Šizofrenikė papasakojo, kokį siaubą jai tenka išgyventi

Krūpčioti verčiantys garsai ir po kambarį šmėžuojantys kraupūs šešėliai. Tai – 30-metės Rachel Star Withers kasdienybė.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Krūpčioti verčiantys garsai ir po kambarį šmėžuojantys kraupūs šešėliai. Tai – 30-metės Rachel Star Withers kasdienybė.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 20, 2015, 11:45 AM, atnaujinta Oct 14, 2017, 10:52 PM

Krūpčioti verčiantys garsai ir po kambarį šmėžuojantys kraupūs šešėliai. Tai – 30-metės Rachel Star Withers kasdienybė. Šizofrenija serganti moteris kasdien kenčia nuo tokių haliucinacijų, kokių nepamatysi net baisiausiame siaubo filme.

Haliucinacijos kankino nuo vaikystės

„Būdama maža maniau, jog pabaisas, tūnančias po lova, matydavau ne tik aš, bet ir kiti vaikai. Tik tapusi paauglė ir prasitarusi apie regimus dalykus draugams suvokiau, jog šis košmaras persekioja mane vieną. Sulaukus pilnametystės prie haliucinacijų prisidėjo ir depresija bei noras nusižudyti“, – savo pasakojimą pradėjo R.S.Withers.

Anuomet moterį apžiūrėję gydytojai teįtarė depresiją. Veikiausiai todėl, kad mergina nedrįso atvirai papasakoti apie kraupias haliucinacijas ir balsus, kuriuos nuolat girdėjo savo galvoje. Jei būtų išdrįsusi – savo dienas lig šiol leistų psichiatrijos klinikoje.

Haliucinacijos moterį persekioja septynias dienas per savaitę. Ir taip – metų metus, nuo pat mažumės. Tiesa, diagnozę – šizofrenikė – Rachel išgirdo tik įkopusi į trečiąją dešimtį.

Įsivaizdavo pūvančias galūnes

Anot moters, plačiai atmerktos akys neretai apgauna. Rachel teigia matanti judančius figūras ar nepaaiškinamus šešėlius atokiausioje kambario dalyje, girdinti keistus, kartais gąsdinančius garsus.

Ir išties, nuo regos ir klausos haliucinacijų kenčiančios R.S.Withers gyvenimas primena nesibaigiantį siaubo filmą.

„Nuolat girdžiu erzinantį tiksėjimą. Retsykiais iš gretimo kambario pasigirsta ir radijo skleidžiami garsai. Bėda ta, kad mano namuose nėra imtuvo“, – savo kasdienybę nupasakojo moteris.

Šizofrenija atėmė ne tik bet kokią ramaus gyvenimo galimybę, bet ir trukdė siekti karjeros. Dar studijuodama dizainą koledže Rachel negalėdavo atitraukti akių nuo patalpoje esančių manekenų. Šie nuolat pasislinkdavo, sujudėdavo. Rachel tai varė iš proto. Ji negalėjo kontroliuoti akyse šmėžuojančių vaizdų.

Tačiau judantys manekenai, kraupūs garsai ar nepaaiškinamos figūros nėra baisiausia haliucinacijų dalis. „Kartais žiūrėdama į veidrodį matau iškreiptą ir krauju pasruvusį savo veidą. Neretai prabundu rytą ir jaučiuosi taip, tarytum mano rankos ar kojos būtų amputuotos. Kartais vietoj galūnių išvystu besiraitančias gyvates. Bet blogiausia būna tada, kai žvelgdama į save pamatau pūvančias kūno dalis“, – atviravo Rachel.

Kratėsi kalbų apie žmogžudystes

Rachel dažnai sulaukia klausimų, ar jos galvoje tūnantys demonai nebando prasiveržti lauk. Kitaip tariant – ar haliucinacijų kamuojama moteris nepatiria agresijos priepuolių.

„Kartą per komandiruotę mano kolega, su kuriuo apsistojome viename kambaryje, manęs paklausė, ar esu ką nors nužudžiusi. Aš tiesiog nustėrau – žinoma, kad ne!

Jis teisinosi, jog tenorėjo sužinoti, ar nenužudysiu jo miegančio. 

Tokio pat klausimo sulaukiau ir iš buvusio vaikino dukterėčios. Dievaži, juk ji tebuvo vaikas...“ – atviravo Rachel.

Ryžosi net elektrošoko terapijai

„Gėriau daugybę skirtingų vaistų nuo šizofrenijos. Būta meto, kai mano lentynos tiesiog lūžo nuo antidepresantų ir neuroleptikų. Dauguma vaistų turėjo migdomąjį poveikį– nors vis dar regėdavau haliucinacijas, tačiau į jas reaguodavau vangiai.

Studijuodama koledže ryžausi ir elektrošoko terapijai. Galiausiai tai pažeidė mano smegenų veiklą, tad teko iš naujo mokytis skaityti. Ir vis dėlto džiaugiuosi šiuo sprendimu – terapija padėjo man pamažu atsikratyti depresijos“, – pasakojo moteris.

Liga apsunkino meilės reikalus

Šizofrenija apkartino ir R.S.Withers asmeninį gyvenimą. Šiuo metu ji vieniša. „Apie savo ligą pasakoti sunku. Ir vis dėlto nenoriu jos slėpti nuo naujai sutiktų žmonių. Tačiau per pirmąjį pasimatymą tikrai nepuolu pasakoti, jog esu šizofrenikė.

Iš esmės žmonės bijo psichikos ligonių. Vieni mano, jog tokio likimo žmonės tupi susigūžę kampe ir krūpčioja nuo menkiausio judesio, kiti – kad bet kurią sekundę gali stverti peilį ir subadyti visus kambaryje esančius asmenis. Toks požiūris skaudina ir gerokai prasilenkia su realybe.

Sunku patikėti, tačiau kartais žmonės net naudojasi mano psichikos negalia. Kadaise artimai bendravau su vaikinu ir jis mane išdavė su kita moterimi. O išdavęs teisinosi, esą yra nekaltas, o išdavystė – tik mano haliucinacijų padarinys.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.