kai tik parduotuvė atvėrė duris, pirmas savaites ją siaubė ilgapirštės.

„Per 20 turgaus metų nepagavome tiek vagilių, kiek čia per dvi savaites. Būdavo, ateina rūbų didžiulėm kišenėm, apsidairo, ar niekas nemato, ir ima viską iš eilės krautis. Nepuolu atiminėti, laukiu, kol apeis visą salę ir eis prie durų“, – pasakojo verslininkė.

Su viena įžūlesne vagile smulkutei verslininkei tarpduryje teko net apsistumdyti.

„Tikriausiai visos pagrindinės vagišės jau apsilankė ir dabar jau ramiau“, – atsidūsta parduotuvės šeimininkė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: prezidento rinkimai – ko nemato Vilniaus burbulas?