Lietuvė pašiurpo nuo siūlymo dainuoti raudonųjų žibintų kvartale

Už armėnų kilmės smuikininko bei orkestro dirigento Michailo Simoniano (30 m.) neseniai ištekėjusi ir Rusijos sostinėje įsikūrusi lietuvių operos solistė Justina Gringytė (29 m.) buvo priblokšta Maskvoje jai pasiūlyto vaidmens. Suaugusiesiems skirtame spektaklyje ji, įsispraudusi į korsetą, turėjo dainuoti su scenoje iki nuogumo nusirengiančiomis balerinomis. „Mane dar tris kartus kvietė dainuoti tame spektaklyje, tačiau aš atsisakiau“, – nusivylimo šiuolaikišku operos pastatymu neslėpė Justina, kuriai vaikystėje, kai pagrodavo pianinu, tėtis bučiuodavo ranką ir skiepijo kitokias vertybes.

Vasarį susituokę J.Gringytė ir M.Simonianas nerado laiko medaus mėnesiui.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Vasarį susituokę J.Gringytė ir M.Simonianas nerado laiko medaus mėnesiui.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Vasarį susituokę J.Gringytė ir M.Simonianas nerado laiko medaus mėnesiui.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Vasarį susituokę J.Gringytė ir M.Simonianas nerado laiko medaus mėnesiui.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Daugiau nuotraukų (2)

Rūta Peršonytė („Lietuvos rytas“)

May 28, 2016, 8:17 PM, atnaujinta May 23, 2017, 9:45 PM

Didžiąsias pasaulio koncertų sales užkariavusi ir operos „Oskaru“ vadinamą tarptautinį jaunojo solisto prizą pernai pelniusi J.Gringytė net dėl geidžiamiausio vaidmens nesutiktų dainuoti nuoga.

„Esu nusivylusi kai kuriais operų pastatymais, pavyzdžiui, Giuseppe Verdi „Rigoleto“ režisūra.

Maskvoje Roberto Carseno režisuotame „Rigolete“ įkūnijau šios operos pagrindinę veikėją Madaleną, kuri avėjo aukštakulnius su 20 centimetrų pakulne, segėjo mini sijoną ir buvo įsprausta į korsetą.

Iš „Rigoleto“ buvo padarytas raudonųjų žibintų kvartalas su balerinomis, nusirengiančiomis nuogai.

Nemėgstu vulgarumo, prasčiokiškumo, negaliu pakęsti, kai režisieriai negerbia muzikanto, muzikos, dirigento“, – apmaudą liejo lietuvių operos solistė.

Dalyvaudama viename „Karmen“ pastatyme Justina tris mėnesius vaikščiojo su mėlynėmis ant kojų ir rankų – ją scenoje tiesiogine to žodžio prasme mėtė.

„Suvokiu veiksmo realistiškumą, tačiau kai scenoje tenorui reikėdavo išdainuoti sudėtingą vietą, jis pamiršdavo aktorinį meistriškumą ir kai mano heroję turėdavo smaugti arba jai trenkti, tai darydavo labai tiesmukai.

Kad paslėpčiau mėlynėmis nusėtą kūną, aš visą vasarą vilkėjau uždarus drabužius“, – prisimena solistė.

Šiuo metu Maskvos Didžiajame teatre dainuojanti lietuvė į kasdienes repeticijas gali vaikščioti iš namų.

Su vyru Michailu įsikūrė miesto centre, netoli Tretjakovo galerijos. Pro vieną buto langą matyti Muzikos namai, pro kitą – Kristaus Išganytojo soboras.

Klasikiniu stiliumi su moderniais akcentais įrengti pirmieji bendri poros namai tapo šeimos ramybės uostu su daugybe jaukumą kuriančių žvakių.

„Norėjau, kad po santuokos kasdienis gyvenimas tekėtų arčiau namų. Mėgstame su vyru lankytis restoranuose, tačiau jaučiame malonumą ir galėdami valgį ruošti namuose.

Abu mėgstame žiūrėti kulinarines laidas, internete ieškome receptų. Jeigu kelionėse paragaujame ko nors išskirtinio, restorano virėjo paprašome recepto.

Michailas yra neprilygstamas kulinaras. Virtuvėje jis virtuoziškai žongliruoja įvairiais produktais, prieskoniais, padažais, sukurdamas maisto šventę. Aš dažniausiai serviruoju stalą. Džiaugiamės galėdami užsidaryti nuo pasaulio ir pasimėgauti buvimu drauge“, – pasakojo Justina.

– Kaip užsiėmusiems meno žmonėms sekasi spręsti buities rūpesčius?

– Turime namų tvarkytoją, tačiau šiuo metu jos paslaugų atsisakėme. Nėra lengva Maskvoje rasti gerą pagalbininkę, kuri palaikytų tokią tvarką, kokią aš mėgstu.

Nenoriu nerimauti, kad į skalbyklę įdės brangias kostiumines kelnes ar kašmyro megztuką.

Šiaip Maskvoje labai išplėtota aptarnavimo sfera. Akimirksniu atsiras tas, kuris įkals vinį, sutaisys buitinę techniką ar atliks remontą.

Namų interjeru rūpinamės patys. Apsipirkimo sferoje esame pati geriausia komanda.

Džiaugiuosi, kad vyras nesispardo kviečiamas pasivaikščioti po parduotuves.

Ką nors gražaus nusipirkę užsukame į restoraną atšvęsti.

– Menininkams reikia ne tik gerbėjų dėmesio, bet ir vienumos. Ar namuose turite kur pasislėpti su savo mintimis?

– Vienas kitam dar neįkyrėjome, tad nėra reikalo slapstytis.

Būna, kad viename kambaryje aš repetuoju, kitame – vyras.

– Kokią įtaką jūsų santykiams daro skirtinga kilmė?

– Žinoma, Michailas trykšta temperamentu, nes turi daug armėniško kraujo.

Bet ir aš nesu šalta ar lėta. Abu esame užsispyrę ir įsižiebiame kaip degtukai.

– O kuo skiriatės?

– Vienintelis dalykas, kuris šauna į galvą – jog ilsintis Michailui patinka užtrauktos užuolaidos, tamsa ir vėsa, kondicionierius dažniausiai būna įjungtas. Mano balsui tai gali sukelti problemų.

Aš medituoju, mokausi kinų jogos čigongo – tai kovos menų ir meditacijos samplaika.

Jau tūkstančius metų ši praktika laikoma idealia priemone kovojant su stresu, įtampa, gerina kraujotaką, padeda atgauti prarastas jėgas.

Emocinė atgaiva grįžta, kai išmoksti taisyklingai kvėpuoti. Tokiomis kvėpavimo praktikomis galima užsiimti bet kur.

O jei man reikia poilsio, aš tiesiog miegu. Kai ilsimės, muzikos nesiklausome. (Juokiasi.)

– O kokia jūsų meilės istorija?

– Kartą Vilniuje dainavau labdaros koncerte, o Michailas dalyvavo kaip svečias. Mus supažindino ES ambasadorius Rusijoje Vygaudas Ušackas. Po koncerto surengtos vakarienės metu mudu su Michailu šauniai pabendravome.

Prisimenu, kaip mamai pasakiau, kad sutikau žmogų ir nežinau, kas bus toliau, nes tai, kas vyksta, yra neįprasta.

Nors tuo metu neturėjau romantiškų svajonių – man karjera buvo svarbiausia.

Kai susipažinau su Michailu, norėjau rasti paaiškinimą, kodėl tas vyras mane taip traukia ir domina.

Dabar Michailas tikina, kad išvydęs mane dainuojančią mintyse sau pasakė: „Ji bus mano žmona.“ Per antrą ar trečią susitikimą jis manęs pasiteiravo, kokia yra sėkmingos santuokos taisyklė. Na, ir klausimai, pagalvojau.

Žinojau, koks yra darnios šeimos modelis, nes žavėjausi savo tėvų santykiais. Bet neprisimenu, ką atsakiau Michailui.

– Kai vaikystėje pagrodavote pianinu, tėtis jums pabučiuodavo ranką ir vadindavo savo princese. Ar tai nesuformavo ypatingo požiūrio į stipriąją lytį? Gal suteikė ir ne vieną nusivylimą?

– Iš tiesų gal dėl to tikroji meilė atėjo negreitai.

– Kaip Michailas jums pasipiršo?

– Jis tai padarė praėjusį rugpjūtį prieš man išvažiuojant dirbti į Škotiją. Nuo pažinties pradžios buvo praėję devyni mėnesiai. Jis pakvietė mane į restoraną – ten susirinko ir mudviejų draugai. Maniau, kad tai bus mano išleistuvės.

Staiga Michailas atsistojo ir ėmė sakyti kalbą, apgailestaudamas, kad prie stalo nėra nei mano mamos, nei kitų artimųjų.

Po to pareiškė: „Prie savo artimų širdžiai draugų aš tave vedu“ ir ištiesė žiedą. Michailas net nepaklausė, ar sutinku už jo tekėti. Jis tiesiog konstatavo: „Aš tave vedu.“

Neturėjau galimybės pasvarstyti, tiesiog pasakiau: „Gerai.“

Būdama Škotijoje laisvalaikiu neliūdėjau – sėdėjau prie kompiuterio ir internete peržiūrėjau tūkstančius įvairių vestuvių nuotraukų. Mūsiškėse dalyvavo 140 žmonių. Mes patys ir kai kurie svečiai surengėme mini koncertą.

– Jūsų vestuvinės suknelės istorija – neįtikėtina.

– Taip, tai labai graži istorija. Norėjau vilkėti vienos ispanų kompanijos suknelę.

Žinojau, kad rudenį turėsiu dirbti Madride. Prieš tai internete peržiūrėjau daugybę suknelių modelių. Labiausiai patikusią nusifotografavau.

Į Ispaniją atskridome su Michailu. Apie suknelę jis nežinojo. Kol repetavau, jis eidavo pasivaikščioti. Vieną dieną pasakė, kad nužiūrėjo nuotakos suknelę, ir telefono ekrane parodė nuotrauką. Pagalvojau, kad ji man matyta.

Kitą dieną jis nuvedė prie salono, kuriame rado man suknelę. Priėjusi prie vitrinos pirmą kartą gyvenime jaučiausi tokia sutrikusi.

Ant manekeno buvo suknelė, kurią nužiūrėjau prieš kelis mėnesius. Taigi suknelę išsirinkau pati, bet tuo pat metu ją man išrinko ir vyras.

– Abu esate gerai apmokami menininkai ir galite neriboti daugelio poreikių. Ar buvo etapų, kai reikėjo skaičiuoti pinigus?

– Be abejonės. Mano, kaip muzikės, kelias prasidėjo nuo fortepijono pamokų.

Maniau, būsiu pianistė. Patekau į tarptautinį pianistų konkursą. Kad jame dalyvaučiau, reikėjo daug pinigų.

Jei nesi iš privilegijuotos šeimos, labai sunku siekti aukštumų. Mama, matydama mano talentą, dėjo pastangas.

Man padėjo geri žmonės, net nepažįstami.

Buvo surengti labdaros koncertai ir surinktos lėšos man suteikė galimybę vykti į tarptautinius konkursus.

Vėliau atradau vokalinius sugebėjimus, Velse ir Anglijoje uoliai mokiausi operinio dainavimo subtilybių. Man nereikėjo dirbti, kad pragyvenčiau, gavau stipendiją.

Ir aš noriu jauniems žmonėms padėti. Aš džiaugiuosi, kad tai galiu daryti dabar, o ne po 50 metų. Todėl šiemet sukūriau savo vardu pavadintą labdaros ir paramos fondą.

Birželio 1-ąją Alytuje, iš kur esu kilusi, vyks pirmas šio fondo labdaros koncertas.

Jame gros Kauno simfoninis orkestras, o diriguos mano vyras Michailas. Dainuosiu aš, Kostas Smoriginas.

Surinktos lėšos bus skirtos Alytaus muzikos mokykloje besimokantiems gabiems vaikams.

– Jūsų draugų sąrašas įspūdingas. Michailas bičiuliaujasi su britų dainininku Stingu, buvusiu JAV prezidentu Billu Clintonu, karjerą jau baigusiu garsiu britų futbolininku Davidu Beckhamu.

Jūs esate koncertavusi karalienei Elizabeth II, sulaukėte Velso princo Charleso pagyrų, savo dainavimu pravirkdėte aktorę Elizabeth Taylor, vakarieniavote su dainininku Placido Domingo. Ar iškilūs žmonės daro įtaką jūsų šeimos gyvenimui?

– Jeigu aš sutinku garsų žmogų ir turiu su juo apie ką pakalbėti, tai vertinu kaip dovaną. Mane jaudina tarpusavio santykiai, o ne garsių pavardžių kolekcionavimas.

– Ar galvojate apie šeimos pagausėjimą?

– Mes su vyru norime didelės šeimos. Dabar ne tie laikai, kad dėl pokyčių šeimoje atlikėja turėtų stabdyti karjerą. Ir operos teatrai atlaidžiau žiūri į tokias dainininkes: neretai jos dainuoja iki nėštumo pabaigos, kostiumai viską paslepia.

– Michailas daug kartų yra šokęs parašiutu. Ar šis vyro pomėgis jūsų neįkvepia?

– Manęs tai nevilioja, nors Michailas sako, kad ir aš greitai šoksiu parašiutu.

Vasarą per atostogas skriejame vandens motociklu. Jaučiuosi saugiai sėdėdama vyrui už nugaros.

Tačiau vienas didžiausių vasaros tikslų – išmokti vairuoti automobilį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.