Siaubinga diagnozė apvertė jaunos mamos gyvenimą aukštyn kojomis

2011 metų lapkritis lietuvės emigrantės Ingridos Lankelytės (26) gyvenimą paženklino negrįžtamai. Moteriai, kuri dar buvo visai jaunutė, Mančesterio medikai diagnozavo smegenų auglį.

Danieliukas svajoja ir laukia, kada galės su mama bėgioti ir žaisti kamuoliu.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Danieliukas svajoja ir laukia, kada galės su mama bėgioti ir žaisti kamuoliu.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Išvarginta radioterapijų ir vartojamų vaistų, Ingrida nori tik ilsėtis.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Išvarginta radioterapijų ir vartojamų vaistų, Ingrida nori tik ilsėtis.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
R.Čeremnovienė (dešinėje), kuri nuo 2011 metų slaugo sergančią dukrą sveikoms šeimoms linki išmokti vertinti gyvenimą ir mokėti džiaugtis kiekviena diena.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
R.Čeremnovienė (dešinėje), kuri nuo 2011 metų slaugo sergančią dukrą sveikoms šeimoms linki išmokti vertinti gyvenimą ir mokėti džiaugtis kiekviena diena.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
2011 metų lapkritis lietuvės emigrantės Ingridos Lankelytės (26) gyvenimą paženklino negrįžtamai.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
2011 metų lapkritis lietuvės emigrantės Ingridos Lankelytės (26) gyvenimą paženklino negrįžtamai.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Moteriai, kuri dar buvo visai jaunutė, Mančesterio medikai diagnozavo smegenų auglį.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Moteriai, kuri dar buvo visai jaunutė, Mančesterio medikai diagnozavo smegenų auglį.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Ingrida stengiasi kiek įmanoma daugiau laiko praleisti su dvimečiu sūneliu.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Ingrida stengiasi kiek įmanoma daugiau laiko praleisti su dvimečiu sūneliu.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Dvejų metukų Ingridos sūneliui Danieliui labai reikia mamos.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Dvejų metukų Ingridos sūneliui Danieliui labai reikia mamos.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Apr 6, 2016, 9:37 PM, atnaujinta May 30, 2017, 6:12 AM

Medikai gydė sinusitą

Ingridos mama Rima Čeremnovienė, kartu su savo šeima nuo 2006 metų gyvenanti Vigane (šiaurės vakarų Anglijos mieste), vos tramdydama ašaras pasakoja dramatišką šeimos istoriją – apie vietoje smegenų auglio diagnozuotą sinusitą ir apie tai, kad dvejų metukų Ingridos sūneliui Danieliui labai reikia mamos. Jam labai patinka su mama skaityti knygeles ir kartu piešti.

Deja, kol kas vaiko norams išsipildyti nelemta – išvarginta radioterapijų ir vartojamų vaistų, Ingrida nori tik ilsėtis. Šiuo metu ji nėra pajėgi pati papasakoti apie pasikeitusį gyvenimą, todėl viską išdėstė nuo dukros nė per žingsnį nesitraukianti mama Rima.

„Nelaimė į mūsų namus pasibeldė 2011 metais. Dukra ėmė skųstis, kad ją nuolat pykina, svaigsta galva. Ji nerimavo ir dėl skausmo nuo kaklo srities iki pat viršugalvio. Pastebėjome, kad ji ėmė svirduliuoti, nebeišlaikė pusiausvyros.

Tada ji draugavo su vaikinu, su kuriuo dabar augina sūnelį, todėl ėmiau klausinėti, gal ji laukiasi, tačiau ji patvirtino, kad nėra nėščia.

Kai nuėjome pas medikus, jie ėmė dukrą gydyti nuo sinusito, o vėliau ir migrenos. Jie taip pagalvojo, nes Ingrida skundėsi skausmu prie nosies ir akių. Kai situacija nepasikeitė ir būklė negerėjo, buvo toliau siūlomi vaistai nuo migrenos.

Aš nuoširdžiai tikėjau medikais, nes jie patikino, kad Ingridai nėra nieko rimto. Niekada nemaniau, kad bus taip blogai“, – dėstė Rima.

Tyrimas atskleidė tiesą

Ji prisiminė, kad tik praėjus dviem mėnesiams po atsiradusių simptomų pavyko išsiprašyti medikų padaryti magnetinį rezonansą. Iki tol visi tikino, kad nėra būtinybės to daryti, nes Ingrida yra visiškai sveika.

Deja, magnetinis rezonansas atskleidė visą tiesą. Jį atlikus, šeima važiavo iš Mančesterio į namus, bet suskambo telefonas. Medikai liepė Ingridai tučtuojau grįžti į klinikas. „Gydytojas pasakė, kad Ingridutei pirmos stadijos galvos smegenų auglys.

Man buvo šokas. Negalėjau net kalbėti. Nesuvokiau, kas tai yra, tik buvo labai baisu. Po savaitės Ingridai buvo paskirtas onkologas, kuris iki šiol stebi jos būklę.

Atlikta biopsija parodė, kad Ingridai – pirmos stadijos nepiktybinis auglys pačiame viršugalvyje. Jis yra žvaigždinis, kitaip tariant, išsišakojęs kiekviename gyvybiškai svarbiame take.

Kai sužinojome šią diagnozę, mes visi verkėme. Ne tik verkėme, tiesiog staugdavom iš skausmo“, – prisiminė Rima.

Po praleisto mėnesio ligoninėje ir atlikto radioterapijos kurso Ingridai pagerėjo. Kaip teigė medikai, auglys užmigo, todėl mergina galėjo grįžti į pilnavertį gyvenimą.

Liga atsinaujino po gimdymo

Ji mėgavosi gyvenimu, džiaugėsi turėdama šalia mylintį vaikiną, todėl drįso pastoti. Šeima buvo prisiklausiusi įvairių nuomonių dėl nėštumo. Vieni teigė, kad nėštumas gali pabloginti Ingridos būklę, o kiti, atvirkščiai, aiškino, kad tai gali duoti naudos.

„Dukros nėštumas praėjo sklandžiai. Tik kai Danieliukui suėjo pusė metukų, Ingrida vėl ėmė jaustis prastai.

Jai ėmė dvejintis akyse. Žiūrėdama į mane ji sakydavo, kad mato du arba net tris mano atvaizdus, nebegalėjo pati užlipti ant šaligatvio, nes nesugebėdavo įvertinti atstumo. Šiuo metu po namus ji vaikšto tik laikydamasi už sienų.

Paimti ant rankų sūnelio irgi negali. Sauskelnes jam keičia atsisėdusi ant žemės, žaidžia su juo irgi tik ant grindų. Ji labai nusilpusi, jos visas kūnelis mėlynas – kur tik prisiliečia, vis atsiranda mėlynės“, – graudinosi Rima.

Dvimetis Danielis norėtų turėti sveiką mamą. Jam ir dabar nėra nieko smagiau už praleistą laiką su mamyte. Ir visai nesvarbu, kad ji neturi jėgų paimti jo ant rankų ar panešioti.

„Kai sūnelis pamato, kad mama svirduliuoja, paduoda jai rankytę. Jis visą laiką ką prilaiko. Nežinau, ką dvejų metukų vaikas suvokia ir jaučia, bet jis labai nori jai padėti“, – aiškino moteris.

Ingridai nuolat talkina ne tik mama Rima, kuri išėjo iš darbo dėl galimybės būti su dukra, bet ir sužadėtinis Andrius, kuris globoja jauną moterį jau ilgus metus. „Andriukas yra Ingridos sužadėtinis. Jis ją palaikė ir tada, kai buvo labai sunku, ir kai būklė pagerėjo, ir dabar, kai dėmesio reikia ne tik sunkiai sergančiai Ingridai, bet ir sūneliui.

Jis niekada nesakė, ką jaučia. Kaip vyras, jis niekada neišsiduoda. Jie planuoja vestuves. Ingrida norėtų vilkėti baltą nuotakos suknelę, tačiau dabar, kai yra tokios būklės, jie fiziškai negalėtų susituokti“, – sakė mama.

Organizmą valo žaliu maistu

Šiuo metu šeima laukia žinių, koks gydymas galėtų tikti Ingridai. Jie pasidomėjo Bristolyje taikomu eksperimentiniu CED gydymu, tačiau medikai pasakė, kad jis nepadės. Visai neseniai Ingridos šeima gavo žinių, kad yra keli miestai Europoje, kur jauna moteris galėtų būti gydoma, tačiau šiuo metu visa šeima susikaupę nagrinėja gautą informaciją, todėl detalių patikslinti negali.

Šeima žino tik tiek, kad bet kuriam gydymui, kurį pasirinks, reikės didelės pinigų sumos, kurių jie neturi.

Jau kelias savaites Ingridai nebetaikomos chemoterapijos. Taip pat šiuo metu ji valo organizmą nuo steroidų, kuriuos vartojo itin ilgą laiką. Moteris skiria daug dėmesio mitybai, valgo tik augalinį žalią maistą.

Dėl tokio maisto jai sparčiai krinta svoris. Jaunos mamos būklė pagerėja išėjus į lauką. Kai sėdi ant suolelio, gali pasimėgauti pavasarine saule ir šiluma.

Rima sakė, kad artimiausiu metu vyks į Mančesterį, kur bus daromas pakartotinas magnetinis rezonansas. Jo atsakymas parodys, ar per mėnesį pakito galvoje esantis auglys. Šeima viliasi, kad jis bus sumažėjęs.

R.Čeremnovienė, kuri nuo 2011 metų slaugo sergančią dukrą, sveikoms šeimoms linki išmokti vertinti gyvenimą ir mokėti džiaugtis kiekviena diena. „Kiekviena diena yra brangi, ir tu ją turi vertinti. Gyvenimas yra vienas. Branginkite tai, ką turite. Ypač vaikus, dėl kurių gyvename ir kurie mums – visas turtas. Kiekvieną dieną turime išnaudoti geriems tikslams. Brankinkime vieni kitus“, – ašarų neslėpė moteris.

Čia galite sužinoti daugiau informacijos apie Ingridą. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.