Biologine lytimi nusivylę du broliai virto seserimis

Blondinė Jamie (23 m.) ir raudonplaukė Chloe (20 m.) yra labai artimos seserys. Tiesa, taip buvo ne visada. Mat Jamie ir Chloe O’Herlihy neseniai buvo broliai, gyvenantys apimti nuolatinės baimės, kad tik aplinkiniams neišsiduotų, jog širdyje jaučiasi esą moterys.

Chloe (kairėje), buvęs Danielius, ir vardo nepakeitęs Jamie iš brolių tapo seserimis ir sunkumus bando įveikti drauge.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Chloe (kairėje), buvęs Danielius, ir vardo nepakeitęs Jamie iš brolių tapo seserimis ir sunkumus bando įveikti drauge.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Chloe<br>„Facebook.com“ nuotr.
Chloe<br>„Facebook.com“ nuotr.
Danielius
Danielius
Jamie
Jamie
Jamie
Jamie
Daugiau nuotraukų (5)

„Lietuvos rytas“

2016-06-15 11:01, atnaujinta 2017-05-21 17:18

Kilusios iš Pietvakarių Airijos miesto Korko, kuriame gyvena ir nemažai lietuvių, Chloe ir Jamie staiga išgarsėjo visame pasaulyje. Mat jaunos, išvaizdžios transseksualės viešai prakalbo apie jas visą gyvenimą kamavusius lyties tapatumo klausimus.

Tik praėjusią vasarą Chloe ir Jamie viena kitai prasitarė visą laiką iki tol gyvenusios su baime, kas bus, kai kiti supras, jog jie, vyriškos lyties atstovai, jaučiasi esą tikros moterys.

Neilgai trukus po ilgo ir skausmingo pokalbio Jamie ir Chloe nusprendė pakeisti lytį – iš brolių tapti seserimis ir visus sunkumus bandyti įveikti drauge.

Lieknos, dailios merginos dabar džiaugiasi, kad jau gali jaustis savimi – atvirai puoštis trumputėmis suknelėmis, avėti aukštakulnius, ilgus plaukus pinti į kasas. Airės ryškiai lakuoja nagus, naudoja makiažo priemones ir noriai pozuoja fotografijoms.

Su šiokia tokia nuoskaudos gaida seserys prisimena, kad taip buvo ne visada.

„Aš visuomet žinojau, kad esu moteris, tik stengiausi apie tai negalvoti“, – pasakojo vyresnioji sesuo Jamie.

Airijos sostinėje Dubline barmene dirbanti Jamie jau kurį laiką vakarais skuba į šou, kuriuose persirengia moteriškais drabužiais.

Praėjusią vasarą, kai visi susirinko namuose švęsti Chloe, tuo metu Danieliaus, mokyklos baigimo, Jamie atvėrė širdį patiems artimiausiems žmonėms – broliui ir motinai Sarah.

Nuo skirtingų vyrų du sūnus pagimdžiusi 47-erių Sarah į tokią žinią reagavo kaip visapusiškai savo vaikus palaikanti motina. Tokia artimųjų reakcija paskatino ir Jamie atsiverti savo draugams bei kolegoms.

Blondinė Jamie, pasilikusi savo tikrąjį vardą, dabar tikina, kad turėti vyro kūną, kai jautiesi tikra moterimi, – kankynė. Kai su šia kančia turi gyventi slėpdamasi – dar didesnis iššūkis.

Dabar abi seserys planuoja lyties keitimo operaciją – Jamie ir Chloe trokšta naują gyvenimo etapą pradėti kartu. Jos abi daug kalba apie būsimą lyties keitimo operaciją.

Pasak Chloe, išgyventi virsmo periodą daug lengviau, kai žinai, kad tuos pačius jausmus, baimes jaučia ir tau artimas žmogus.

„Jei būdama mieste pamatau į mane nukreiptą keistą žvilgsnį ar išgirstu kokį komentarą ir susinervinu, galiu paskambinti Jamie ir ji tiksliai žinos, ką man pasakyti“, – sesers parama džiaugėsi raudonplaukė.

Kirpėjos specialybę įgyti siekianti mergina stebisi, kodėl jos anksčiau viena kitai nepasipasakojo apie vidinius išgyvenimus.

„Keista, kad mes abi išgyvenome tuos pačius dalykus ir taip pat galvojome apie buvimą transseksualėmis, bet niekada apie tai viena su kita nekalbėjome“, –- savo įžvalgomis dalijosi jaunesnioji sesuo Chloe.

Ji neslepia, kad būtent sesers atvirumas paskatino ir ją išdrįsti viešai pripažinti, kas ją tiek daug laiko kamavo.

Kiek save pamena, Chloe visada makiažo priemonėmis padailindavo veidą, turėjo ilgesnius plaukus, todėl mokykloje jos niekas nelaikė vienu iš vaikinų. Ji atrodė ir elgėsi tarsi mergaitė.

Galbūt tam įtakos turėjo tai, kad trejais metais vyresnė Jamie jaunesnį brolį rengdavo kaip baleto šokėją – aptempta palaidine, pūstu sijonėliu.

Jamie labai gerai prisimena tą momentą, kai sužinojusi, kad mama laukiasi, iš karto parinko būsimam kūdikiui vardą – Chloe.

Jamie labai norėjo mažos sesutės ir gerokai nusivylė, kai gimė brolis – Danielius.

Seserys mena, kaip vaikystėje, nors buvo berniukai, mėgo žaisti su lėlėmis ir persirenginėti įžymiomis moterimis, pavyzdžiui, dainininke Britney Spears.

Negalėdami segėti sijonų, broliai vilkėdavo marškinėlius lyg sukneles, o pėdkelnes užsimaukšlindavo ant galvos, kad nutįsę jų galai atrodytų tarsi ilgos kasos.

Ir nors airių vaikystės nuotraukų albume galima rasti atvaizdų, menančių šiuos žaidimus, jie baigdavosi vos iškėlus koją iš namų. Viešumoje broliai stengėsi elgtis įprastai ir per daug neišsiskirti.

Nuo aplinkinių savo paslaptį saugantys berniukai išgyveno didelę depresiją. Dabar seserys drąsiai ir atvirai kalba apie viską.

Net ir apie tai, kad virsmas moterimis nėra toks lengvas ir paprastas, kaip tikėjosi.

Moteriškų hormonų terapiją pradėjusios transseksualės neslepia, kad dėl jų kūne vykstančių pokyčių kartais patiria panikos atakas, jaučia didžiulį nerimą.

Už seserį visa galva aukštesnė Chloe mano, kad jai dabar daug lengviau nei vyresniajai Jamie.

Nors vyresnioji Jamie visada buvo stipresnė ir labiau pasitikinti savimi, pasirodyti viešumoje kaip moteriai jai nėra paprasta.

Vyresniąją seserį gąsdina ir operacija. Airė iki šiol niekada nėra net gulėjusi ligoninėje. Tačiau noras pagaliau atrodyti taip, kaip jaučiasi, – moterimi – didesnė už visas baimes ir nerimą.

Tiek Jamie, tiek Chloe tikina, kad jų operacijos nebus drastiškos. Jų tikslas nėra naujas dailus veidas. Svarbiausia – atskleisti jų moterišką grožį ir palikti vyrišką gyvenimą praeityje.

„Nenoriu per daug pasikeisti, bet aš taip pat nenoriu žiūrėdama į veidrodį matyti jokių vyriškos lyties apraiškų. Viskas, ko norime, – tai kurti laimingą gyvenimą, kad nereikėtų nerimauti, kai žmonės, žiūrėdami į mus, klausia: „Vyras tai ar moteris?“ – kalbėjo vyresnioji Jamie.

Parengė Toma Aleksėjūnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.