Vyru gimusi serialo žvaigždė prisipažino, ką patyrė vaikystėje

Argi aš – ne moteris?! Labiau teigia nei klausia bene garsiausia amerikiečių transseksualė Laverne Cox (31 m). Vyru gimusi, tačiau moterimi save laikanti televizijos serialo „Oranžinė – tai nauja juoda“ (angl. „Orange is new black“) žvaigždė dievina komplimentus, mėgsta puoštis, dažytis ir pabrėžti dabar jau visiškai moteriškas savo formas.

L.Cox.<br>ViDA Press nuotr.
L.Cox.<br>ViDA Press nuotr.
„Taip, mano balsas žemas, pečiai platūs, didelės rankos, pėdos. Bet tai nereiškia, kad dėl to aš esu mažiau moteris“, – sako L.Cox.
„Taip, mano balsas žemas, pečiai platūs, didelės rankos, pėdos. Bet tai nereiškia, kad dėl to aš esu mažiau moteris“, – sako L.Cox.
„Taip, mano balsas žemas, pečiai platūs, didelės rankos, pėdos. Bet tai nereiškia, kad dėl to aš esu mažiau moteris“, – sako L.Cox.<br>„ViDA Press“ nuotr.
„Taip, mano balsas žemas, pečiai platūs, didelės rankos, pėdos. Bet tai nereiškia, kad dėl to aš esu mažiau moteris“, – sako L.Cox.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Caitlyn Jenner
Caitlyn Jenner
Carmen Carrera
Carmen Carrera
Andrėja Pežič
Andrėja Pežič
Caroline Cossey
Caroline Cossey
Geena Rocero
Geena Rocero
Chastity
Chastity
Janet Mock
Janet Mock
Daugiau nuotraukų (10)

„Lietuvos rytas“

2016-01-03 10:10, atnaujinta 2017-06-12 01:01

Trokštanti visuomet būti jauna ir graži išraiškingo stoto transseksualė L.Cox nelabai noriai atskleidžia savo amžių. Tačiau drąsiai ir atvirai kalba apie išgyvenimus ir kovą už tokių kaip ji lygias teises.

„Taip, mano balsas žemas, pečiai platūs, didelės rankos, pėdos. Bet tai nereiškia, kad dėl to aš esu mažiau moteris“, – sakė garsi aktorė.

Patyčios ir smūgiai

Nedideliame Mobilio mieste Alabamos valstijoje tik su motina ir dvyniu broliu M.Lamaru augusi Laverne iki šiol su ašaromis akyse prisimena, kaip būdama mergaitiškai atrodantis berniukas sulaukdavo patyčių, erzinimo ir net smūgių.

Tėvo, kuris būtų apgynęs nuo užgauliotojų, nebuvo. Nors Laverne jį ir pažinojo, jis į savo vaikų gyvenimą visiškai nesikišo.

Sūnų auginimas ir auklėjimas slėgė vien motinos pečius. Pati būdama mokytoja ji auklėjo berniukus taip, kad galėtų jais didžiuotis.

Dvynių motina troško, kad jie pasiektų mokslo aukštumų ir būtų kur kas laimingesni nei ji. Galbūt todėl ji pyko, jog mergaitiškų manierų vienas dvynių negali už save pakovoti, ir kaltino jį dėl to, kad yra užpuolamas.

Bet Laverne niekuomet nenorėjo kovoti kumščiais. Kūrybingas ir stropus berniukas labiausiai norėjo šokti. Ilgą laiką jis nė neįtarė, kad kažkuo skiriasi nuo mergaičių.

Viskas apvirto aukštyn kojomis trečioje klasėje, kai Laverne mokytoja į mokyklą pasikvietė jo motiną ir pareiškė: „Jūsų sūnus galiausiai atsidurs Naujajame Orleane vilkėdamas suknelę.“

Laverne tai buvo didžiulis smūgis. Iki tol jis manė, kad yra mergaitė, ir nė nenutuokė, jog mergaitės nuo berniukų skiriasi. Po šio įvykio Laverne pradėjo lankyti terapijos seansus ir jautė nuolatinę gėdą.

Savo maldose religinga būsimoji moteris Dievo prašė neleisti jam (jai) gyvenimo pabaigti Naujajame Orleane, garsėjančiame nerūpestinga atmosfera.

Pusėtini santykiai su identišku broliu dvyniu, jokių draugų ir nė vieno žmogaus, kuriam galėtų išsakyti savo baimes bei nuoskaudas.

„Nuolatos klausiau savęs, kas man blogai. Jaučiausi išsigimusi“, – atvirai apie vaikystės nuoskaudas pasakojo L.Cox.

Nusivylė močiutė

Paauglystės laikotarpiu Laverne pajuto potraukį prie vaikinų. Trauka buvo didžiulė.

Tačiau bažnyčioje mergina save laikantis vaikinas išgirdo, kad tai – nuodėmė.

Labiausiai žlugdė mintis, kad danguje esanti močiutė juo (ja) šlykštisi ir yra nusivylusi. Po to buvo bandymas nusižudyti. Būsimajai žvaigždei tuomet tebuvo vienuolika metų.

„Prarijau tablečių ir užmigau, tikėdamasi, kad niekada neatsikelsiu“, – pasakojo moterimi tapęs vyras.

Prireikė laiko, kol Laverne išmoko priimti save tokią, kokia yra – abiejų lyčių savybių turinčia asmenybe. Permainos prasidėjo, kai L.Cox persikėlė gyventi į Niujorką ir pradėjo vaidinti.

„Visada norėjau būti garsi ir turtinga. Visada norėjau vaidinti. Tai buvo mano didžiausias noras“, – neslėpė L.Cox.

Svajonei išsipildžius dabar išgarsėjusi aktorė nesijaučia prastesnė už kitus. Dabar ji save vadina patenkinta moterimi ir džiaugiasi, kad jai nebereikia apsimetinėti būnant vyru.

Tačiau apie santuoką ir vaikus L.Cox nesvajoja, nors širdžiai artimas vyras jos gyvenime yra.

„Aš tikiu meile. Noriu tvirtų santykių su vyru, kuris mane mylėtų ir gerbtų“, – prisipažino aktyvi moteris.

Daug vaidindama, rašydama atsiminimus L.Cox atranda laiko ir kovoti už tai, kad išsigimusiomis nesijaustų ir jos likimo draugės bei draugai. Ji važinėja po Jungtinių Amerikos Valstijų mokyklas bei konferencijas ir pasakoja, ką jai teko išgyventi, ragina transseksualus priimti kaip visaverčius visuomenės narius.

Per porą metų išgarsėjusios aktorės kovą įvertino net toks visame pasaulyje garsus leidinys kaip žurnalas „Time“. Apsitempusios mėlyna suknele, apsiavusios aukštakulniais blondinės L.Cox nuotrauka prieš šiek tiek daugiau nei metus papuošė populiaraus žurnalo viršelį.

Tiesa, aktorė neslėpė, kad iki šiol būna dienų, kai ji atsikelia su tuo pačiu baimės jausmu, kokį patyrė tada, kai buvo sumušta ją erzinančių vaikų.

„Manyje kova vyksta kasdien. Būna dienų, kai atsikeliu rytą ir vėl jaučiuosi lyg būčiau aštuonerių. Tada baiminuosi dėl savo gyvybės ir nežinau, ar tą dieną nebūsiu sumušta“, – prisipažino iki šiol terapijos seansus lankanti L.Cox.

Aktorė tapo pirmąja transseksuale, kurios vaškinė skulptūra šių metų vasarą papildė garsųjį Madame Tussauds muziejų Londone.

Neslepia prigimties

1976-ųjų olimpinių žaidynių aukso medalio savininkas, realybės šou dalyvis ir garsiosios pramogų pasaulio atstovės Kim Kardashian patėvis Bruce’as Jenneris šiemet pirmą kartą kaip moteris papuošė populiaraus žurnalo „Vanity Fair“ birželio mėnesio numerį ir paprašė nuo šiol jį vadinti moterimi Caitlyn Jenner.

Jei kas ir taps pirmuoju transseksualiu „Victoria’s Secret“ angelu, tai tik modelis ir aktorė Carmen Carrera. To aktyviai jau prašo įspūdingos išvaizdos Carmen gerbėjai.

Andrėja Pežič – serbų kilmės pasaulinio garso modelis – iki 2014-ųjų pristatinėjo vyriškas tokių garsių dizainerių kaip Marcas Jacobsas kolekcijas, bet jau kurį laiką ji – vienas geidžiamiausių moteriškų kolekcijų modelių. A.Pežič buvo pirmoji transseksualė manekenė, pasirodžiusi amerikietiškajame „Vogue“ žurnale.

Gražuolė britų aktorė Caroline Cossey, suvaidinusi vieną iš garsiojo Džeimso Bondo merginų, iš prigimties yra vyras.

Amerikiečių popmuzikos dueto Cher ir Sonny Bono duktė Chastity ilgą laiką save vadino lesbiete, o 2009-aisiais viešai pasiskelbė esanti ne moteris, o transseksualus vyras.

Egzotiškos išvaizdos modelis Geena Rocero irgi atvirai kalba apie savo transseksualumą.

Rašytoja ir televizijos laidų vedėja Janet Mock yra aktyvi transseksualų teisių gynėja.

Parengė Ernesta Vinevičiūtė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.