Našlaitės istorija sujaudino tūkstančius: žmonės sukūrė stebuklą

Gegužės 30 dieną naujienų portale lrytas.lt buvo paskelbta itin skaudi nepilnametės Adrijos Šiškaitės istorija. Kaišiadorių rajone gyvenanti 17-metė tada pasakojo apie slegiančias mirusios mamos skolas ir girtaujantį tėvą, su kuriuo jai tenka gyventi.

Gegužės 30 dieną naujienų portale Lrytas.lt buvo paskelbta itin skaudi nepilnametės Adrijos Šiškaitės istorija.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Gegužės 30 dieną naujienų portale Lrytas.lt buvo paskelbta itin skaudi nepilnametės Adrijos Šiškaitės istorija.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 3, 2016, 2:01 PM, atnaujinta May 23, 2017, 3:55 AM

Kai mergaitei buvo vos devyneri, nuo insulto mirė jos mama. Dar prieš mirtį ji prastai jautėsi ir vis ieškojo artimųjų, kurie būtų galėję auginti Adriją. Tačiau situacija pasikeitė – mirė visi tie, kurie galėjo mergaitei padėti kabintis į gyvenimą.

Dėl tokių aplinkybių Adrija šiuo metu gyvena po vienu stogu su girtaujančiu tėvu.

Didžiausia bėda Adrija tada įvardijo likusias mirusios mamos skolas. Per tėvo neapdairumą nutiko taip, kad jis priėmė ne tik palikimą – mažą kambarėlį apleistame name, bet ir skolas. Tada jos siekė beveik 5000 eurų. Viena įmonė jas nurašė, todėl beliko atsiskaityti su kita – pervesti 3500 eurų.

Sujaudino tūkstančius

Ši istorija sujaudino tūkstančius portalo lrytas.lt skaitytojų. Vos pasirodžius publikacijai nurodytu elektroninio pašto adresu ėmė plūsti laiškai su klausimais, kaip būtų galima padėti Adrijai ir kuo greičiau padengti susidariusias mirusios mamos skolas.

Visi rašę buvo nukreipti į antstolės padėjėją Lidą Doveikytę, kuri itin glaudžiai bendradarbiauja tiek su Adriją prižiūrinčia socialine darbuotoja Jolita Šatavičiene, tiek pačia mergaite.

Nors iš pradžių žmonės kiek išsigando, kad pinigai bus pervedami antstolei, vis dėlto visi jie buvo patikinti, kad antstolė Lida itin jautriai pažvelgė į kraštietės likimą ir pati noriai prisidėjo prie to, kad mergaitė kuo greičiau galėtų gyventi ramų gyvenimą be skolų.

Tada antstolės padėjėja L.Doveikytė teigė, kad antstoliai yra taip pat tėvai ir puikiai supranta Adrijos situaciją.

Siekdami išsaugoti vienintelį nuosavą kampelį našlaitei jie atlieka ne tik įstatymų priskirtas funkcijas išieškoti skolas iš paveldėto turto, bet ir aktyviai dalyvauja ieškodami paramos Adrijai ne tik pateikdami visas idėjas, kaip sumažinti skolas, bet ir aktyviai rinkdami lėšas skolai dengti (antstolių kontora prašė pagalbos vietinių verslininkų).

Vos per savaitę – dvi geros žinios

Nepraėjus savaitei paaiškėjo net dvi puikios žinios – vos per kelias dienas buvo surinkta 3330 eurų. Kita gera žinia – ŽŪB „Nematekas“, kuriems buvo įsiskolinusi mirusi mergaitės mama, nusprendė panaikinti susidariusias skolas.

„Išsiaiškinome visą situaciją ir nusprendėme panaikinti skolas. Nuo teismo sprendimo praėjo beveik 14 metų. Nuo 2002 metų įmonė per pirmuosius metus atgavo vos 250 eurų skolos. Likusius metus jokios įmokos nebuvo mokamos.

Viską apsvarstę priėmėme sprendimą, kad Adrijos skolos atsisakome – susisiekėme su socialine darbuotoja Jolita Šatavičiene ir pranešėme šią žinią.

Nors mūsų įmonė patyrė tam tikrų nuostolių, tačiau abejingi Adrijos likimui negalėjome likti. Mano manymu, per tiek laiko antstoliai galėjo kreiptis į mūsų įmonę ir pasiaiškinti situaciją.

Antstoliai gerai žino vadovų kontaktus. Man niekas asmeniškai niekada nepaskambino ir nebandė aiškintis dėl tų skolų.

Mes linkime Adrijai sėkmės. Šių dienų sprendimas panaikinti skolas buvo labai žmogiškas. Juk mes iki tol nežinojome, iš ko tos skolos išieškomos – iš niekdarių ar niekuo dėtų vaikų“, – dėstė ŽŪB „Nematekas“ direktorės pavaduotoja Danguolė Švegždienė.

Tokios žinios nudžiugino pačią Adriją ir glaudžiai su mergaite bendraujančią antstolės padėjėją L.Doveikytę. Ji tikino besidžiaugianti, kad Lietuva nėra ta šalis, kuri džiaugiasi kitų nelaime, o operatyviai padeda vieni kitiems – juk reikiama suma buvo surinkta net nepraėjus savaitei.

„Norime pasidžiaugti, kad Lietuvoje visgi yra ketvirtoji valdžia – žurnalistai, kurie paviešino susidariusią problemą. Po publikacijos naujienų portale lrytas.lt ŽŪB „Nematekas“ atsisakė skolos išieškojimo, todėl žmonių paaukoti pinigai bus pervesti į asmeninę Adrijos sąskaitą ir suteiks galimybę tęsti mokslus ir siekti užsibrėžtų tikslų. Jai padės socialinė darbuotoja Jolita.

Esame labai dėkingi ir kraštiečiams, kurie dar iki publikacijos pasirodymo asmeniškai prisidėjo prie lėšų rinkimo“, – sakė antstolės padėjėja.

Siūlė pagalbą drabužiais ir vitaminais

Neabejingi skaitytojai siūlėsi padėti ne tik pinigais, bet Adrijai teikė ir kitokių pasiūlymų – vieni rašė galintys nepilnametę paremti naujais drabužiais, avalyne, vitaminais, galimybe nemokamai pasigražinti. Kiti net siūlė galimybę dirbti užsienyje.

Tačiau Adrija teigė nenorinti pati tiesiogiai bendrauti su galimais tokios paramos teikėjais, todėl prašys pagalbos socialinės darbuotojos Jolitos, kuri užtikrintų saugumą ir šiek tiek tarpininkautų.

Kaip teigė L.Doveikytė, šiuo metu merginos galvoje – daugybė emocijų, todėl ji nori, kad praeitų šiek tiek laiko, kada vėl viskas stosis į savas vėžes ir ji ramiai galės pasinaudoti jai siūlyta pagalba.

„Esu labai dėkinga kiekvienam, kuris prisidėjo prie skolos padengimo. Tiek, kiek man padėjo, bus investicija į tai, kad aš ateityje tapsiu geru žmogumi ir galėsiu padėti kitiems.

Ačiū už pagalbą drabužiais ir kitais daiktais – aš tikrai priimsiu siūlomą pagalbą. Mano nuotaika šiandien labai gera“, – neslėpė dėkingumo Adrija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.