Nuo smurtautojo pabėgusi penkių vaikų mama laukia stebuklo

27 metų Evelina Žiūkaitė iš Alytaus rajono per neilgą savo gyvenimą matė daugiau nei įprasta jos amžiaus merginoms. Ji augina penkis vaikus, vyriausiai mergaitei jau 10 metų. Didelės meilės vedina bendrą gyvenimą ji ėmė kurti su devyneriais metais vyresniu vyru, tačiau santykiai nebuvo rožėmis kloti – tiek Evelina, tiek penki jos vaikai žino, ką reiškia ne tik pakeltas išgėrusio tėvelio balsas, bet ir smurtas šeimoje, kai už plaukų tampoma ir mama, ir atžalos.

Evelina su vyriausiąja dukryte.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Evelina su vyriausiąja dukryte.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Evelinos vaikai su promočiute.<br>Astos Liukaitytės nuotr.
Evelinos vaikai su promočiute.<br>Astos Liukaitytės nuotr.
Prodiuserė Asta Liukaitytė.
Prodiuserė Asta Liukaitytė.
Šį namą ketinama pirkti šeimai už surinktus pinigus.
Šį namą ketinama pirkti šeimai už surinktus pinigus.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2015-12-21 14:14, atnaujinta 2017-09-28 03:20

Dukrai grasino botagu

Evelina – drąsi moteris. Neapsikentusi smurto, su vaikais ji bėgo ten, kur mato akys. „Su vyru sugyvenome penkis vaikučius. Vyriausiajai jau dešimt, o mažiausiai – penkeri metukai. Šiuo metu su vaikais glaudžiuosi pas savo močiutę. Nuo vyro išdrįsau pabėgti, kai nebegalėjome pakelti nuolatinio jo girtavimo ir smurto. Jis labai gėrė ir nuolat mane mušė. Kliūdavo ir vaikams. Išgėręs jis nežiūrėjo, kam trenkti. Mušė visus, kas papuldavo po ranka.

Tada su vaikais išvažiavau pas savo tėvus, tačiau mano tėtis nebuvo patenkintas tokiu būriu žmonių, o ir sąlygos buvo gan prastos“, – pasakojo moteris.

Nors dabar buvęs Evelinos vyras ir nebegeria, tačiau ji ateities su juo nemato. „Iki šiol baisu prisiminti smurtą ir grasinimus, kuriuos patyriau išėjusi iš namų. Galutinis taškas buvo tada, kai jis primušė vyriausiąją mergaitę, tampė ją už plaukų. Kai pasikeitė mūsų gyvenimo sąlygos ir nebegyvenau su juo po vienu stogu, atsigavo ir vaikai.

Žinoma, mergaitei buvo reikalinga psichologinė pagalba. Jai jos reikėjo ir tuomet, kai kartą nuvažiavo pas jį pasisvečiuoti. Tada tėvelis aprūpino ją kompiuteriu ir kitomis materialiomis dovanomis. Tačiau kad niekur neišeitų, jai buvo grasinama botagu – vėliau man pati pasipasakojo.

Nuvažiavusi pažiūrėti, kaip ji ten leidžia laiką, pamačiau, kad ji namuose likusi viena. Greitai užsisodinau ją ant dviračio ir parsivežiau į namus. Nurimo tik tada, kai pamatė, jog tikrai važiuojame namo“, – graudinosi penkių vaikų mama.

Kito vyro neieško

Mama su vaikais šiuo metu gyvena itin sudėtingomis sąlygomis. „Mums labai reikalinga pagalba. Šiuo metu gyvename pas močiutę. Kartu gyvena ir mama, tačiau ji dėl Parkinsono ligos guli lovoje, jai reikalinga nuolatinė priežiūra. Aš ją ir vartau, ir maitinu.

Namuke yra didelis kambarys ir virtuvė, tačiau vieno kambario niekaip neįmanoma apšildyti. Bet aš jau prie visko pripratau – manęs niekas nebebaugina“, – guodėsi Evelina.

Artėjant šv. Kalėdoms moteris prisipažino svajojanti apie savo namus. Ji nori, kad jos vaikai turėtų savo lovą, savo kampelį. Evelina ir toliau ketina ūkininkauti – jai praverčia pačios išaugintos daržovės, naminės vištos.

Dėl penkių vaikų priežiūros daugiavaikė jauna mama niekur negali dirbti. Ji prisipažino, kad dienos bėga labai greitai – išleidžia vaikus į mokyklą, atsineša malkų, išskalbia drabužėlius, prižiūri buitį, o tada ir vaikai grįžta. Vėliau reikia ruošti pamokas, padėti vaikams. „Apie save aš visai negalvoju. Net nežinau, ko norėčiau pati. Turbūt nieko. Man svarbiausia yra mano vaikučių gerovė“, – teigė ji.

Gal kitas vyras palengvintų buitį? „Man nerūpi kiti vyrai. Aš net negalvoju apie tai. Pirmiausia reikia užauginti vaikus, ieškotis darbo. Juk reikės ir vaikus išleisti į mokslus. Kadangi nukentėjau nuo vieno vyro, tai net nenoriu pagalvoti apie kitus. Man svarbiausia, kad vaikai eitų į mokyklą švarūs ir gražūs“, – sakė mama.

Tačiau Evelina atvira – kad ir kaip mylėtų savo vaikus ir vadintų juos Dievo dovana, apie tokį gyvenimą ji niekada negalėjo pagalvoti. „Pirmasis vaikas nebuvo planuotas. Tiesiog viskas vyko jaunystėje. Nors draugės ir atkalbinėjo nuo santykių su tuo vyru, tačiau jis mane sužavėjo. Jei būtų galima atsukti laiką atgal, gal visko ir nekartočiau, tačiau yra kaip yra – aš tiesiog nieko nebegaliu pakeisti.

Jei būtų galima įgyvendinti bent vieną norą, labai norėčiau, kad vaikai kur nors nuvažiuotų, ką nors pamatytų. Mes neturime galimybių suorganizuoti išvykų. O bent kokia nors kelionė vaikams būtų didelis įvykis – vėliau jie galėtų gyventi žaviais prisiminimais“, – jaudulio neslėpė Evelina.

Rastas naujas namas

Šiai šeimai neliko abejinga žinoma prodiuserė Asta Liukaitytė. Ji, pamačiusi, kokiomis sąlygomis gyvena Evelina su penkiais mažamečiais vaikais, suskubo suorganizuoti šeimai būstą. „Kai matai jų gyvenimo sąlygas, pakerta kojas, akyse kaupiasi ašaros, ir noras padėti yra stipresnis už paties gerovę. Nebe daug betrūksta iki stebuklo, kad šie penki nuostabūs vaikai galėtų Kalėdas sutikti naujame name!

Kad nereikėtų žiemą visiems grūstis viename kambarėlyje, kad kiekvienas turėtų savo lovą ir būtų vietos kur pastatyti stalą ruošti pamokoms. Visi jūsų pinigai bus panaudoti namo pirkimui ir mokesčiams įteisinant namo pirkimo dokumentus.

Jei jūsų pagalba surinksime daugiau nei reikia, panaudosime namo apšildymui vasarą. Namas, kurį norime nupirkti, jau rastas, tačiau šiuo metu dar trūksta 5000 eurų“, – neliko abejinga A.Liukaitytė.

Norėdami prisidėti prie šios šeimos gerovės, rašykite el.pašto adresu: gyvbudas@lrytas.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.