Į A.Brazausko aikštę nekeltų kojos net pusė rokiškėnų

J.Smuškevičiaus biusto miesto centrinėje aikštėje nebeliko. 

J.Smuškevičiaus biusto nebeliko Rokiškio centrinėje aikštėje.<br>A.Švelnos nuotr.
J.Smuškevičiaus biusto nebeliko Rokiškio centrinėje aikštėje.<br>A.Švelnos nuotr.
J.Smuškevičiaus biusto nebeliko Rokiškio centrinėje aikštėje.<br>A.Švelnos nuotr.
J.Smuškevičiaus biusto nebeliko Rokiškio centrinėje aikštėje.<br>A.Švelnos nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Laimis KAVOLIŪNAS, panskliautas.lt

Aug 26, 2015, 1:48 PM, atnaujinta Oct 18, 2017, 7:02 PM

Politikų ir gyventojų aistras ilgai kaitinęs sovietinio lakūno Jakovo Smuškevičiaus biustas iš Rokiškio aikštės iškeliavo į muziejų, bet šiai istorijai – dar ne pabaiga.

Beveik pusę amžiaus Rokiškio centrinėje aikštėje stovėjusio dukart Sovietų Sąjungos didvyrio J.Smuškevičiaus biusto nebeliko – jis buvo nukeltas ir perduotas saugoti Rokiškio krašto muziejui.

Iš valstybės saugomų objektų sąrašo išbrauktą lakūno biustą nukėlė Rokiškio miesto seniūnija. Išardyta ir likusi postamento dalis.

Rokiškio meras Antanas Vagonis sakė siūlysiąs aikštę pavadinti socialdemokrato prezidento Algirdo Brazausko vardu.

„Šalia aikštės stovi namas, kuriame gimė A.Brazauskas, ir auga prezidentui pasodintas ąžuolas“, – aiškino socdemas meras.

A.Vagonis priminė, kad buvo numatyta aikštę rekonstruoti ir įrengti vaikų aikštelę su fontanais. Bet pro aikštę net iš trijų pusių eina gatvės, todėl, mero manymu, poilsio zonai ji nesaugi, o projektas parengtas neatsakingai ir yra per brangus.

„Panevėžio rytas“ jau yra rašęs, kad politikai niekaip nesutarė, ką daryti su paminklu. Buvo siūlymų jį iškelti į karių ar žydų kapines, palikti toje pat aikštėje, bet patraukti atokiau. Skemų neįgalių žmonių socialinės globos namų direktorius Gintaras Girštautas netgi siūlė jį pastatyti prie globos namų.

Savo žodį turėjo tarti ir gyventojai apklausoje, bet atėjo tik 4 proc. rokiškiečių. Nuomonės išsiskyrė, bet daugiau buvo pasisakiusių už tai, kad paminklo aikštėje neliktų.

Į A.Brazausko aikštę neitų

Konservatorius Almantas Blažys nepritaria socdemo mero A.Vagonio idėjai centrinę miesto aikštę pavadinti prezidento A.Brazausko vardu.

A.Blažio nuomone, aikštės nereikėtų politizuoti, juolab kad netoli yra mokyklų. Konservatorius siūlytų aikštei suteikti Vienybės, Jaunimo ar Santarvės pavadinimą. A.Blažys teigė esantis dešiniųjų pažiūrų žmogus, todėl jam būtų nelabai malonu vaikščioti po aikštę, jeigu ji vadintųsi A.Brazausko vardu.

„Aš į ją neičiau, neitų ir vos ne pusė miesto gyventojų. Norisi, kad aikštė taptų priimtina visų įsitikinimų žmonėms, o ne taip, kad nuėmiau stabą, bet vis vien pasidariau pagal savo politinę pakraipą“, – kalbėjo konservatorius.

„Aikštės nereikėtų politizuoti, juolab kad arti yra mokyklų. Aikštę galima būtų pavadinti Vienybės, Jaunimo ar Santarvės vardu. Manau, reikėtų surengti gyventojų apklausą. A.Blažys mano, kad meras ir 15 tarybos narių, sudarančių daugumą rajono taryboje, neturi moralinių įgaliojimų suteikti aikštei pavadinimą.

„Jeigu jiems kiltų tokia mintis, mes inicijuotume gyventojų apklausą“, – sakė A.Blažys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.