Žaidimas „Mafija“ vilniečiui suteikė drąsos ir įkvėpė meilei

Vilnietis Virgis (40 m.) nuo mažens buvo uždaro ir ramaus būdo. Šiam tyleniui lyg kietas riešutėlis atrodė net paprasčiausias pokalbis su nauju pažįstamu, jau nekalbant apie kovą už savo teises ar norą įtikinti darbdavį, kad jo sugalvotas vandens filtrų pardavimo planas yra geresnis nei kolegos.

Į etapus suskirstytame žaidime „Mafija“ „naktį“ žaidėjai veidus slepia po elegantiškomis juodomis kaukėmis.<br>P.Rakštiko nuotr.
Į etapus suskirstytame žaidime „Mafija“ „naktį“ žaidėjai veidus slepia po elegantiškomis juodomis kaukėmis.<br>P.Rakštiko nuotr.
Klubo „Mafia Club International“ įkūrėjai R.Puzyriovas (kairėje) ir L.Diškevičius įsitikinę, kad žaidimas – puikus laisvalaikio praleidimo būdas.
Klubo „Mafia Club International“ įkūrėjai R.Puzyriovas (kairėje) ir L.Diškevičius įsitikinę, kad žaidimas – puikus laisvalaikio praleidimo būdas.
Žaisti visi dalyviai atvyksta puošniai apsirengę.
Žaisti visi dalyviai atvyksta puošniai apsirengę.
Į „Mafijos“ žaidimo vedėjų gretas įsiliejo ir vilnietis psichologas A.Kaluginas (stovi).
Į „Mafijos“ žaidimo vedėjų gretas įsiliejo ir vilnietis psichologas A.Kaluginas (stovi).
Žaidimo pradžioje visi prie stalo įsitaisę žaidėjai išsitraukia vokuose paslėptas kortas.
Žaidimo pradžioje visi prie stalo įsitaisę žaidėjai išsitraukia vokuose paslėptas kortas.
Daugiau nuotraukų (5)

Rūta Peršonytė („Lietuvos rytas“)

Jun 16, 2016, 11:39 AM, atnaujinta May 21, 2017, 2:48 PM

Vyras sunkiai mezgė pažintis ir su moterimis, todėl atrodė užkietėjęs senbernis. Tačiau prieš keletą metų jo gyvenimą pakeitė vis labiau tarp suaugusiųjų populiarėjantis psichologinis žaidimas.

Prieš 30 metų psichologijos studento Maskvoje sukurtas žaidimas „Mafija“ ne tik vandens filtrų pardavėjui Virgiui padėjo įveikti kompleksus, valdyti emocijas, išmokė drąsos ir bendravimo. Pastaruoju metu šiuo intelektiniu žaidimu Lietuvoje susidomi vis daugiau žmonių.

Kai prieš trejus metus Virgis savo mokyklos laikų draugo vos ne prievarta buvo atvesdintas praleisti vakaro vieno informacinių technologijų kūrėjo namuose ir pažaisti žaidimo „Mafija“, manė, jog tai bus tik paprasčiausias būdas pasislėpti nuo slogios vienatvės.

Namuose jo laukdavo tik penkiametė katė Izaura ir televizorius. Vyras neturėjo šeimos, nes jam niekaip nepavykdavo sukurti ilgalaikių santykių.

Draugai, artimieji, kurie nesėkmingai bandydavo Virgį supiršti su kokia nors moterimi, jau buvo praradę viltį, kad šis simpatiškas, bet užkietėjęs senbernis kada nors pribręs vedyboms.

Įvairios baimės, kompleksai Virgio gyvenimą darė nepakenčiamą. Paprasta gyvenimiška situacija jam sukeldavo stresą. Kad to išvengtų, jis vis giliau lindo į vienišiaus urvą.

Pirmą kartą įsitaisęs prie stalo žaisti intelektinio žaidimo, Virgis ištraukė mafijos vadeivos kortą.

Taikų ir meluoti nelinkusį vyrą apėmė panika. Juk jis turėjo visus žaidėjus suklaidinti, kad yra doras miestietis. Virgio veidą išpylė prakaitas, rankos ir balsas pradėjo nevalingai drebėti, o širdis, rodės, netrukus iššoks iš krūtinės.

Todėl natūralu, kad žaidimas Virgiui greitai baigėsi. Kiti žaidėjai greitai suprato, kad jis ištraukė mafijos vadeivos vaidmenį. Virgis net lengviau atsikvėpė, kad galėjo pabėgti nuo jam nemalonios žaidimo įtampos.

Draugas Virgį po savaitės vėl įkalbėjo vakarą praleisti su „Mafijos“ žaidimo dalyviais. Šį kartą vyras jautėsi drąsiau. Net sugebėjo išsilaikyti pusę žaidimo laiko.

Vėliau prasidėjo neįtikėtini dalykai. Žaisdamas kokį septintą kartą Virgis, gavęs mafijos vadeivos vaidmenį, elgėsi ir kalbėjo ramiai, jo emocijos buvo nurimusios, bendraudamas dėstė argumentus ir iki žaidimo pabaigos neišsidavė, koks vaidmuo jam teko.

Per pastaruosius trejus metus Virgio gyvenime įvyko daug pokyčių – jis susirado geriau apmokamą darbą, ėmė draugauti su moterimi ir įsikūrė su ja po vienu stogu.

Ūpo žaisti „Mafiją“ Virgis neprarado. Jis įstojo į pernai įkurtą žaidimo gerbėjų klubą „Mafia Club International“. Jo įkūrėjai informacinių technologijų specialistai Ruslanas Puzyriovas ir Laimonas Diškevičius įsitikinę, kad tai – puikus laisvalaikio praleidimo būdas.

Vienas iš šio atviro klubo gerbėjų susitikimo ypatumų yra tas, kad žaisti visi dalyviai atvyksta puošniai apsirengę – moterys su vakarinėmis suknelėmis, vyrai su kostiumais.

Vakaro svečiams yra skirti du apskriti stalai. Kol vieni žaidžia, kiti bendrauja, geria kavą, arbatą, pasivaišina sumuštiniais.

Nors žaidimas „Mafija“ yra sudėtingas, smegenys turi būti įtemptos, žmonės, susirinkę žaisti septintą valandą vakaro, neskuba namo. Neretai žaidžiama iki trečios ar ketvirtos valandos nakties.

„Be to, kad šis žaidimas yra puiki atgaiva nuo kasdienių rūpesčių, jis daro teigiamą įtaką ir man, ir mano pažįstamiems. Prieš kelerius metus vaikščiojau į darbo pokalbius ir visuomet patirdavau stresą. Labai sunku buvo be jaudulio išsakyti savo pranašumus.

Vis dažniau žaisdamas „Mafiją“ pajutau, kad galiu reguliuoti stresines situacijas. Žaidime jų yra daug.

Aš ėmiau normaliai jaustis, elgtis, kalbėti. Žaisdami žmonės mokosi tiksliai formuluoti mintis, atsispirti kitų įtakai, suprasti jų emocijas, elgesį“, – pasakojo „Mafia Club International“ sumanytojas R.Puzyriovas.

Į žaidimo vedėjų gretas įsiliejo ir vilnietis psichologas Andrius Kaluginas. Su šiuo žaidimu jis susipažino dar prieš 20 metų studijuodamas Sankt Peterburgo universitete, kai žaisdavo su bendramoksliais studentų bendrabutyje.

Neretai žaidimas trukdavo tris naktis. Per naktį žaidę iš ryto eidavo į paskaitas, o vakarop vėl sėsdavo žaisti.

„Šio žaidimo psichologinė prasmė yra bendravimo įgūdžių lavinimas. Vieniems žmonėms yra sunkiau meluoti, kitiems – apginti tiesą.

Žaisdami neturime teisės išsiduoti, kokį vaidmenį išsitraukėme.

Privalome valdyti emocijas net patirdami psichologinį nepatogumą“, – kalbėjo A.Kaluginas.

– Kaip jums, žaidimo vedėjui, atrodo: geriau meluoja vyrai ar moterys?

– Moterys. Žaidimas susideda iš visokių niuansų. Moterys yra meistriškesnės verdamos intrigų karoliukus. Jos elegantiškai meluoja.

Vyrai kalba faktais ir labiau perdeda, nei meluoja.

Pavyzdžiui, giriasi, kad uždirbo milijoną eurų, nors iš tikrųjų gerokai mažiau, sako, kad pagavo metro ilgio žuvį, nors namo parsinešė perpus mažesnę.

– Kas melagį geriausia išduoda?

– Siekiant atpažinti melagį, reikia stebėti jo kūno kalbą. O meluojant pačiam – kontroliuoti savo mimikas, emocijas.

Tačiau yra dalykų, kurių žmogus negali sąmoningai valdyti, nes melą smegenys nuskaito kaip stresą.

Pavyzdžiui, viena dažniausių reakcijų – nevalingas išraudimas.

Tai susiję su kraujospūdžiu ir to negalima kontroliuoti. Tai gali būti ir išbalimas, vyzdžių išsiplėtimas.

Labai sunku sukontroliuoti akių judesius, susijaudinus jos pradeda lakstyti. Kartais ir drebulys būna labai stiprus. Tai yra kūno fiziologinės reakcijos.

Dar labai svarbus mąstymas. Geras melagis turi turėti gerą atmintį ir lankstų protą.

Jis rezga voratinklius ir turi būti labai atidus, prisiminti daug niuansų, kad kiekvienas sumeluotas žodis būtų tiksliai pritaikytas prie kito.

Jam reikia greitai reaguoti į provokacinius klausimus, greitai sukurti istoriją. Iš esmės tai yra kūrybiški žmonės.

Atpažinti melagį galima iš logikos sutrikimų – kai jis sako viena, o po penkių minučių – kita.

Žaidime „Mafija“ reikia ne tik įtikinamai meluoti.

Didžioji dalis žaidėjų sako tiesą, tačiau jais netikima – ypač stiprus spaudimas yra iš mafijos vadeivas vaidinančių žaidėjų, kurie žiūri į akis ir sako: „Aš tavimi netikiu, tu meluoji.“

Ir tada teisybę sakantys žmonės neretai sutrinka. Žaidime mokomasi apginti savo tiesą. Juk ir gyvenime žmonės ne visada geba apginti savo įsitikinimus.

– O kaip reikia sakyti tiesą, kad ji skambėtų įtikinamai?

– Viskas priklauso nuo kiekvieno žmogaus ypatumų. Vieni žaidėjai savo tiesą grindžia loginiais argumentais: „Aš ne melagis, todėl kad...“

Kiti žmonės stengiasi nusimesti nuo savęs kaltinimus apkaltindami kitus ir tokiu būdu tarsi nukreipia nuo savęs dėmesį. Treti žmonės elgiasi ramiai, ketvirti energingiau ir ryžtingai ginasi.

– Ar galima teigti, kad jei žmogui sekasi žaisti „Mafiją“, taip jam klojasi ir gyvenime?

– Jeigu žmogui darbe reikia daug bendrauti, jis dirba vadovaujamą darbą ar yra pardavimo vadybininkas, tuomet žaidimas yra labai naudingas.

Šis žaidimas moko derybų meno, kai negalima atskleisti visos tiesos. Šeimos gyvenime taip pat praverčia žaidime įgyti įgūdžiai.

Pavyzdžiui, žmona vyro piktai klausia: „Kur buvai?“ Įgudęs žaidėjas ramiai atsakys: „Teatre.“

Vis daugiau žaidžiant geriau išmokstama valdyti emocijas, perprasti kitų žmonių veido, kūno kalbą, charakterius.

Yra lavinamas loginis mąstymas, nes žaidžiant tenka prisiminti, ką ir kas sakė. Šiame žaidime nereikia daug protauti, čia svarbiausia būti pastabiam ir atidžiam.

– Ar kasdienybėje gyventi lengviau melagiams, ar tiesos mėgėjams?

– Jeigu įmanoma, geriau yra nemeluoti, nes bet koks melas yra stresas tiek kūnui, tiek psichikai. Jeigu iškyla gyvybės ir mirties klausimas, ginami valstybės interesai, ant kortos pastatyti kitų žmonių likimas, tada, žinoma, galima ir meluoti.

Mes visi gyvename tarp tiesos ir melo. Tiesiog reikia išmintingai pasirinkti, kokio lygio melas gali būti.

– Kam būtų naudinga žaisti „Mafiją“?

– Žmonėms, kurie turi bendravimo sunkumų, kuriems sunku apginti tiesą ir būti komandoje.

Rusą kūrybai įkvėpė garsus italų serialas „Aštuonkojis“

Žaidimo „Mafija“ autoriumi yra laikomas rusas Dmitrijus Davydovas. Žaidimą jis sukūrė 1986 metais Maskvoje studijuodamas psichologiją. Tai buvo susiję su kursinio darbo rašymu. Sukurti tokį žaidimą Dmitrijų įkvėpė tais laikais populiarus italų kriminalinis serialas „Aštuonkojis“ apie bebaimį komisarą Katanį.

Žaidimas greitai išpopuliarėjo tuometėje Sovietų Sąjungoje. Jis būdavo žaidžiamas studentų bendrabučiuose per vakarėlius. Po studijų D.Davydovas dėstė Maskvos universitete Rytų Europos šalių studentams. Tad nieko nuostabaus, kad per keletą metų žaidimas išpopuliarėjo ir Rytų Europoje. Praėjusio amžiaus dešimtojo dešimtmečio pradžioje D.Davydovas išvyko į JAV. Dabar jis gyvena Bostone, dėsto Harvardo universitete, o apie žaidimą žinoma jau visame pasaulyje.

1998 metais Kaliningrado aukštoji mokykla, rengianti pareigūnus Rusijos vidaus reikalų sistemai, įtraukė šį žaidimą į psichologinio pasirengimo programą. Kinijoje žaidimas „Mafija“ taikomas gydant priklausomybę nuo azartinių lošimų. Japonijoje jis įtrauktas į prisiekusiųjų parengimo programą. „Mafija“ priskiriama prie 50 geriausių visų laikų žaidimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.