Naktimis moterimi tampantis lietuvis sujudino internetą

Patyčios, depresija ir rimtas pavojus gyvybei – štai ką teko išgyventi Anglijoje, Lesterio mieste, dabar gyvenančiam Tomui Meškiui (19 m.). Jis nepabūgo būti savimi, bet nesulaukė palaikymo. „Juk homoseksualumu neužsikrėsi – tai ne liga“, – tarė vaikinas, dėl neigiamo visuomenės požiūrio į netradicinės lytinės orientacijos žmones palikęs gimtąją Lietuvą.

Nors Lietuvoje vaikinas viešėjo vos kelias dienas, spėjo sukelti tikrą diskusijų audrą.<br>T.Bauro ir asmeninio archyvo nuotr.
Nors Lietuvoje vaikinas viešėjo vos kelias dienas, spėjo sukelti tikrą diskusijų audrą.<br>T.Bauro ir asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Greizaitė („Lietuvos rytas“)

Jun 3, 2016, 10:18 PM, atnaujinta May 23, 2017, 2:31 AM

Šaukimas į kariuomenę neseniai privertė Tomą vėl trumpam atvykti į Lietuvą. Kad nebus kariu, jis žinojo jau seniai.

Tomas yra linkęs į depresiją, kažkada net bandė nusižudyti. Tad vaikiną apžiūrėję specialistai teištarė, kad tarnauti jis negali ir niekada negalės.

Jei būtų kitaip, T.Meškys žūtbūt bandytų išvengti kariuomenės – jis bijo, kad iš ten gali ir nebegrįžti.

Nors Lietuvoje vaikinas viešėjo vos kelias dienas, spėjo sukelti tikrą diskusijų audrą.

Neįprastai pasipuošusį – su didele rankine rankoje ir aptemptais džinsais – Tomą pastebėjo ir įamžino vilnietis fotografas Vincas Alesius.

„Argi ne gražūs mūsų vaikinai?“ – toks Vinco prierašas po nuotrauka sulaukė begalės nuomonių. Regis, pats vaikinas galėjo ir palūžti, tačiau jis sugebėjo iš visos situacijos smagiai pasijuokti.

Anglijoje gyvenantis lietuvis iš pradžių dirbo fabrike, vėliau prižiūrėjo senelius, o dabar savo malonumui klubuose persikūnija į „Drag Queen“ – vyrą, kuris naktimis tampa moterimi ir rodo įvairius savo sugebėjimus: veda renginius, dainuoja.

Tomui, kuris didžiuojasi ilgomis savo kojomis, klube tenka kurti gerą atmosferą ir dažniausiai šokti. „Taip galiu nors trumpam atitrūkti nuo realybės“, – sakė T.Meškys.

– Vos fotografas paviešino jūsų nuotrauką, pasipylė ir patyčių, ir palaikančių komentarų. Kokios mintys sukasi jūsų galvoje?

– Prieš porą metų galbūt tai būtų mane įžeidę, tačiau dabar tik kelia juoką. Neatsimenu, kada tiek daug juokiausi. Man buvo linksma. Gal dėl to, kad Lietuvoje negyvenu.

Buvo smalsu, ką žmonės mano. Supratau, kad lietuviai yra labai nepakantūs ir kažin ar pasikeis.

Jeigu gyvenčiau Lietuvoje, po tokios diskusijos bijočiau vakarais gatvėmis vaikščioti.

– Kada supratote, kad esate homoseksualus?

– Atsimenu, būdamas vos penkerių supratau, kad man patinka būti su vyrais. Ūgtelėjęs jau supratau, kad esu homoseksualus. Ir nuo nieko neketinau to slėpti – mano tokia išsiskirianti išvaizda, kad iš karto tampa viskas aišku.

– Kaip į visa tai reagavo jūsų tėvai?

– Tėvai apie mano orientaciją sužinojo, kai buvau dvylikos. Pradžioje mamai buvo sunku, ji išsiskyrusi – kaltino save, kad tapau toks, nes man esą kažko trūko.

Bet juk homoseksualumu neužsikreti – toks gimsti. Dabar mama apsiprato, kartą buvau į namus atsivedęs vaikiną, jiedu susipažino. Džiaugiuosi, kad mama mane supranta ir palaiko.

Ir tėtis žino apie mano orientaciją, tačiau šios temos mes neliečiame.

– Kas paauglystėje buvo sunkiausia?

– Esu iš Tauragės – mažo miesto. Ten man buvo labai sunku. Niekada neslėpiau savo stiliaus ir dėl to mokykloje mane apspjaudydavo, pravardžiuodavo.

Tai sugadino mano gyvenimą – sirgau depresija, praleisdavau pamokas, norėjau nusižudyti. Buvau tylus ir, jei mane kas nors įžeisdavo, nieko neatsakydavau, nes bijojau dėl savo gyvybės. Netgi vakare eidamas gatve slėpdavausi po gobtuvu, o siauras kelnes pakeisdavau treningais.

Kai man suėjo septyniolika, persikrausčiau į Vilnių. Pradėjau lankyti mokyklą, bet supratau, kad patyčios tęsiasi ir čia.

Tada išvykau į Angliją, nes negalėjau Lietuvoje gyventi.

Dabar galiu drąsiai pasakyti, kad esu stipresnis ir jau nežinau, kas galėtų mane įžeisti. Nors į Lietuvą grįžau trumpam, ir vėl patyriau patyčių – greitojo maisto restorane mane apipylė gaivinamuoju gėrimu.

– Kokia aplinka šiuo metu jus supa?

– Esu ieškojimų kelyje. Jau metus gyvenu Anglijoje. Jau mėnuo neturiu darbo, tačiau jaučiuosi laimingas.

Mano rytas prasideda su kava ir cigarete, mėgstu lankytis klubuose.

Gyvenu su savo geriausiu draugu. Jis – taip pat gėjus. Man patinka turėti draugų, kuriais galiu pasitikėti. Anglijoje mūsų mėgstamiausias klubas – „Pink Pantheras“. Čia renkasi gėjai ir lesbietės.

Lietuvoje klubuose beveik nesilankau. Kadaise lankydavausi „Men’s Factory“, „Soho“ klube.

Man patinka ir „Cozy“ baras. Kartą ten bučiavausi su vaikinu ir aplinkiniai į tai sureagavo labai pakančiai.

– Klubuose persirengiate moterimi dėl šou. Nuo ko viskas prasidėjo?

– Kartą mano geriausias draugas savo gimtadieniui sugalvojo temą „Drag Queen“ – tai vyras, persirengiantis moterimi dėl šou. Persirengėme, išsidažėme ir buvo labai linksma.

Tokius vakarėlius pradėjome organizuoti dažniau, kol galų gale viskas persikėlė į klubus.

Aš nedirbu šio darbo dėl pinigų, tuo užsiimu laisvalaikiu. Daugelis vyrų manęs net neatpažįsta, mano, kad esu moteris.

Reikia gero makiažo meistro, suknelių ir didelio dydžio aukštakulnių. Mes įsijaučiame į šį vaidmenį. Gali atsiriboti nuo aplinkos, pabūti ne savimi.

„Drag Queen“ veda renginius, dainuoja. Tai nėra striptizo šokėjas, kaip daugelis linkę manyti.

Vyrai persirengia moterimis ir rodo talentus, linksmina žmones. Norėčiau šį darbą dirbti, kaip bus, gyvenimas parodys.

– Kiek savo spintoje turite moteriškų drabužių?

– Pastebėjau, kad negaliu atsispirti suknelėms. Turiu gal penkias ir dvi poras aukštakulnių. Tačiau lyties nenorėčiau pakeisti, persirenginėju tik dėl linksmumo.

Šiaip man patinka puoštis labai aptemptais džinsais ir marškinėliais.

Prie šio derinio priderinu sportinius batelius.

***

Visą straipsnį skaitykite šeštadienio „Lietuvos ryto“ priede „Gyvenimo būdas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.