Daugiavaikė mama dėl skurdo pasirinko ne užsienį, o darbą naktį

Prarastas darbas, baimė pritrūkti pinigų maistui ar neįstengti susimokėti už butą. Tokios mintys pastaruosius mėnesius sukosi Kristinos Vaitkevičiūtės galvoje. Tačiau keturis vaikus auginanti šeima nesiskundžia, nes sunkiausia – jau praeityje. Nors šiandien situacija ir nėra pati geriausia, daugiavaikė mama įrodė, kad didelėmis pastangomis sunkią kasdienybę galima įveikti.

Darbas naktine pamaina, sunkiai valant dideles arba net po statybų apverstas patalpas, ne tik vargina, bet ir atima brangų laiką, kurį mama nedvejodama skirtų šeimai.<br>123rf nuotr.
Darbas naktine pamaina, sunkiai valant dideles arba net po statybų apverstas patalpas, ne tik vargina, bet ir atima brangų laiką, kurį mama nedvejodama skirtų šeimai.<br>123rf nuotr.
Maisto produktus iš „Maisto banko“ Kristinos šeima gauna jau kelerius metus.
Maisto produktus iš „Maisto banko“ Kristinos šeima gauna jau kelerius metus.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 27, 2016, 10:31 AM, atnaujinta May 17, 2017, 4:43 PM

Kristina ankščiau dirbo parduotuvėje, tačiau jai bankrutavus, šeima staiga neteko pagrindinio savo pragyvenimo šaltinio. Jos vyras – į pensiją išėjęs ugniagesys. Susiklosčiusi situacija tikrai nepavydėtina, tačiau nepaisant iškilusių sunkumų, šeima nepasidavė ir ieškojo būdų, kaip palengvinti savo, o visų svarbiausia – savo vaikų dalią.

Šiandien moteris džiaugiasi nauju darbu valymo įmonėje. Žinoma, darbas naktine pamaina, sunkiai valant dideles arba net po statybų apverstas patalpas, ne tik vargina, bet ir atima brangų laiką, kurį ji nedvejodama skirtų šeimai.

„Praleidžiu gražiausius jų gyvenimo metus. Tačiau visi turime daryti sunkesnius pasirinkimus. Vieni vejami skurdo keliauja į užsienį, o aš – dirbu naktinį darbą“, – pasakoja Kristina.

Visi šeimos vaikai – mokyklinio amžiaus

Šeima augina keturis vaikus. Vyriausiai mergaitei – 13 metų, jauniausioji – ką tik mokyklą pradėjusi lankyti septynmetė. Visi vaikai mokyklinio amžiaus, tad kiekvienais metais, didelė šeimos pajamų dalis išleidžiama mokyklinėms prekėms, drabužiams įsigyti.

„Nors gyvenimas ir nėra toks, apie kokį svajotum, savo vaikams stengiamės gauti viską, kas geriausia. Nenorime, kad vaikai jaustųsi išskirti iš kitų – vaikščiotų su prastesniais rūbais, neturėtų, ko pavalgyti ar gyventų šaltame būste“, – sako Kristina.

Pagalba, atnešanti į namus šypseną

Maisto produktus iš „Maisto banko“ Kristinos šeima gauna jau kelerius metus. Moteris labai vertina miltus, kruopas, konservus bei kitą ilgai galiojantį maistą. Su šypsena ji prisimena laikotarpį, kai gaudavo ir paskutinės galiojimo dienos produktų – jų „Maisto bankas“ šiandien moteriai nebeskiria, nes jos finansinė padėtis šiek tiek pagerėjo.

Kristina prasitarė, kad tada lauknešėlyje be pagrindinio maisto – duonos, pieno, mėsos gaminių – būdavo ir tokių, kuriuos parduotuvėje paprasčiausiai aplenkia. Paklausus kodėl – ji sutrinka. „Tikrai ne dėl to, kad jie neskanūs. Man kartais įdomu pasižvalgyti, kas įdomesnio būna lentynose. Tačiau mūsų šeimai tokie produktai paprasčiausiai per brangūs“, – išduoda Kristina.

Prisidėti gali kiekvienas

Tokių šeimų kaip Kristinos – ne viena ir ne dvi, todėl pagalba maistu reikalinga nuolat, kad daugiavaikėse šeimose augantys vaikai gautų visavertį maistą ir augtų sveiki.

„Iki“ viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė pasakoja, kad paramą maistu prekybos tinklas pradėjo teikti dar 2009 metais: „IKI yra socialiai atsakingas prekybos tinklas, todėl jau daugelį metų esame ilgamečiai „Maisto banko“ partneriai, atiduodantys daugiausia paramos maistu iš visų prekybos tinklų. Per visą bendradarbiavimo laikotarpį nepasiturintiems paaukojome 9,6 tūkst. tonų maisto, kurio vertė – apie 18,6 mln. eurų, tad aukojimas maistu šiandien mums yra kasdienybė“, – pasakoja B. Čaikauskaitė.

Dažniausiai šeimas pasiekia pieno ir mėsos produktai, duonos gaminiai, vaisiai ir daržovės. Šiais pirmo būtinumo produktais aprūpinama ne viena šeima, įvairūs skanėstai dažniausiai skirti vaikams.

B. Čaikauskaitė pasakoja, kad Lietuvoje jau septynerius metus puoselėjama tradicija neprekiauti paskutinę dieną galiojančiomis maisto prekėmis, o atiduoti jas nepasiturintiems, tik neseniai buvo pradėta Prancūzijoje: „Įprastai mes linkę manyti, kad visada turime mokytis iš Vakarų valstybių, tačiau dalinimasis būtiniausiais maisto produktais yra visų mūsų nuopelnas ir pavyzdys, kaip gražiomis iniciatyvomis galime būti pirmieji“, – pabrėžia prekybos tinklo „Iki“ viešųjų ryšių vadovė.

Vien per birželio mėnesį prekybos tinklas „Iki“ nepasiturintiems suteikė paramos už beveik 600 tūkst. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.