Buvusi kaimo alkoholikė tapo panaši į Marilyn Monroe

Po šešis vaikus susilaukusios Jūratė Stupakienė (32 m.) iš Širvintų rajono Šešuolėlių kaimo ir Vida Jocevičienė (45 m.) iš Lazdijų niekada nėra buvusios grožio salone. Su nepritekliumi kasdien susiduriančios moterys net neturi įpročio žvilgtelėti į veidrodį. Tačiau „Lietuvos ryto“ televizijos laidos „Užmirštas grožis“ kūrėjai likimo nuskriaustoms daugiavaikėms motinoms padėjo pakeisti įvaizdį. Po šių vizitų paaiškėjo, kad skurde gyvenančios laidos herojės įgavo daugiau pasitikėjimo ir lengviau įveikia negandas.

Praeityje alkoholio liūne skendusios daugiavaikės motinos V.Jocevičienės iš Lazdijų išvaizdą tinkamas veido makiažas priartino prie Holivudo grožio dievaitės Marilyn Monroe įvaizdžio.
Praeityje alkoholio liūne skendusios daugiavaikės motinos V.Jocevičienės iš Lazdijų išvaizdą tinkamas veido makiažas priartino prie Holivudo grožio dievaitės Marilyn Monroe įvaizdžio.
Grožio specialistų prisilietimas gali pakeisti ne tik žmogaus išvaizdą, bet ir nuotaiką.<br>„123rf.com“ nuotr.
Grožio specialistų prisilietimas gali pakeisti ne tik žmogaus išvaizdą, bet ir nuotaiką.<br>„123rf.com“ nuotr.
J.Stupakienė.
J.Stupakienė.
J.Stupakienė negalėjo ilgai atsistebėti pokyčiais.
J.Stupakienė negalėjo ilgai atsistebėti pokyčiais.
V.Jocevičienė praeityje skendo alkoholio liūne.
V.Jocevičienė praeityje skendo alkoholio liūne.
Praeityje alkoholio liūne skendusios daugiavaikės motinos V.Jocevičienės iš Lazdijų išvaizdą tinkamas veido makiažas priartino prie Holivudo grožio dievaitės Marilyn Monroe įvaizdžio.
Praeityje alkoholio liūne skendusios daugiavaikės motinos V.Jocevičienės iš Lazdijų išvaizdą tinkamas veido makiažas priartino prie Holivudo grožio dievaitės Marilyn Monroe įvaizdžio.
Makiažo meistrė Jolanta Sargautytė
Makiažo meistrė Jolanta Sargautytė
Daugiau nuotraukų (7)

Ligita Valonytė („Lietuvos rytas“)

Oct 24, 2015, 10:30 AM, atnaujinta Oct 8, 2017, 4:42 AM

Vargas, nepriteklius J.Stupakienę ir šešis jos vaikus tarsi suvienijo – meilės ir draugiškumo šiai šeimai galima tik pavydėti.

Vyresnieji vaikai motinai neprieštarauja net dėl naujų jos meilės paieškų.

„Mažylės Urtės tėvas gyvena tame pačiame kaime, tačiau kai jis sužinojo, kad laukiuosi, paliko mane. Pasakė, kad tai ne jo vaikas“, – pasakodama apie savo likimą realybės dramoje „Užmirštas grožis“ ašarojo J.Stupakienė.

Tačiau ji nekaltino vyro, kuris sužinojęs, kad taps tėvu, ją paliko. Prie išdavysčių ji pripratusi.

Lyg nebūtų gana rūpesčių, nauja našta vėl užgulė Jūratės pečius – po gydytojų patikrinimo paaiškėjo, kad jauniausiai dukrai sutrikusi fizinės motorikos raida. Mergaitė svoriu ir ūgiu atsilieka nuo savo bendraamžių.

Praėjusią vasarą daugiavaikė motina atsidūrė Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų reanimacijoje – sveikata suprastėjo dėl patirto didelio streso. Kadangi kūdikio tėvas nepripažino tėvystės, moteris jį padavė į teismą.

„Negaudavau kompensacijos už malkas, todėl reikėjo įrodyti, kad vaikas turi tėvą. Aš įrodinėjau ir susigadinau sveikatą, teko gerti antidepresantus, o tuo metu krūtimi maitinau mergaitę.

Per didelę dozę paėmiau ir mergaitei jos kliuvo per pieną, pati atsidūriau reanimacijoje“, – laidos kūrėjams pasakojo Šešuolėlių kaimo gyventoja.

Atsitiesusi po ligos motina dėl jaunėlės dukters kreipėsi pagalbos į gydytojus: „Pradėjome lankytis Santariškėse, mergaitė atsigauna – jai dabar kur kas geriau.“

Nemylėta, nuo vaikystės motinos šilumos nepatyrusi Jūratė ją dosniai dalija savo vaikams.

Moters meilė vaikams tokia stipri, kad prieš ją nublanksta jos pačios kadaise patirtos vaikystės nuoskaudos.

„Mama mirė, aš jai atleidau prieš mirtį – susitaikėme. Nemoku ilgai laikyti pykčio „, – užsiminė pašnekovė.

Nepatyrusi motinos meilės, ji pasiaukojamai vykdo savosios motinytės pareigą – tai rodo ir jos vaikų mokslo rezultatai. Visi mokyklinio amžiaus Jūratės vaikai mokosi dešimtukais ir turi ne vieną pagyrimo raštą, tad šiandien jaunos motinos pasididžiavimas – jos atžalos.

Tačiau tylios moteriškos svajonės taip ir lieka nepažadintos. Tad į klausimą, kada Jūratė pastarąjį kartą buvo grožio salone, ji atsakė: „Kai pamatau, kokie gražūs moterų nagai, aišku, pavydas truputį pagraužia širdį, bet ir praeina. Tai į mano išlaidų sąrašą nėra įtraukta dėl to, kad brangu.“

Kaip po grožio specialistų prisilietimo pasikeitė anksčiau nė karto grožio salone nebuvusi šešių vaikų motina?

Grožio kūrėjų komanda, atvykusi į moters namus, pirmiausia paprašė šeimininkės atverti savo spintą. Akivaizdu, kad socialiai remtinų šeimų globėjų dovanoti drabužiai visai šeimai telpa keliose lentynose. Jūratė mėgsta rengtis patogiais sportinio stiliaus drabužiais.

Todėl moteris iškart atkreipė dėmesį į šviesias kelnes. Jos buvo iš naujos rėmėjų siuntos, kurią atnešė vaikų dienos centro vadovė.

Vilnietė makiažo meistrė Jolanta Sargautytė atsižvelgė į moters norą puoštis tik sportiniais drabužiais ir todėl išrinko jai kelis drabužių derinius. Per filmavimą pasiūlė puoštis pastelinių spalvų palaidine, kuri derės su šviesiomis tampriomis kelnėmis. Prie šio ansamblio buvo pritaikyti ir šviesūs bateliai.

„Ar pačiai patinka tai, ką siūlome apsirengti?“ – pasiteiravo J.Sargautytė. Išgirdusi teigiamą atsakymą, vizažo meistrė tarė: „Tuomet pulsime dirbti.“

Kadaise Jūratė plaukus dažė raudonai, dabar ši spalva pablukusi – panaši į varinę. Tačiau plaukų stilistė Miglė Stimburytė šios spalvos jai nerekomendavo dėl to, kad ji sendina, skirta vyresnio amžiaus moterims. Jūratei reikėtų švelnesnių, natūralesnių atspalvių.

Spalva buvo pakeista į šviesesnę – rudą. Tačiau stilistei teko pasukti galvą, koks kirpimas tiktų moteriai, kad ji kasdien juos galėtų tvarkytis be didelių pastangų, juk namie nėra jokių grožio priemonių.

„Ar jūs pasiruošusi atsisveikinti su savo garbanomis?“ – paklausė J.Sargautytė. Jūratė sutiko su meistrės pasiūlymu gerokai patrumpinti plaukus.

Profesionali grimo dailininkė J.Sargautytė ir vizažistė Raminta Babrauskienė Jūratei, kuri niekuomet nenaudojo dekoratyvinės kosmetikos ir jai niekuomet nebuvo darytas makiažas, suteikė dar ir papildomų pamokų.

Moteriai papasakojo, kokios spalvos jai tinka, kokia turėtų būti jos antakių linija, kokių imtis paprastų makiažo gudrybių, kad jos oda spindėtų.

„Prie akių tinka žemiški tonai – šviesiai ruda ir intensyvesnė ruda“, – patarė vizažistė.

„Jūrate, atrodysite tarsi pabudusi iš grožio miego“, – stebėdama permainas tarstelėjo J.Sargautytė. Tačiau grimo dailininkė norėjo iš moters išgauti pažadą, kad ji toliau rūpinsis išvaizda. „Pasistengsiu“, – ištarė šešių vaikų motina.

Kai Jūratei buvo padarytas makiažas ir šukuosena, ji pati negalėjo atsistebėti pokyčiais: „Negaliu apsakyti, kaip džiugu. Iš beždžionės padarėte žmogų.“

Nors Jūratė anksčiau niekada nebuvo grožio salone, pasiklydusį jos grožį liudija paprastas ženklas: namie nėra ne tik kosmetikos priemonių, bet ir veidrodžio. Grožio specialistės pirmiausia Jūratei palinkėjo įsigyti veidrodį.

O kaip ji jautėsi po grožio seanso?

„Labai pavargau, bet džiaugiuosi, nes pamačiau save kitokią – ne tokią kaip kasdienybėje, bet gražią.

Nebedažysiu plaukų raudonai“, – išvykus grožio puoselėtojų komandai Jūratė pasidžiaugė socialinei darbuotojai Ritai Bulonienei.

Pragerti gražiausi metai

Pėdsakai ant randuoto V.Jocevičienės veido liudija artimojo smūgius ir traumas, patirtas nuvirtus nuo dviračio. Pragerti gražiausi gyvenimo metai, bet ryžtas ir noras būti blaiviai padėjo išlipti moteriai iš alkoholio liūno.

„Kai negeri, ir pinigų susitaupo. Jeigu toliau būčiau gėrusi, nieko nebūtų nudirbta ir gyvulių tiek nelaikyčiau“, – realybės dramos „Užmirštas grožis“ kūrėjams pasakojo Lazdijuose gyvenanti V.Jocevičienė.

Šešių vaikų susilaukusi, dabar su alkoholiu atsisveikinusi Vida savo ūkyje laiko kelias avis, karvę, kiaulę, pulką žąsų, kalakutų, vištų. Aplink namą – senas sodas. Vasaros pabaigoje šiltnamyje noko sultingi pomidorai, ūsus suko agurkai.

Ištaigingumo šiai sodybai trūksta, tačiau juntama šeimininkų ranka. Pasukus laiką atgal būtų sunku įtarti, kad anksčiau šios šeimos galva ir jo žmona buvo paskendę alkoholio liūne.

„Veisiejuose gyvenome: ir kiti draugai, ir mano mama išgerdavo. Ten buvome įtraukti į rizikos grupę. Socialinė darbuotoja mums pasiūlė užsikoduoti nuo alkoholio. Mums tai labai padėjo“, – pasakojo Vida.

Sutuoktiniams blaivybės pradžia buvo sunki, tačiau jie pamažu atsitiesė – į skolą nusipirko namą Lazdijuose. Už skolintus pinigus įsigijo ir gyvulių. Pora iš socialinių pašalpų kiekvieną mėnesį atiduodavo skolos dalį.

Vidai skaudu prisiminti tuos metus, kai alkoholis naikino jos laimę – šeimą, ateities svajones. Jai sunku grįžti į tas dienas, kai socialinės tarnybos pagrasino iš geriančių tėvų atimti vaikus.

„Kai mus įskundė ir norėjo paimti vaikus, nutarėme atsisakyti alkoholio. Socialinė darbuotoja pasamdė mums ir automobilį, kad nuvežtų užsikoduoti“, – pasakojo dabar iš savo ūkio su šeima pragyvenanti Vida.

Kai grožio meistrės ėmėsi keisti Vidos išvaizdą, ji neslėpė, iš kur ant jos veido ties akimi atsirado gilus randas: „Per išgertuves susivaidijau su vyru, trenkiau durimis ir išmyniau – vežiau sūnų ant dviračio, pro šalį važiavo vilkikas, vaikas išsigandęs įkišo koją į stipinus, verčiausi per vairą. Buvau praradusi sąmonę, sūnus liko sveikas.“

Vida neslėpdavo rando kosmetikos priemonėmis, nes niekada nesidažydavo.

„Laukiau grožio specialistų, kad pakeistų išvaizdą“, – su šypsena laidos kūrėjus sutiko V.Jocevičienė.

Išvaizdos pokyčiai, kaip įprasta, prasidėjo nuo plaukų. Žvelgdama į Vidos garbanas J.Sargautytė patarė jas dažyti saulės nublukintų javų spalva. Ji derėtų prie žydrų lyg rugiagėlės moters akių.

„Kirpimas – archajiškas, todėl reikėtų sugalvoti ką nors įdomesnio“, – plaukų stilistei M.Stimburytei patarė komandos vadovė J.Sargautytė. Vida sutiko su laidos kūrėjų pasiūlymu tapti šviesiaplaukei. Juk plaukai – didžiausias moters grožio akcentas.

Bet buvo neperkalbama ir pasirinko ryškią, margą, kūno linijas išryškinančią suknelę. Ir prie tokio aprangos stiliaus meistrėms nebuvo sunku priderinti makiažą.

„Būsite blondinė raudonomis lūpomis kaip garsioji Holivudo aktorė Marilyn Monroe“, – naują Vidos įvaizdį apibūdino J.Sargautytė.

Herojės veidas išsaugojo buvusio gyvenimo žymes, kurios atsirado dėl alkoholio, ir randus, tad makiažo meistrei nebuvo lengva visa tai paslėpti.

„Oda nėra vienos spalvos, randuota, bet tai galima užmaskuoti makiažo priemonėmis. Tačiau akių švytėjimas – tobulas. Vidos veido bruožai atitinka sukurtus grožio kanonus.

Manau, praeityje ji buvo labai graži mergina, tik gyvenimas ją šiek tiek aplamdė. Bet negali paslėpti prigimties, jeigu Dievas apdovanojo gražiomis akimis, maža nosyte, putliomis lūpomis“, – pabrėžė J.Sargautytė.

Vida prisipažino, kad nėra mačiusi savęs tokios – gražios, pakilios nuotaikos, dvasiškai atsitiesusios.

Sakė neatpažįstanti savęs, nesiliovė šypsotis ir dėkojo meistrėms už naują šukuoseną ir makiažą.

Tinkamas veido makiažas priartino Vidos išvaizdą prie Holivudo grožio dievaitės Marilyn Monroe įvaizdžio.

„Šiandien jus iš naujo įsimylės vyras“, – suvargusiai moteriai palinkėjo J.Sargautytė.

Realybės dramą „Užmirštas grožis“ žiūrėkite pirmadieniais 20.30 val. per „Lietuvos ryto“ TV.

Grožio meistrėms vandenį teko semti iš šulinio

Realybės dramoje „Užmirštas grožis“ talkinanti makiažo meistrė Jolanta Sargautytė (nuotr.) iki šio televizijos projekto nėra dirbusi lauko sąlygomis. Tarp nuolatinių jos klienčių – pasiturinčios, žinomos moterys, jos reguliariai lankosi grožio salone.

„Lietuvos ryto“ televizijos laidos herojės – jų priešingybė, nes skurdžiai gyvenančios moterys nėra peržengusios grožio salono slenksčio. Todėl meistrėms teko kirpti, dažyti plaukus ir kurti makiažą namuose, kuriuose nebuvo net šilto vandens.

Kad ištrinktų galvą prieš kirpimą ir dažymą, pirmiausia grožio specialistės sėmė iš šulinio vandenį ir kaitė ant viryklės didžiulį dubenį. Vasarą filmuotose laidose matyti, kad galva plaunama kieme ant kėdės pasistačius dubenį su vandeniu. Aplinkui laksto vaikai, šunys.

„Socialinė atskirtis labai didelė. Tai negali nejaudinti. Sunku morališkai matyti, kaip žmonės skursta. Dirbti su tokiomis klientėmis – tarsi suteikti grožio terapiją. Tikiuosi, kad po mūsų apsilankymo sunkus gyvenimas nebeatrodo toks sudėtingas“, – įsitikinusi J.Sargautytė.

Makiažo meistrė pastebėjo, kad skurdžiai gyvenančios moterys turi tvirtą nuomonę apie grožį. Kartais tenka ginčytis, kad brandaus amžiaus moteriai netinka ilgi plaukai. „Be to, visos nori būti blondinės. Ta naujiena yra aplėkusi net ir gūdžiausius šalies kaimus. Bet kokio amžiaus moteris įsivaizduoja, kad ta spalva – kaip sėkmės simbolis, dėl kurio atsidaro visos durys“, – grožio mitus griovė J.Sargautytė.

Meistrė nepeikė šviesios plaukų spalvos, tačiau ne kiekvienai moteriai ji tinka. Prieš ruošiantis klientę paversti blondine, būtina atsižvelgti į jos veido odos, akių spalvą. Tapus blondine po to sunkiau prižiūrėti savo plaukus. „Jeigu natūralūs tamsesni plaukai buvo nudažyti labai šviesiai, po kurio laiko pasimatys palei šaknis ataugę tamsūs ir atrodys netvarkingai. Moteris puošiame ne tik tai minutei, atsižvelgiame ir į tai, kad mums išvykus jos galėtų lengviau prižiūrėti šukuoseną“, – pasakojo meistrė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.