Pensininką iš mirties nagų išplėšė drąsus „Regitros“ darbuotojas

Automobilio numerių pasikeisti į Pasvalį nuvažiavęs pensininkas namo būtų jau nebegrįžęs ir rugpjūčio 31-ąją savo gimtadienio jau nebeatšventęs. Užtat dabar gimtadienio šampaną jis gers su savo gelbėtoju „Regitros“ specialistu Viliumi Garbštu.

Vyro gyvybę išgelbėjęs „Regitros“ darbuotojas V.Garbštas tos dienos jau nebepamirš visą gyvenimą.<br>V.Savickienės nuotr.
Vyro gyvybę išgelbėjęs „Regitros“ darbuotojas V.Garbštas tos dienos jau nebepamirš visą gyvenimą.<br>V.Savickienės nuotr.
Vyro gyvybę išgelbėjęs „Regitros“ darbuotojas V.Garbštas tos dienos jau nebepamirš visą gyvenimą.<br>V.Savickienės nuotr.
Vyro gyvybę išgelbėjęs „Regitros“ darbuotojas V.Garbštas tos dienos jau nebepamirš visą gyvenimą.<br>V.Savickienės nuotr.
Vyro gyvybę išgelbėjęs „Regitros“ darbuotojas V.Garbštas tos dienos jau nebepamirš visą gyvenimą.<br>V.Savickienės nuotr.
Vyro gyvybę išgelbėjęs „Regitros“ darbuotojas V.Garbštas tos dienos jau nebepamirš visą gyvenimą.<br>V.Savickienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Vita Savickienė (panskliautas.lt)

2015-09-01 10:48, atnaujinta 2017-10-18 01:50

Atsirado drąsus žmogus

Pirmadienį Saločių miestelio gyventojas Jonas Šatas atšventė 83 metų sukaktį. Labai nedaug trūko, kad šio gražaus ir saulėto gimtadienio garbaus amžiaus vyras būtų nesulaukęs.

Likimas salotiečio išties nenuskriaudė. Lemtingąją akimirką, kai jam stojo širdis, šalia atsirado drąsus žmogus ir jį išgelbėjo.

O prasidėjo viskas labai paprastai.

Per televizorių išgirdęs, kad nemokamai keičiami nekokybiškai pagaminti automobilių numeriai, J.Šatas praėjusią savaitę nuvažiavo į Pasvalio „Regitrą“ ir pasikeitė apsilupusius nuosavos mašinos numerius. Paskui netikėtai prie mašinos nualpo.

Aikštelėje pamatė gulintį vyrą

Šio vyro gyvybę išgelbėjęs „Regitros“ darbuotojas V.Garbštas tos dienos jau nebepamirš visą gyvenimą.

Specialistas pasakojo, kad prieš pietus jų įmonėje daug žmonių nebuvo. Iš Saločių atvykęs pensininkas pasiėmė naujus numerius ir išėjo į lauką jų prisukti.

„Po kiek laiko išėjau patikrinti kito kliento automobilio. Vos pravėręs duris pamačiau aikštelėje gulintį žmogų. Pirma į galvą šovusi mintis buvo ta, jog vyras girtas. Tačiau kai prie jo pamačiau numestą atsuktuvą ir automobilio numerius, supratau, kad žmogų ištiko bėda“, – pasakojo V.Garbštas.

Vyras prišoko prie nelaimėlio, šis garsiai šnopavo. Tai reiškė pagrindinį dalyką: jis dar gyvas. Tačiau gulinčiojo kvėpavimas akivaizdžiai lėtėjo. Reikėjo skubiai kažko griebtis.

Pirmiausia V.Garbštas sumąstė ligonį įnešti į pastato vidų, bet šis buvo suglebęs, tad nerizikavo. Tuomet jis sulakstė į kabinetą ir atnešė savo žieminę striukę – pakišo nualpėliui po galva ir iškvietė greitosios pagalbos medikus.

Dėl gyvybės kovojo pirmą kartą

Kai V.Garbštas nebeužčiuopė senolio pulso, delsti nebebuvo galima. Vyras nelaimėliui pradėjo daryti dirbtinį kvėpavimą.

„Viskas vyko kaip kino filme. Supratau, kad tai mirties ir gyvybės klausimas. Gaivinau neskaičiuodamas nei krūtinės paspaudimų, nei oro įpūtimų. Po kelių minučių pajutau jo širdies tvinksnius. Galiausiai senolis atsimerkė ir iki atvažiuojant medikams atsistojo“, – pasakojo pensininką išgelbėjęs vyras.

Tik medikams išvežus ligonį, V.Garbštas pajuto stresą ir jam pradėjo drebėti rankos.

Per pietų pertrauką specialistui ne maistas rūpėjo. Jis nuvažiavo į ligoninę pasidomėti senolio sveikata. Medikai jį nuramino, kad iš mirties nagų išplėštas pensininkas jaučiasi neblogai.

V.Garbštas valstybės įmonėje „Regitra“ dirba 7 metus. Tokio atvejo, kad reikėtų gelbėti žmogaus gyvybę, nei darbe, nei kasdieniame gyvenime iki šiol jam nebuvo pasitaikę.

Ligoninėje pasijutęs geriau J.Šatas veržėsi į namus. Po gydymo įstaigoje praleistos paros pensininkas buvo išleistas.

Kvies per gimtadienį pakelti taurę

„Panevėžio ryto“ korespondentė antrą kartą gimusį pensininką aplankė jo namuose Saločių miestelyje.

J.Šatas neslėpė jėgų dar neatgavęs, tačiau jautėsi neblogai.

„Esu labai dėkingas ir skolingas mane išgelbėjusiam žmogui. Kai sveikata atsitaisys, būtinai pas jį nuvažiuosiu padėkoti už suteiktą dar vieną šansą gyventi. Nuvešiu šampano butelį, kad jis mano tikrojo gimtadienio dieną pakeltų taurę už mano sveikatą“, – teigė salotiškis.

Senolis džiaugėsi, kad nelaimė neįvyko jam būnant vienam namuose arba vairuojant. Tada tikrai būtų baigęsi blogai.

Lemtingą dieną jokių negalavimų vyras nejautė. Tik kai pritūpęs suko varžtelius per mašinos numerius, pajuto maudimą kojoje. Buvo likę prisukti tik vieną varžtą, todėl į skausmą nekreipė dėmesio ir ketino darbą baigti, tačiau staiga akyse aptemo.

Kad svetimi žmonės kovojo dėl jo gyvybės, pensininkas nelabai suprato ir atgavęs sąmonę. Dar neatmerkus akių, jo sąmonę pasiekė V.Garbšto džiaugsmingas šūksnis, kad vėl užčiuopė pulsą. Kiti vyrai piktinosi, kad vėluoja greitoji. Pasak jų, felčerė pėsčiomis būtų greičiau atėjusi.

Atsigavęs J.Šatas, nors ir sunkiai, pats atsistojo, užrakino automobilį ir paskambino sūnui.

Į namus priimtų šeimininkę

Pensininkas pasakojo, kad širdies ligomis jis niekada nesiskundė, iki šiol jį kamavo tik įgimtas aukštas kraujospūdis.

Prieš 20 metų palaidojęs žmoną, vyras šiuo metu gyvena vienas. Jam draugiją palaiko šuo Mopsas. Salotiškis užaugino 3 dukras ir 2 sūnus. Daugiavaikis tėvas neslepia, kad vaikai jaudinasi dėl jo ir kviečia kraustytis gyventi pas juos.

„Panevėžyje nuosavą namą turinti dukra primygtinai prašė, kad persikelčiau gyventi pas ją. Tačiau nenoriu palikti savų namų, čia galiu su kaimynu pasikalbėti, darže pasikapstyti“, – teigė Saločių miestelio gyventojas.

J.Šato sodyboje žydi gėlės. Kiekvieną vasarą po langais pražysta serenčiai ir bijūnai.

Senolis šmaikštavo, kad į namus dar pakviestų kokią šeimininkę, tačiau Saločiuose tinkamos moteriškės nėra, o miestietės bodisi kaimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.