Gyvenimo bučinys: nuotraukos istorija, nepaliekanti abejingų

Amerikiečių fotografo Rocco Morabito nuotrauka „Gyvenimo bučinys“ daryta dar 1967 m., bet abejingų nepalieka ir šiandien. Joje ant elektros perdavimo stulpo užfiksuoti elektrikai Randallas G. Championas ir Jay D. Thompsonas.

Daug kas, pamatę šią nuotrauką, puola kikenti, kiti lieka nieko nesupratę – mat mažai kas žino už šios nuotraukos slypinčią istoriją.
Daug kas, pamatę šią nuotrauką, puola kikenti, kiti lieka nieko nesupratę – mat mažai kas žino už šios nuotraukos slypinčią istoriją.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 15, 2016, 2:36 PM, atnaujinta May 10, 2017, 8:21 PM

Daug kas, pamatę šią nuotrauką, puola kikenti, kiti lieka nieko nesupratę – mat mažai kas žino už šios nuotraukos slypinčią istoriją.

Tą 1967 m. liepos dieną Floridos valstijoje buvo neįsivaizduojamai karšta, masiškai gaudė kondicionieriai. Dėl jų Džeksonvilio mieste buvo pernelyg apkrautos elektros linijos ir įvyko įtampos šuolis.

Elektrikai Randallas ir Jay atliko planinius darbus, keisdami aukštos įtampos laidus. Randallas netyčia prisilietė prie vieno iš jų. 4 tūkstančių voltų iškrova akimirksniu perėjo per jo kūną, širdis neatlaikė tokio krūvio ir sustojo. Palyginimui: baudžiant nusikaltėlius mirtimi, elektros kėdėje būna naudojama 2 tūkst. voltų įtampa.

Randallo kūnas be gyvybės ženklų pakibo ant apsauginių diržų. Bet jo porininkas Jay nepasimetė, suprasdamas, kad brangi kiekviena sekundė, ir tiesiog ant stulpo pradėjo jam daryti dirbtinį kvėpavimą.

Buvo labai nepatogu, bet kitos išeities nebuvo, laikas spaudė. Tokioje situacijoje labai sunku atlikti normalią reanimaciją, bet Jay vis tiek stengėsi vėl atstatyti draugo širdies veiklą. Jis ir toliau darė dirbtinį kvėpavimą, kol draugui atsirado silpnas pulsas.

Tik tada jis atsegė porininko apsaugas ir, užsimetęs jį ant peties, nusileido ant žemės. Atvykus gelbėtojams, Randallas jau gulėjo ant žemės ir atgavo sąmonę. Po kiek laiko jis visiškai pasveiko ir vėl grįžo į savo pavojingą darbą.

Už šią nuotrauką R.Morabito 1968 m. gavo Pulitzerio premiją – patį prestižiškiausią žurnalistų ir fotoreporterių apdovanojimą. Bet kaip jam pavyko atsidurti tinkamoje vietoje tinkamu laiku?

R.Morabito tą dieną fotografavo geležinkelio avariją ir atsitiktinai atkreipė dėmesį į ant stulpo dirbančius elektrikus. „Atvykęs į avarijos vietą padariau keletą nuotraukų ir nusprendžiau pasivaikščioti ir pasidairyti, ką dar nufotografuoti“, – pasakojo fotografas.

Praeidamas pro elektrikus, jis išgirdo riksmą ir pasižiūrėjo į viršų. Vienas jų kabojo žemyn galva ant apsauginių diržų. Antrasis vaikinas teikė jam pagalbą. „Aš nubėgau skambinti gelbėtojams, o kai grįžau prie stulpo, pamačiau, kaip Jay daro porininkui dirbtinį kvėpavimą, atsargiai prilaikydamas jo galvą, – pasakojo fotografas. Aš atsitraukiau atgal, kol nugara atsirėmiau į namą, ir padariau tą nuotrauką“.

Galiausiai Jay sušuko: „Jis kvėpuoja!“. Taip Randallas liko gyvas, o nuotrauka pasklido po visą pasaulį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.