Mažeikius sukrėtė patėvio poelgis su neįgaliomis dvynėmis

Mažeikiuose gyvenančios 54-erių Staselės (artimųjų vadinamos Vitos vardu) Kniukštės gyvenimas primena kraupų filmą. Klausantis jos pasakojimo atrodė, kad visa tai tėra epizodai iš kraują stingdančios kino juostos, tačiau, deja, visa tai, ką susijaudinusi pasakojo dviejų neįgalių suaugusių dukrų mama, yra tiesa.

Mergaitei įtariamasis uždraudė šauktis pagalbos.<br>123rf nuotr.
Mergaitei įtariamasis uždraudė šauktis pagalbos.<br>123rf nuotr.
Mergaitei įtariamasis uždraudė šauktis pagalbos.<br>123rf nuotr.
Mergaitei įtariamasis uždraudė šauktis pagalbos.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-11-15 18:40, atnaujinta 2017-04-17 21:13

Palikta pirmojo vyro Staselė viena augino dvi neįgalias dukras, kurias medikai „nurašė“ vos joms gimus, o praėjusį savaitgalį vieną iš jų, 22-ejų Ievą, kaip įtariama, išprievartavo vyras A.K., su kuriuo moteris daugiau nei 10 metų kūrė laimę po vienu stogu.

Faktą apie patėvio išprievartautą neįgalią merginą patvirtino Mažeikių rajono policijos komisariatas – pasak pareigūnų, lapkričio 13 dieną pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal 150 straipsnį dėl seksualinio prievartavimo.

Medikai neteikė vilčių dėl dvynukių gyvybių

Šiuo metu neįgalioms V.Kniukštės dvynėms – 22. Mergaitės pasaulį išvydo neišnešiotos, sverdamos vos po 900 gramų, 30 parų pragulėjo komoje. Bet praėjus krizei atrodė, jog viskas bus gerai.

Iš pradžių medikai neįtarė, kad mergaitės gali likti neįgalios ar jų raida būti sutrikusi. Tik kai dvynukėms suėjo devyni mėnesiai, moteris, nuvykusi į apžiūrą pas gydytoją, išgirdo klausimą, nuo kurio akimirksniu nutirpo: „Nuo kada gaunate išmokas už neįgalumą?“.

Moteriai toks klausimas buvo lyg perkūnas iš giedro dangaus. „Koks neįgalumas? Juk gydytojai nuo pat gimimo sakė, kad mergaitės yra sveikos. Taip, jų vystymasis buvo lėtesnis, lyginant su kitais vaikais, tačiau jos gimė labai anksti, todėl buvau tikinama, kad tai – normalu.

Visą gyvenimą paskyriau savo mergaitėms. Ievai ir Mildai pripažintas sunkus neįgalumas. Mildos būklė labai prasta – jai pripažinta protinė ir fizinė negalia, ji nekalba, vos vaikšto po kambarį.

Kita dukra Ieva, laimei, gali daugiau judėti ir kalbėti. Mergaitėms dažnai pasireiškia epilepsijos priepuoliai. Jos lyg maži vaikai, kuriuos būtina prižiūrėti ir sekti kiekvieną jų žingsnį. Be lydinčio asmens jos negali išeiti iš namų.

Iki trejų metukų auginau jas namuose, dėjau visas pastangas, kad jos nebūtų lyg „daržovės“.

Medikai neteikė jokių vilčių. Sakė, kad jos gyvens tik iki metukų, vėliau – kad iki trejų. Dar po kelių metų ėmė žadėti, kad jos sulauks devynerių metų, o dvylikos ištiks krizė.

Dabar joms 22-eji, jos šypsosi, gali sėdėti, šiek tiek vaikščioti. Visa tai yra tik didelių pastangų ir sunkaus darbo rezultatas.

Pirmuosius tris mergaičių gyvenimo metus aš nedirbau, buvau su jomis, tačiau vėliau išėjau į darbą, o dvynukes leidau į specialų darželį“, – pasakojo moteris.

Mergaičių tėtis pabėgo nuo rūpesčių

Lyg to būtų maža, kai mergaitėms suėjo penkeri, šeimą paliko tėvas. Staselės vyras jai į akis išrėžė, kad atsisako tėvystės ir kad nenori auginti, jo žodžiais tariant, invalidžių.

„Jis niekada nesidomėjo, kaip gyvena mergaitės ir ar joms nieko netrūksta. Mūsų bendravimas ir santykiai visiškai nutrūko.

Mergaitės nežino, ką reiškia tėvas. Visą gyvenimą joms atstojau abu. Man labai padėjo ir pirmoji mano dukrelė, kuriai buvo devyneri, kai gimė dvynukės. Ūgtelėjusi pirmagimė padėjo joms sportuoti, kasdien mankštintis.

Mažeikių savivaldybė finansavo mūsų namuose specialaus kambario įrengimą, kuriame buvo visos reikalingos fizinio lavinimo priemonės – gimnastikos kamuolys, čiužiniai.

Kiekvieną dieną sportuodavau su mergaitėmis, masažuodavau jų kūnelius. Į namus ateidavo logopedė, kineziterapeutė, kurios dirbo su dvynėmis“, – pasakojo mažeikiškė.

Neįgalią mergaitę išprievartavo patėvis

Pašnekovė savo dukras prilygina namui, kurį žmogus stato visą gyvenimą. „Dedi plytą prie plytos, statai, kad būtų jauku, ir kai atrodo, kad namas pastatytas, vienu akimirksniu jį ima ir sugriauna.“

Didžioji griūtis Kniukštų šeimoje įvyko pastarąjį lapkričio savaitgalį. Vakaras nebuvo niekuo ypatingas. Užmigus dukroms, moteris nuėjo miegoti.

„Kadangi savaitė buvo sunki, nusprendžiau išgerti raminamųjų tabletę. Mano vyras, su kuriuo gyvenu dešimtmetį, liko žiūrėti filmą. Kitas rytas priminė siaubo filmą. Dukra, pamačiusi namuose vaikštantį patėvį, ėmė verkti ir papasakojo, kad jis ją išžagino. Jis tuo tarpu pabėgo iš namų. Tada aš nepagalvojau jo vytis, nes man labiausiai rūpėjo dukros gerovė. Mačiau, kad ji palūžusi“, – pasakojo moteris.

Ji nesuvokia, kodėl vyras, su kuriuo ji pragyveno daugiau nei dešimtmetį ir kuris visada gerbė ją ir neįgalias mergaites, galėjo išprievartauti neįgalią ir neveiksnią podukrą.

Atsakymų neranda ir įtariamojo vyro tėvai – pavyzdingi žmonės, gyvenantys tvarkingą ir ramų gyvenimą.

„Namuose radau tuščią degtinės butelį. Mergaitė pasakojo, kad jis liepė jai gerti vyną. Pusę butelio jai supylė.

Net nenoriu pagalvoti, jog ji galėjo mirti, sumaišiusi vartojamus vaistus su vynu.

Mergaitei įtariamasis uždraudė šauktis pagalbos. Jis jai pagrasino, neva jei ji mane pakvies, atvažiuos policija ir uždarys ją į kalėjimą. Jos negalia – fizinė ir protinė, ji yra naivi ir patikli. Ji visko bijo ir viskuo tiki“, – sakė mama.

Po įvykio įtariamasis pasislėpė

Šioje istorijoje yra ir dar vienas sukrečiantis faktas – prievartos aktą matė kita neįgali mergaitė Milda, miegojusi tame pačiame kambaryje. Tiesa, ji negali nei kalbėti, nei pati atsistoti, todėl, nors viską ir matė, negalėjo pakviesti pagalbos.

Kitą dieną Mildą ištiko epilepsijos priepuolis. V.Kniukštė baiminasi, kad tai, kas įvyko savaitgalį, negrįžtamai paveiks abiejų mergaičių psichiką ir raidą.

„Visą dieną policijos pareigūnai ieškojo įtariamojo. Buvo pasitelkti ne tik Mažeikių, bet ir Telšių pareigūnai. Ieškojo ir kinologai su šunimis. Pavakare man pavyko įtariamajam prisiskambinti. Bandžiau įvilioti jį į spąstus ir pasakyti, kad atsiimsiu pareiškimą, jei jis atvažiuos į sutartą vietą. Apmaudžiausia buvo išgirsti prašymą negadinti jam gyvenimo.

Tas žmogus, turbūt, dar nesuvokia, kad akimirksniu sugriovė keturių žmonių gyvenimus – mano dukrų, mano ir savo paties.

Dar tą patį vakarą jis pats atėjo į policiją ir prisipažino apie išprievartavimą. Tiesa, telefonu jis man sakė, kad mergaitė pati gėrė vyną, o jis ją tik paglamonėjo.

Tol, kol negavome žinios apie įtariamojo sulaikymą, negalėjome ramiai namuose būti. Mergaitės prašė visur įjungti šviesas, bijojome išeiti net į kiemą, nes atrodė, kad jis gali būti šalia ir mums pakenkti“, – tikino ji.

Su nukentėjusiąja bendrauja psichologai

Kitą dieną po įvykio mergaitę apžiūrėjo ginekologė. Tiesa, motina iki šiol negali suprasti, kodėl mergaitė nebuvo vežama į Šiaulius, kur ją turėjo apžiūrėti teismo medicinos ekspertas.

„Po kraupios nakties mergaitė teprašė nusiprausti, tačiau negalėjome jai to leisti, nes turėjo apžiūrėti teismo medicinos ekspertas Šiauliuose. Sutariau, kad ji ten bus nuvežta apžiūrai, tačiau kone paskutinę akimirką viena pareigūnė pasakė, kad vežti nereikės ir kad pakanka ginekologės apžiūros. Tad kam reikėjo kankinti mergaitę, jei ši tenorėjo nuprausti nuo savęs tai, ką patyrė naktį“, – svarstė moteris.

Su mergaite po įvykio bendrauja ir psichologė. Oficiali apklausa policijoje galės būti vykdoma tik tada, kai bus suteiktas psichologės leidimas.

„Mergaitei buvo užduoti vos keli klausimai apie siaubingą naktį. Man pasidarė silpna išgirdus, ką įtariamasis su ja darė.

Net žmogui, kuris norėtų mano mirties, nelinkėčiau to, ką patyrė mūsų šeima.

Vaikas juk ir taip nuskriaustas. Ji net prie policijos pareigūnų sakė nebenorinti daugiau gyventi, nes niekada nebebus tokia, kokia buvo.

Prisipažinsiu – man ir pačiai jau reikia psichologo. Bijau eiti miegoti, bijau net pati vairuoti, nes nebepasitikiu savimi“, – neslėpė V.Kniukštė ir prisipažino galvojanti, jog įtariamasis yra miręs, nes jai šiuo metu taip lengviau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.