Intymūs pasimatymai ant Sankt Peterburgo stogų kainuoja nepigiai

Pasakiško grožio vaizdai nuo Rusijos miesto Sankt Peterburgo pastatų stogų turi savo kainą. Norint nuo stogo pažvelgti, kaip pakeliami tiltai per Nevos upę, tenka pakloti dvigubai brangiau nei už vaizdą į Isakijaus soborą ar kitą architektūros paminklą ir tris kartus daugiau nei už pasėdėjimą ant stogo.

Ant Isakijaus soboro stogo galima užlipti legaliai. Iš ten atsiveria vaizdai į gražiausias Sankt Peterburgo smailes.
Ant Isakijaus soboro stogo galima užlipti legaliai. Iš ten atsiveria vaizdai į gražiausias Sankt Peterburgo smailes.
D.Gudavičiūtės nuotr.
D.Gudavičiūtės nuotr.
Skelbimus gatvių perėjose apie ekskursijas ant stogo naikina kiti tokių ekskursijų organizatoriai – ruferiai.<br>„123rf.com“ nuotr.
Skelbimus gatvių perėjose apie ekskursijas ant stogo naikina kiti tokių ekskursijų organizatoriai – ruferiai.<br>„123rf.com“ nuotr.
Brangiausiai reikia mokėti norint nuo stogo stebėti tiltų pakėlimą.
Brangiausiai reikia mokėti norint nuo stogo stebėti tiltų pakėlimą.
Nuo Sankt Peterburgo pastatų stogų atsiveria nuostabūs vaizdai. Geriausias ekskursijų laikas – saulėtekis arba saulėlydis.
Nuo Sankt Peterburgo pastatų stogų atsiveria nuostabūs vaizdai. Geriausias ekskursijų laikas – saulėtekis arba saulėlydis.
Daugiau nuotraukų (6)

Dalia Gudavičiūtė („Lietuvos rytas“)

Aug 25, 2016, 2:50 PM, atnaujinta May 14, 2017, 10:46 PM

Patekti į ekskursiją ant Sankt Peterburgo stogų labai paprasta: jų gidų telefonai kiekviename žingsnyje išpurkšti ant pagrindinių gatvių šaligatvių ar perėjų. Bet daugumos telefonų numerių paskutiniai skaitmenys – uždažyti.

Taip kovoja dvi Sankt Peterburgo stogus pamėgusios grupės – vieni rašo telefonus, o kiti juos kasdien uždažo.

Kova vyksta ne dėl turistų pinigų, o dėl idėjos. Vieni paniekinamai vadinami asfaltininkais, nes rašo savo reklamą tiesiai ant asfalto, o kiti – ruferiai (terminas atsirado Rusijoje nuo angliško žodžio „roof“ – „stogas“).

Ruferiai smerkia asfaltininkus ir juos visaip niekina, nes esą jiems rūpi tik ekskursantų pinigai.

Tuo metu ruferiai tikina sukūrę visą stogų lankymo kultūrą – nuo filosofijos iki etiketo. Jie irgi rengia ekskursijas, kurios kartais būna daug brangesnės, bet tikina, kad pinigai nėra jų tikslas.

Yra net specialūs terminai, apibūdinantys svarbiausius Sankt Peterburgo stogus, taip pat ekskursantus gaudančių policininkų veiksmus.

Apie tai sukurta dainų ir eilėraščių. Viename sklandžiai sueiliuotame ketureilyje mergina ragina vaikiną kartu pasivaikščioti stogais, nes staugimas žiūrint į mėnulį suartina. Greičiausiai eilėraštis atsirado iš asmeninės patirties.

Be to, ruferiai noriai duoda interviu ir aiškina, kad rūpinasi pastogių švara bei tvarka ir kone kasdien iš ten renka šiukšles. Bet tiek ruferiai, tiek asfaltininkai veikia nelegaliai, nes sudaryti stogo nuomos sutarties su namus prižiūrinčios įmonės administracija ar namo gyventojais neįmanoma.

Sankt Peterburgo centro gyventojai kovoja su tokių ekskursijų organizatoriais dažnai keisdami palėpių užraktus.

Sunkiausia pakliūti ant stogo, nuo kurio matyti vaizdas į Nevą, – šių namų gyventojai keičia užraktus kone po kelis kartus per dieną.

„Ateina jaunuolis, išsitraukia raktų ryšulį ir visaip bando atrakinti laiptinę.

Jei nepavyksta – skambina į butus ir sako gerai apgalvotas frazes: „Atėjo paštininkas“, „pas ligonį skuba slaugė“, „elektrikas nori patikrinti skaitiklį“.

Tada greitai pakylama į paskutinį aukštą, gidas išsitraukia dar vieną raktų ryšulį ir bando atrakinti palėpės durų užraktą. Ant stogo gali sėdėti valandą“, – pasakojo Lietuvos konsulato darbuotoja.

Tokios ekskursijos dalyviai sumoka po 400 rublių – maždaug 5,5 euro.

Paprastai ekskursija ant Sankt Peterburgo stogo trunka pusantros valandos. Jei lipsi su kitais ekskursijų dalyviais – kainuos 500 rublių (beveik 7 eurus). Naktį – dvigubai brangiau.

Du stogai (kelionė nuo vieno stogo ant kito) – 1400 rublių (per 19 eurų), žiūrėjimas į pakeliamuosius tiltus – 1500 rublių (per 20 eurų), iškyla ant stogo – 3950 rublių (apie 54,5 euro).

Jei stogas Nevos prospekte – 990 rublių (13,6 euro).

„Labai rusiškas reiškinys: klientas neklausia apie jokius draudimus nuo nelaimingų atsitikimų, gidas nesinešioja jokių virvių ir už nieką neatsako.

Žmonės supranta, kad rizikuoja, bet norinčiųjų netrūksta“, – šiurpo kita Sankt Peterburge gyvenanti lietuvė.

Žinoma, vaizdas Sankt Peterburgo centre užlipus ant stogo atima žadą.

Geriausias ekskursijų laikas – saulėtekis arba saulėlydis. Žiemą – 17–18 val.

Dauguma lipančių ant stogų – Sankt Peterburgo gyventojai. Mieste – 5 milijonai gyventojų, todėl paklausa didelė. Užsieniečiai itin retai išdrįsta gėrėtis vaizdais nuo stogo.

Patyręs ekskursijų ant stogo gidas per dieną grupes laipina net 6 kartus. Skelbimai vilioja ant patogaus plokščio stogo, nuo kurio atsiveria vaizdas į architektūros paminklą, užlipti bet kuriuo paros metu tik dviese.

Pasimatymų ant stogo organizavimas – jau kitas laiptelis. Žadama, kad kai porelė užlips ant stogo, jau ras užtiesalą, pagalves ir šampaną.

Nebus jokių netikėtumų – su viršutinių aukštų gyventojais esą sutarta. Skelbimas baigiamas mįslingais žodžiais, kad pareigūnai įsikiš tik tuomet, jei kils labai didelis triukšmas.

Dar vienas svarbus skelbimų prierašas: „Policija šiuo stogu nesidomi arba domisi itin retai.“ Iš kur gidas tai gali žinoti – nepaaiškinama.

Sankt Peterburgo policija gaudo ekskursantus tik ant administracinių pastatų stogų.

Tai laikoma administraciniu nusižengimu, bauda – 300 rublių (per 4 eurus).

Miesto valdžia pradėjo kovą su ruferiais, kai jie bandė iš anksto pardavinėti bilietus stebėti saliuto per tradicinę miesto šventę „Raudonos burės“ (per abiturientų išleistuves).

Buvo paskelbta, kad policija operatyviai reaguos į gyventojų pranešimus apie ant stogo užlipusius žmones ir esą jau patikrino visas palėpes ir išėjimus ant stogų. Tačiau prieš pat šventę ruferiai paragino drąsiai užsisakyti ekskursijas – esą per saliutą jie užrakinsią visas palėpes, kad policija negalėtų ten pakilti.

Buvo net įvardinta VIP zona, iš kurios atsiveria geriausias vaizdas. Bilietas norint pamatyti ypač svarbių asmenų vertą vaizdą ant stogo kainavo 15 tūkstančių rublių (per 200 eurų).

Šiemet Sankt Peterburge įvyko mįslinga istorija: susiveikę uniformas ruferiai persirengė policininkais ir ant stogo „areštavo“ saviškius.

Kai naujieną apie nežinia kur policijos išvežtus jaunuolius paskelbė visos žiniasklaidos priemonės, ruferiai paaiškino, kad taip jie tik norėję atkreipti visuomenės dėmesį į šį reiškinį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.