Abortą pasirinkusių moterų išpažintys: kaip tai keičia santykius

Sklando populiarus mitas, kad didžioji dalis žmonių, kurie galvoja apie abortą, yra paaugliai arba paprasčiausiai vengia tėvystės. Tačiau tyrimai vienas po kito pateikia kitokius rezultatus.

Daugelis moterų, kurios darosi abortus, yra 20-30 metų amžiaus, o du trečdaliai pasirinkusiųjų nutraukti nėštumą jau turi bent vieną vaiką.<br>123rf nuotr.
Daugelis moterų, kurios darosi abortus, yra 20-30 metų amžiaus, o du trečdaliai pasirinkusiųjų nutraukti nėštumą jau turi bent vieną vaiką.<br>123rf nuotr.
Kai kurių moterų santykius su partneriu abortas sutvirtino.<br>„123rf“ asociatyvioji nuotr.
Kai kurių moterų santykius su partneriu abortas sutvirtino.<br>„123rf“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 5, 2016, 10:03 AM, atnaujinta May 19, 2017, 8:49 PM

A.Guttmacherio instituto duomenimis, daugelis moterų, kurios darosi abortus, yra 20-30 metų amžiaus, o du trečdaliai pasirinkusiųjų nutraukti nėštumą jau turi bent vieną vaiką.

Šis institutas atskleidė, kad 14 proc. abortą pasirinkusių moterų yra ištekėjusios, o 31 proc. kai pastojo gyveno kartu su partneriu.

Tyrėjai iš Nacionalinio biotechnologijų informacijos centro skelbia, kad 62 proc. moterų, kurios darosi abortą, nėščios tapo santykiuose praleidusios vienerius metus ar ilgiau. 82 proc. moterų pranešė, kad jų partneris žinojo apie tokį sprendimą.

Pasirodo, kad dažniausiai vyrai ne tik žino apie partnerės pasirinkimą nutraukti nėštumą, bet patys padeda apsispręsti. Kai kurių moterų ryšys su savo vyru po aborto sutvirtėja, o kitoms tai tampa priežastimi palikti nevykusius santykius.

Šešios moterys atskleidė, kaip abortas pakeitė jų gyvenimus ir bendravimą su partneriu.

Jessica Valenti, Niujorkas

J.Valenti rašo straipsnius naujienų portale „The Guardian“. Dažniausiai ji paliečia feministines temas. Būsimuosiuose memuaruose pavadinimu „Sex object“ (Sekso objektas) moteris ketina pasidalinti savo istorija apie du turėtus abortus.

Pirmą kartą J.Valenti nėštumą nutraukė, kai jai buvo maždaug 28 metai.

„Turėjau darbą, pinigų, bei pakankamai stiprų šeimos palaikymą, kad būčiau galėjus auginti vaiką, – rašė autorė. – Bet taip pat susitikinėjau su netikusiu vaikinu, vis dar puoselėjau jausmus visiškai nevykusiam buvusiajam bei baiginėjau savo pirmąją knygą.“

Vos po keleto mėnesių moteris sutiko savo dabartinį vyrą Andrew. Prasidėjus jų santykiams ji pareiškė, kad jei pastos, aborto nesidarys, ir partneris ją suprato.

Vėliau, kai J.Valenti laukėsi kūdikio, jai pasireiškė preeklampsija ir HELLP sindromas, kai padidėja eritrocitų irimas ir kepenų fermentų kiekis kraujyje, o trombocitų kiekis kraujyje sumažėja. Jos duktė gimė 28 savaičių, o J.Valenti tik per plauką išgyveno.

Moteris atskleidė, kad pastojus antrą kartą dėl plyšusiu prezervatyvo, sprendimą priimti buvo neapsakomai sunku.

„Aš labai norėjau antro vaiko. Tačiau grėsmė sveikatai buvo per didelė, o aš privalėjau galvoti apie savo dukterį. Negalėjau rizikuoti, kad jai tektų augti be mamos.

Tačiau Andrew palaikymas padėjo man tai iškęsti“, – sakė moteris.

Savo atsiminimuose ji rašė: „Kaip kūnas, kuris negali išverti nėštumo, maniškis tikrai mėgsta pastoti. Kartais rodos, kad mano kūnas nori mane nužudyti, užpildydamas mane kažkuo, ką turėčiau mylėti, tačiau tai mane pribaigs.“

Aptarusi gresiantį pavojų su gydytojais, J.Valenti nusprendė, kad abortas yra geriausias sprendimas.

„Mūsų šeima tai aptarė kartu. Tačiau jis gerbė tą faktą, kad galiausiai tai yra mano sprendimas, – sakė ji. – Tada prisiminiau, kodėl aš jį taip stipriai myliu. Jaučiausi labai laiminga, kad turiu tokį supratingą partnerį.“

J.T., Vašingtonas

J.T. abortą pasidarė 2015 metų spalį. Ji teigė, kad šis įvykis suartino ją su partneriu ir suteikė jiems galimybę dar kartą įvertinti savo santykius.

„Mes kartu buvome metus, kai aš sužinojau, kad jau septintą savaitę laukiuosi, – pasakojo moteris. – Man labai pasisekė, nes turėjau sveikatos draudimą. Akušerė ginekologė ne tik palaikė mano sprendimą, tačiau taip pat neleido man nerimauti svarstant, kaip aš už tai sumokėsiu ir kur teks tai atlikti.“

J.T. ir jos partneris yra kilę iš gan konservatyvių šeimų. Vaikinas palaikė jos sprendimą ir manė, kad jie tai gali išgyventi kartu.

„Mes buvome visiškai nepasiruošę. Nebuvo jokios galimybės, kad mums pavyktų su tuo susitvarkyti. Mūsų situacija nebuvo ideali, – teigė mergina. – Aš pradėjau jaustis, tarsi nuvyliau savo šeimą ir susitepiau savo reputaciją.

Tokia stipri reakcija turbūt kilo dėl griežto mano auklėjimo, tačiau taip pat jaučiausi labai nevykusi.“

J.T. sakė, kad norėtų, jog būtų buvusi pajėgi finansiškai išlaikyti vaiką. Mergina pareiškė savo vaikinui, kad norėtų viską permąstyti, tad jie turėtų eiti skirtingais keliais.

„Tikėjausi, kad jis tai priims, tačiau jis nesutiko su tokiais mano žodžiais. Buvau nusprendusi į kliniką keliauti viena. Visą laiką tikėjausi blogiausios jo reakcijos“, – sakė mergina.

Vis dėlto vaikinas sunkioje situacijoje jos palikti net neketino. Jis nuvežė J.T. į kliniką, o pakeliui pasakė: „Nemanau, kad mums reikia skirtis. Nenoriu, kad tu jaustum, jog turi šitai pereiti viena ar manytum, kad lieku iš gailesčio.“

„Jis iš tiesų palaikė mano sprendimą ir nesiruošė manęs palikti ant kojų atsistoti vienos“, – partnerio palaikymu džiaugėsi J.T.

Mergina teigė, kad dėl šios situacijos ne kartą verkė iš liūdesio , tačiau partneris buvo rūpestingas ir palaikantis.

„Mes vis dar esame kartu, – sakė ji. – Mes sudarėme labai tikslius planus, kaip valdyti savo finansus, kad galėtume suplanuoti tėvystę.“

Max, Noksvilis, Tenesis

Max pastojo, kai jai buvo 17. Jos vaikinas buvo pirmasis žmogus, su kuriuo ji pasimylėjo po to, kai tris mėnesius susitikinėjo. Jų santykiai nebuvo labai rimti, tačiau šis įvykis juos sustiprino. „Kai sužinojau, kad aš laukiuosi, jis buvo su manimi, ir akivaizdžiai nežinojo kaip į tai reaguoti. Aš nebuvau pasiruošusi būti mama, o jis nebuvo pasiruošęs tapti tėvu. Buvo akivaizdu, kad jis norėjo, jog pasidaryčiau abortą. Bet jis taip pat aiškiai parodė, kad palaikys bet kokį mano sprendimą“, – pasakojo Max.

Mergina teigė, kad abortas pakeitė jos požiūrį į partnerį ir santykius.

„Po viso to mūsų santykiai atrodė gerokai rimtesni. Tai atrodė, lyg mano pirmi „subrendę“ santykiai, – pasakojo ji. – Ėmiau labiau juo pasitikėti ir nustojau tai laikyti paprasčiausiu mokyklos romanu.“

Po aborto poros seksualinis gyvenimas nepakito. Tačiau Max ėmė vartoti kontraceptines tabletes bei tikrinti prezervatyvų galiojimo datą. Galiausiai šiuos santykius teko taikiai nutraukti, nes jie išvyko studijuoti į skirtingus miestus. Tačiau, pasak Max, ši draugystė su vaikinu sužydėjo, nes jiems kartu teko susidurti su abortu.

„Visada prisiminsiu jį geruoju kaip žmogų, kuris elgėsi būtent taip, kaip man reikėjo, vienu baisiausių mano gyvenimo laikotarpių“, – užbaigė ji.

Anne Wales, Bostonas

„Aš pastojau tuomet, kai su partneriu maniau, jog tai bus tik vienos nakties nuotykis, – savo istoriją pradėjo A.Wales. – Girtas vienos nakties nuotykis.“

Tačiau dėl aborto jų santykiai tapo rimtesni.

„Mes pradėjome susitikinėti dėl aborto, – aiškino ji. – Jis buvo draugės draugas, tad maniau, jog turiu jam pasakyti, kas vyksta. Jis padėjo man sumokėti už abortą, o po to nupirko vakarienę, atnešė nuskausminamųjų bei mėgstamiausių savo filmų įrašų.

Tapome draugais. Ateinančius du metus jis keliavo, o aš per tą laiką baigiau mokslus. Po keleto metų draugystės pradėjome susitikinėti. Dabar esame susituokę ir turime du vaikus.

Jei nebūtų tekę darytis aborto, nesu tikra, ar būtume taip suartėję po tos nakties. Nėštumas buvo krizė, kurią mes įveikėme kartu“, – užbaigė A.Wales.

Yamani Hernandez, Čikaga

Y.Hernandez yra Nacionalionio abortų tinklo fondo direktorė. Ši organizacija yra sudaryta iš daugybės kitų organizacijų, kurios padeda žmonėms apeiti logistinius ir finansinius barjerus, kad jie galėtų nutraukti nėštumą.

Kai studijavo Kornelio universitete Y.Hernandez taip pat pasidarė abortą.

„Abortą dariausi, kai man buvo 19, nes nei partneris, nei visi likę žmonės mano gyvenime, nepalaikė mano noro tapti tėvais“, – savo istoriją pasakojo ji.

„Kai žvelgiu atgal, suprantu, kad mūsų šeimos bijojo dėl finansinių galimybių, visuomenės požiūrio į jaunus tėvus bei įprastų kliūčių, su kuriomis tenka susidurti auginant pirmą vaiką, tačiau jaučiausi taip, tarsi mane privertė darytis abortą“, – sakė moteris.

Y.Hernandez teigė, kad tuomet nenumaldomai panoro pastoti ir ištekėti už savo partnerio. Po trijų metų jos gyvenimas taip ir susiklostė.

„Jis nuostabus tėvas, bet kartėlis, kuris liko mano širdyje, kad jis manęs nepalaikė tuomet, kai man to reikėjo, pakenkė mūsų santykiams. Galiausiai mes išsiskyrėme dėl daugybės skirtingų priežasčių“, – atskleidė moteris.

Abortas Y.Hernandez gyvenimui sudavė skaudų smūgį. Tačiau dabar ji dirba tam, kad užtikrintų, jog kiekvienas turėtų teisę, išteklius, ir pagarbą tapti tėvais tuomet, kai taip nusprendžia, nepaisant jų amžiaus, sugebėjimų ar pajamų.

Moteris tiki, kad toks turi būti tikrasis reprodukcijos teisingumas.

Rana Barar, San Franciskas

R.Barar yra abortų tyrėja, kuri praėjusiais metais taip pat nusprendė nutraukti nėštumą. Tokį sprendimą ji priėmė kartu su savo vyru.

Kaip ir daugybė kitų žmonių, kurie darosi abortą, moteris jau turėjo vaikų ir jautėsi, kad jos šeima jau yra pilna.

„Po to, kai susilaukėme dviejų savo vaikų, nutarėme, kad daugiau jų neturėsime, – sakė moteris. – Mes tarėmės, kad mano vyras pasidarys vazektomiją, tačiau jis vis delsė. Mes daug kalbėdavome apie abortus dėl mano darbo, tačiau niekada nešnekėjome apie tai, ar nutrauksime nėštumą, jei pastosiu aš.“

„Taip įvykus, mūsų sprendimas nutraukti nėštumą buvo aiškus. Mes tik dar tvirčiau įsitikinome, kad mūsų šeima turi likti tokia, kokia yra“, – rėžė R.Barar.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.