Egidijus Bičkauskas prisipažino apie savo slaptą aistrą

Iš visų signatarų – rimčiausias modeliuotojas, iš visų profesionalių modeliuotojų – didžiausias mėgėjas. Taip advokatas Egidijus Bičkauskas (61 m.) kalbėjo apie savo pomėgį kurti laivų, lėktuvų, automobilių, net namų modelius.

D.Umbraso ir asmeninio albumo nuotr.
D.Umbraso ir asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Danutė Jonušienė („Lietuvos rytas“)

Nov 10, 2016, 3:03 PM, atnaujinta Apr 18, 2017, 7:18 AM

Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataras tikino, kad tik prieš pusantrų metų grįžo prie to, kuo žavėjosi paauglystėje.

„Jei mikroskopines detales reikia su pincetu klijuoti ir juvelyro tikslumu pritvirtinti, galite įsivaizduoti, kaip pailsi galva“, – prisipažino vyras.

Naujausias darbas, kuriam advokatas skyrė penkis mėnesius, – laivo „Bounty“ modelis, kuris 50 kartų mažesnis už tikrą laivą. Jo istorija surašyta ant atskiro lapo.

„Tai – mano pasididžiavimas. Kai tvirtini vieną virvę, paprasta, o kai reikia surišti 20 ar 30 virvių, tai – rimtas darbas, nes visos burės yra reguliuojamos“, – pasakojo buvęs politikas.

E.Bičkauskas atidus detalėms. Laivo „Bounty“ triumas – atidarytas, jame matyti statinės, kuriose buvo laikomas maistas, gėrimai, o ant denio – jūreivių figūrėlės, padedančios suvokti, kokio įspūdingo dydžio buvo legendomis apaugęs laivas. Tai XVIII amžiuje statytas Anglijos karališkojo laivyno burlaivis, kuris buvo pasiųstas į Taitį atlikti svarbios misijos.

1787 metais laivas „Bounty“ išplaukė iš Anglijos į Taitį, kur planavo paimti duonmedžių krovinį ir pristatyti į Antilų salas. Tikėtasi, kad Antiluose persodinti duonmedžiai taps pigesniu maitinimo šaltiniu vergams. Burlaivis „Bounty“ išgarsėjo denyje kilusiu maištu.

Žiaurumu garsėjęs kapitonas su savo šalininkais buvo įsodintas į valtį, o pasiekę negyvenamą salą maištininkai sudegino laivą, kad jo niekas nerastų.

Tai buvo Pitkerno sala, dabar – tolimiausia ir mažiausia Didžiosios Britanijos valdoma užjūrio žemė, kurios gyventojai kilę iš maištininkų.

Legendinio burlaivio kopija buvo pastatyta 1960 m. filmui „Maištas laive „Bounty“. Bet ir šio laivo nebeliko, nes 2012 metais jį pasiglemžė Atlanto vandenynas, kai prie JAV krantų siautė uraganas „Sandy“.

E.Bičkausko rankomis sukurtas ir legendinio laivo „Titanic“ modelis. Signataro kolekcijoje yra ir XVII amžiaus švedų karališkojo laivyno flagmano „Vaza“, kuris išplaukęs iš Stokholmo uosto nuskendo netoli kranto, kopija. Yra ir kurėno modelis, kuriam advokatas pasiuvo bures ir pritvirtino Kuršių nerijos kraštui būdingą vėtrungę.

Laivų kopijos, kurias padarė E.Bičkauskas, ypatingos tuo, kad atkurta tam laikui būdinga atmosfera. Toks yra XIX amžiaus JAV kruizinio laivo, kuris plaukiojo Misisipės upe, modelis.

Kad sukurtų jį, vyras sugaišo keturis mėnesius, įrengė laive atskirus kambarius, barą, net pritvirtino šokėjų figūrėles.

Auksinių rankų advokatas sukūrė ir namo, kuriame gyvena, maketą. Miniatiūriniame name įrengti kambariai, stovi baldai, net knygų lentynos, įdėti langai.

Prisimindamas automobilių lenktynes, kuriose mėgo dalyvauti, signataras iš kartono suklijavo prabangų ferarį, net žigulius, pobedą, atkūrė ir prieškario Lietuvos tanką.

Advokato darbo kambaryje kabo ir lėktuvų modeliai, pavyzdžiui, sraigtasparnis, skirtas greitajai medicinos pagalbai. Jo viduje yra visko, ko reikia norint išgelbėti pacientą, – medicinos įranga, kvėpavimo aparatas, neštuvai. Yra net slaugytojų figūrėlių, nors jos tokios mažos, kad labai sunku įžiūrėti.

Dirbtuvėje, kurioje sukuriami tokie unikalūs dalykai, kvepia dažais, laku, medienos drožlėmis, čia daug pincetų, replių, net lininių siūlų, iš kurių burlaiviams vejamos virvės, o svarbiausia medžiaga, be kurios nebūtų nė vieno laivo modelio, yra pagaliukai, kuriais maišoma kava.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.