Kunigas A.Saulaitis: „Flirtas po bažnyčios stogu – kodėl gi ne?“

Krikščionybė – nuobodu, o vaikščioti į bažnyčią – gėda! Ar esate girdėję tokius teiginius? Daugelis atsakys „taip“, o kiti prisipažins ir patys taip sakantys. Tačiau kas skatina taip mąstyti?

Per vestuvių ceremoniją gana dažnai poros prisipažįsta, kad susipažino krikščioniškų kelionių metu.<br>123rf nuotr.
Per vestuvių ceremoniją gana dažnai poros prisipažįsta, kad susipažino krikščioniškų kelionių metu.<br>123rf nuotr.
Kunigas Antanas Saulaitis ir krikščioniškos pažinčių svetainės įkūrėja Gražina Mongirdienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kunigas Antanas Saulaitis ir krikščioniškos pažinčių svetainės įkūrėja Gražina Mongirdienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kunigas Antanas Saulaitis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kunigas Antanas Saulaitis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gražina Mongirdienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gražina Mongirdienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Gerda Morozovienė

Oct 1, 2015, 1:41 PM, atnaujinta Oct 12, 2017, 12:26 PM

Kunigas Antanas Saulaitis bei ką tik, spalio 1-ąją, startavusios krikščioniškosios pažinčių svetainės Susitikimai.lt įkūrėja Gražina Mongirdienė tikino, kad eiti į bažnyčią, užsiimti savanoryste ir užmegzti pažintis būtent krikščioniškoje pažinčių svetainėje yra ne tik saugu, smagu, patogu, bet ir madinga!

Pažinčių svetainė – šeimoms kurti

G.Mongirdienė sakė, kad krikščioniška pažinčių svetainė skirta tiems, kurie nėra priėmę santuokos sakramento, neturi įsipareigojimų šeimai, yra laisvi. Būtent tokie yra kviečiami registruotis ir ieškoti antrųjų pusių. „Tikime, kad pažinčių svetainėje bendraminčiai ne tik atras bendrų temų pašnekesiams, smagiai leis laiką mūsų organizuojamuose susitikimuose, bet ir atsiras tokių, kurie sukurs tvirtą šeimą su žmogumi, kurio vertybės bei požiūris į gyvenimą bus panašus ir priimtinas“, – teigė įkūrėja.

Moteris vylėsi, kad žmonės, užsukę į svetainę, greitai pajus, kad tikėjimas nėra nuobodus ir pasenęs. „Bendradarbiaudami su psichologais paruošėme suderinamumo testą, kuris padės atrasti panašų į save žmogų. Svetainės nariai galės bendrauti forumuose, asmeniniais laiškais. Taip pat visus kviesime į organizuojamus renginius, susitikimus, diskusijas, kad kuo daugiau lankytojų galėtų susipažinti, pabendrauti ir atsiskleisti saugioje bei malonioje aplinkoje“, – sakė ji.

Pažinčių svetainės šiais laikais itin populiarios, tačiau įdomu, ką apie jas mano bažnyčios hierarchai. G.Mongirdienė sakė, kad susitikimo su vyskupu Arūnu Poniškaičiu metu, ji sulaukė visiško palaikymo. Jam antrino ir kunigas A.Saulaitis, kuris vos prieš metus sugrįžo iš Jungtinių Amerikos Valstijų. „Kuo daugiau yra vietų, kuriose galima propaguoti krikščioniškąsias vertybes, tuo geriau patiems žmonėms. Amerikoje įprasta, kad vieniši žmonės renkasi į tam tikras grupes, kartu keliauja, geria arbatą ir atranda žmones su panašiais interesais“, – sakė kunigas. 

Gąsdina gyvenimas be santuokos sakramento

Nors iš šono gali atrodyti, kad tarpusavis krikščionių bendravimas yra nišinis, tačiau kunigas A.Saulaitis bei G.Mongirdienė griauna tokį stereotipą. „Per vestuvių ceremoniją gana dažnai poros prisipažįsta, kad susipažino krikščioniškų kelionių metu. Žinote, labai svarbu, kad draugystės metu poros ne tik linksmai leistų laiką pramogaudami, tačiau ir susivienytų savanoriaudami, padėdami vargdieniams ar ligoniams. Tarnystė itin suartina žmones“, – teigė pašnekovai.

Jie taip pat sakė, kad tikinčiųjų bendravimas bei kasdieninė veikla tikrai nėra nuobodi ar pasenusi. „Važinėti po stovyklas, kurti jaukią aplinką tarp bendraminčių svarbu nuo pat vaikystės. Tokių susitikimų metu žmonės įgauna žinių kaip reikėtų formuoti santykius su kitu žmogumi, kad jis būtų laimingas ir neprarastų orumo.“

Vis dėlto pašnekovai pripažino, kad vis populiarėjantis gyvenimas ne santuokoje labai gąsdina. „Juk gyvenant „susimetus“ daug lengviau apsisukti ir išeiti, o kai yra anstpaudas pase ir esi prisiekęs prieš Dievą, susimąstai – gal reikėtų bandyti lipdyti šeimą, stengtis ją išsaugoti. Aš tikrai turiu viltį, kad mano kuriama pažinčių svetainė padės pagerinti besituokiančių porų statistiką. Juk kavinėje ar restorane žmonėms gerokai sunkiau atsiverti ir bendrauti negu erdvėje, kur visi susirinkę vienu tikslu“, – sakė moteris.

Kunigą slegia vieniši vakarai

Pašnekovų paklausiau, ar bažnyčia – tinkama vieta susipažinti? O kunigas tik šyptelėjo ir užtikrintai tarė: „Tikrai taip! Tai tikrai tinkama vieta. Bažnyčios atstovai vis labiau stengiasi organizuoti susitikimus, užsiėmimus įvairaus amžiaus žmonėms – kviečiame ir į teatrus, ir į liturginius šokius. Žmonės čia gali leisti laiką saugioje aplinkoje pasitikėdami vienas kitu“, – sakė jis.

„Lygiai taip pat ir su krikščioniška pažinčių svetaine“, – įsitikinusi G.Mongirdienė. – Kiek pažįstu tikrų krikščionių, tai patys inteligentiškiausi, gražiausiai bendraujantys žmonės. Tinkamas tikėjimo skiepijimas namuose išugdo pilnaverčius ir stiprius piliečius. Jie supranta, kaip reikia elgtis ir kaip nedera, todėl visada sugeba priimti tinkamus sprendimus, kad nepažemintų savęs ir neįskaudintų kito.“

Smalsu sužinoti, ar kunigai, pasirinkę visišką atsidavimą Dievui, nepavyduliauja matydami laimingas besituokiančias šeimas. „Manau, kad apie tai susimąsto ne tik kunigai, tačiau ir visi, kuriems artėja trisdešimtmetis. Kai bevaikiai žmonės eina gatve ir pamato porą su kūdikėliu arba keliais vaikais, jie paprasčiausiai labai dėl to išgyvena. Taip pat yra ir su kunigais – gali visą dieną prabūti su vaikais, kartu savanoriauti, užsiimti įdomia veikla, tačiau vakare grįžus į namus lieki visiškai vienas“, – atviravo A.Saulaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.