Vygaudas Ušackas atskleidė, kaip vos nesužlugo jo vestuvės

Po 25 metų santuokos Europos Sąjungos ambasadorius Rusijoje Vygaudas Ušackas (51 m.) su žmona Loreta (49 m.) neseniai atnaujino įžadus Palangos bažnyčioje. Juos laimino tas pats kanauninkas Antanas Striukis, sutuokęs Akmenės bažnyčioje 1991 metais.

Vygaudas Ušackas (51 m.) su žmona Loreta (49 m.) neseniai atnaujino įžadus Palangos bažnyčioje.<br>D.Umbraso nuotr.
Vygaudas Ušackas (51 m.) su žmona Loreta (49 m.) neseniai atnaujino įžadus Palangos bažnyčioje.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Aug 12, 2016, 9:31 PM, atnaujinta May 16, 2017, 2:18 AM

Prisimindami šią dieną Ušackai pasakojo, kad vestuvės galėjo ir neįvykti – į bažnyčią jie atvyko be liudytojų, kurių šeimoje šventės išvakarėse įvyko nelaimė.

Tačiau kunigas rado išeitį – jis paklausė būsimų jaunavedžių, ar negalėtų liudytojais tapti vargonininkas ir zakristijonas. Vygaudas ir Loreta sutiko.

„Tą kartą mūsų vestuvės buvo kuklios, beveik niekas to nežinojo. Neseniai švęsdami mano tėvų deimantines vestuves – 60 metų jungtuvių sukaktį – supratome, kad ir mes norėtume atnaujinti santuokos įžadus“, – pasakojo diplomatas.

Nors pastaruoju metu Ušackai daugiau laiko praleidžia Maskvoje nei tėvynėje, savo namais jie vadina sodybą Utenos rajone, prie Indrajų ežero.

V.Ušackas gimė Skuode, todėl save vadina žemaičiu, bet vasaras leidžia Bajoriškėse, kur stovėjo jo senelio dvaras ir buvo 125 hektarų ūkis.

1941 metų birželio 13-ąją Adomas Ušackas su žmona Teofile, dukra Irena ir sūnumi Raimundu, būsimo diplomato tėvu, buvo ištremti į Sibirą.

Susigrąžinęs senelių žemę diplomatas 1999 metais pasistatė kelis rąstinius namus. Iš buvusio dvaro liko vos keli baldai – stalas, kėdė ir lova. Sodyboje kabo ir sena nuotrauka, kurioje įamžintas dvaras su kolonomis.

Vygaudui pavyko išsaugoti ir senelio laikrodį.

Pokariu pastatas atiteko kolūkiui, vėliau tapo Vilniaus grąžtų gamyklos poilsio namais ir 1980 metais buvo rekonstruotas. Tačiau 1989 metais dvaras sudegė, liko tik griuvėsiai. Kai diplomatas atgavo šias griuvenas, suprato, kad nepavyks atkurti buvusio dvaro, nes neturi tiek pinigų.

V.Ušacko senelio Adomo garbei yra pavadintas įvažiavimas į sodybą. Jį žymi lentelė su Adomo Ušacko vardu.

Šią originalią Niujorko miesto gatvės lentelę politikui atvežė ir padovanojo Amerikos lietuviai. Ant kalvos plevėsuoja Europos Sąjungos ir Lietuvos vėliavos.

Sugriautą koplyčią žymi prie sodybos vartų stovintis kryžius, kurį padarė tautodailininkas iš Utenos Pranas Kaziūnas. Tai – Ušackų giminės, karo audrų išblaškytos po pasaulį, atminimas.

2007 metais sodyboje vyko giminės susitikimas, todėl kryžius simbolizuoja jos sugrįžimą į Bajoriškių kaimą.

Ušackų giminei priklausęs herbas taip pat puošia vieno rąstinio namo sieną.

Giminė buvo gausi, nes V.Ušacko senelis Adomas turėjo 6 seseris ir 3 brolius – visi jie pasitraukė į Vakarus.

1973 metais Ušackai susitiko Lenkijoje. Į šį susitikimą iš Lietuvos atvyko ir Adomas, kuriam pavyko sulaukti nepriklausomybės atkūrimo laikų.

***

Vygaudo ir Loretos Ušackų interviu skaitykite šeštadienio „Lietuvos ryto“ priede „Gyvenimo būdas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.