Auglys drasko Evą – šeima prabilo apie pakitusią trimetės būklę

2015-ųjų metų lapkritis buvo lemtingas lietuvių šeimai Luizai ir Mantui Aniuliams, gyvenantiems Airijoje. Jų trimetei Evai medikai diagnozavo neoperuojamą smegenų auglį.

Trimetei Evai buvo diagnozuotas neoperuojamas smegenų auglys.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Trimetei Evai buvo diagnozuotas neoperuojamas smegenų auglys.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Gydytojai patvirtino, kad mažylei – neoperuojamas smegenų auglys.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Gydytojai patvirtino, kad mažylei – neoperuojamas smegenų auglys.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Po atlikto magnetinio rezonanso medikai pasakė, kad auglys vėl padidėjo.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Po atlikto magnetinio rezonanso medikai pasakė, kad auglys vėl padidėjo.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Kartais Eva pyksta ant mamos ir nori būti su tėčiu, o kartais – atvirkščiai.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Kartais Eva pyksta ant mamos ir nori būti su tėčiu, o kartais – atvirkščiai.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Evutė su mama neketina pasiduoti.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Evutė su mama neketina pasiduoti.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 30, 2016, 9:40 PM, atnaujinta May 31, 2017, 2:49 AM

Mergytę pakirto smegenų auglys

Nors mergytė gimė sveika ir artimuosius žavėjo tvirtumu ir drąsa, vis dėlto situacija pakito akimirksniu. Darželio auklėtoja pastebėjo, kad Eva ėmė neišlaikyti pusiausvyros, užsigaudavo į daiktus. Tėvai išsiaiškino, kad jai ėmė dvejintis akyse.

Nieko nelaukdami Luiza ir Mantas nuvežė dukrytę į Korko klinikas, o iš ten medikai tą pačią naktį šeimą išsiuntė į Dubliną. Ten gydytojai patvirtino, kad mažylei – neoperuojamas smegenų auglys. Toks diagnozuotas vos 200 vaikų visame pasaulyje, o prognozės labai liūdnos – jei nieko nebus daroma, mergaitei liko gyventi vos keli mėnesiai.

Tačiau Luiza ir Mantas nusprendė nepasiduoti. Padedami giminaičių, draugų ir artimųjų, jie ėmė ieškoti alternatyvių gydymo būdų bei metodų, kurie pagerintų Evos būklę.

Pirmoji radioterapija buvo atlikta lapkričio mėnesį. Ją sudarė net 12 seansų. Kiekvienas iš jų buvo atliekamas su narkoze. Po jos mažylė pabusdavo labai pikta, nerami. Šalia terapijų ji turėjo vartoti ir hormonus. Dėl jų ėmė nuolat svyruoti nuotaikos, ji tapo labai vangi.

Po pirmojo kurso medikų prognozės nudžiugino – jie patvirtino, kad auglys mažėja, tačiau po kurio laiko situacija ėmė keistis, mergytė ėmė žvairuoti, galvytė vėl pradėjo svaigti. Po atlikto magnetinio rezonanso medikai pasakė, kad auglys padidėjo.

2016-ųjų kovo viduryje mergaitei buvo atliktas antrasis radioterapijos kursas, kurį sudarė 10 procedūrų. Šiuo metu mergaitė nuolat vartoja hormonus, dėl kurių jai pastebimai auga svoris, didėja apetitas.

Dėl hormonų tapo labai irzli

Lietuvoje gyvenanti Evos teta Elina Leitienė sakė kone kasdien bendraujanti su Airijoje gyvenančia Luiza ir nuolat pasiteiraujanti, kaip jaučiasi mažoji mergytė.

„Šiuo metu baigtas antrasis radioterapijos kursas, kurį sudarė net dešimt procedūrų. Kiekvienai iš jų reikalinga narkozė. Gegužės pradžioje jai bus kartojamas magnetinis rezonansas, po kurio medikai pasakys, ar auglys nepadidėjo.

Nuo lapkričio mėnesio prie raktikaulio mergytei įstatytas kateteris. Kiekvieną savaitę jis praplaunamas, tačiau medikai jo neišima, nes Evai kiekvienos procedūros metu daromos narkozės.

Magnetinio rezonanso metu bus stebima, ar antrasis radioterapijos kursas buvo veiksmingas ir spinduliai sumažino auglį.

Po pirmojo radioterapijos kurso jis buvo sumažėjęs, tačiau po kurio laiko vėl ėmė didėti. Jei tada jis nebūtų padidėjęs, mergytė dabar jau būtų gydoma alternatyviais gydymo būdais.

Dėl vartojamų hormonų Eva tapo labai irzli, greitai susinervina, jai nuolat kinta nuotaikos. Šiuo metu ji su šeima būna namuose. Nedirba ir mama, ir tėtis. Kadangi Eva nuolat suirzusi, pikta, būtina, kad šalia būtų keli žmonės, kurie galėtų jai padėti, praskaidrinti nuotaiką.

Ir nors su tokia diagnoze yra labai mažai vaikų, o medikų prognozės liūdinančios, vis dėlto mes norime, kad Evutė būtų viltis kitiems sergantiems. Mes tikime stebuklu ir nesiliausime juo tikėję. Juk tai yra mažas vaikas, kuris nori gyventi ir džiaugtis vaikyste.

Tiesa, Luiza prasitarė, kad mažylė ėmė prastai miegoti naktimis, verkti. Medikai tikina, kad taip gali būti dėl vartojamų hormonų, tačiau mes prisimename ir tai, kad neramus miegas mergytę kankindavo prieš diagnozuojant auglį lapkričio mėnesį. 

Nors Luizos stengiuosi labai smulkiai neklausinėti apie mažylės būklę, vis dėlto ji prisipažino, kad šv. Velykos jai nebuvo džiugi šventė. Kai namuose yra ligonis, niekada nežinai, kaip gali būti ir kuo viskas baigsis“, – dėstė E.Leitienė.

Remia ir žinomi Lietuvos žmonės

Evos mamai Luizai nuolat reikia palaikymo. Kartais Eva pyksta ant mamos ir nori būti su tėčiu, o kartais – atvirkščiai. Taip pat prižiūrėti reikia ir aštuonmetį Erikutį. Jam paaiškinta, kad negalima erzinti sergančios sesės, tačiau dėmesio ir meilės jam reikia lygiai taip pat kaip ir mažajai ligoniukei.

Aniulių šeimos artimieji itin aktyviai prašo pagalbos ir feisbuke. „Kreipėmės į stilistę Agnę Jagelavičiūtę ir dainininkus Andrių Mamontovą bei Džordaną Butkutę.

Po to, kai savo feisbuko profiliuose jie pasidalijo mūsų pagalbos prašymu, žmonės itin aktyviai ėmė jungtis į grupę „Eva`s hope„ ir dar aktyviau aukoti.

Labiausiai prisideda paprasti žmonės, kurie dažniausiai paaukoja po 10-15 eurų. Nudžiugino prieš kelias dienas gautas net 700 eurų pervedimas. Suma, kuri šiuo metu siekia daugiau nei 46782 eurų, kaupiasi tik dėka neabejingų ir geraširdžių žmonių.

Luiza sakė, kad žmonės, kurie aukoja, yra jos šviesa tamsoje. Šeima labai tikisi sulaukti stebuklo ir pamatyti, kaip užauga jų mergytė“, – dėstė Lietuvoje gyvenanti teta.

Evos mama Luiza Aniulienė trečiadienio rytą feisbuke pasidalijo jautria žinute apie prastėjančią mergytės sveikatą. Savo žinutėje ji rašė, kad Eva jaučiasi nelabai gerai. Jos nuotaikų kaitos pasidarė ekstremalios, ji išsipūtė kaip balionas.

Įtarimą mamai sukėlė keistas mergytės kramtymas. Luiza prisipažino bijanti kiekvieną minutę. „Be galo sunku šypsotis, kai verkia širdis. Bet aš šypsausi. Aš privalau. Aš esu mama ir turiu parodyti vaikams, kad nieko nebijau ir kad viskas bus gerai. Todėl ačiū jums visiems, kad neleidžiat man kovoti vienai. Ačiū, kad esate man šviesa tamsoje“, – atvirai rašė L.Aniulienė.

Jei magnetinio rezonanso tyrimas parodys, kad smegenyse esantis auglys nepadidėjo ir galima pradėti alternatyvų gydymą, šeima kraustysis į Bristolį, kur mergytei bus taikomas eksperimentinis CED gydymas.

Kurso kaina – 75000 eurų. Šis gydymas, tikima, yra vienintelis, kuris gali padėti Evutei išgyventi. Jo metu kateteris įgrežiamas į kaukolės pamatą ir vaistai leidžiami tiesiai į auglį, kad nebūtų pakenkta aplinkiniams dariniams.

Informaciją, kaip padėti šeimai, rasite čia. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.