Vilnietės drama: vienišai mamai smegenų auglys smogė du kartus

Lapkričio 18-ąją 36-ąjį gimtadienį atšventusi vilnietė Neringa Zarembaitė-Minkovskienė sau linki tik sveikatos. Su smegenų augliu nuo 2008 metų kovojanti devynmečio Kevino mama tiki, kad du kartus išgirdusi vėžio diagnozę, trečiąjį kartą ji to nebeišgirs.

36-ojo gimtadienio proga Neringa linki sau tik sveikatos.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
36-ojo gimtadienio proga Neringa linki sau tik sveikatos.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Su smegenų augliu nuo 2008 metų kovojanti devynmečio Kevino mama tiki, kad du kartus išgirdusi vėžio diagnozę, trečiąjį kartą ji to nebeišgirs.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Su smegenų augliu nuo 2008 metų kovojanti devynmečio Kevino mama tiki, kad du kartus išgirdusi vėžio diagnozę, trečiąjį kartą ji to nebeišgirs.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-11-19 19:37, atnaujinta 2017-04-17 12:42

Aktyvų sūnų viena auginanti Neringa su nerimu laukia gruodžio mėnesio, kada jai bus atliktas magnetinis rezonansas ir medikai paskelbs verdiktą. Ji nerimauja, kad navikas vėl gali imti augti, tačiau giliai širdyje tiki, kad tyrimų rezultatai bus palankūs ir ji galės džiaugtis gyvenimu bei mylimo sūnelio draugija.

Po epilepsijos priepuolio – liūdnos žinios

Pirmoji akistata su smegenų augliu moterį užklupo netikėtai. Tai įvyko prieš devynerius metus, kai jos sūneliui buvo vos metukai.

Iki tol sveiką moterį tada pirmą kartą netikėtai ištiko epilepsijos priepuolis.

Po jo ji nuskubėjo pas šeimos gydytoją, tačiau ši nepastebėjo nieko įtartino. Apsilankiusi pas neurologę, Neringa sulaukė patarimo išsimiegoti ir pailsėti.

Toks atsakymas nenuramino jaunos mamos. Ji nusprendė nedelsti ir atlikti mokamus tyrimus.

„Privačioje klinikoje medikai patikrino kraujagysles. Buvo pastebėta, kad jos keliose vietose spaudžiamos.

Vėliau atliko kompiuterinę tomografiją. Ji ir parodė, jog mano smegenyse – auglys.

Medikai suskubo mane raminti. Jie tikino, kad išoperavus situacija pasikeis, naviko neliks ir aš būsiu sveika.

Dar tą pačią žiemą, nepraėjus keliems mėnesiams po pirmojo epilepsijos priepuolio, buvau pirmą kartą operuota“, – pasakojo moteris.

Prireikė dviejų operacijų

Tiesa, operacija nepraėjo taip sėkmingai, kaip buvo tikėtasi. Medikams nepavyko pašalinti viso naviko.

Praėjus šiek tiek laiko po atliktos operacijos, moteriai vėl ėmė kartotis epilepsijos priepuoliai.

Atlikto pakartotinio magnetinio rezonanso metu buvo pastebėta, kad likusi naviko dalis auga, todėl nedelsiant medikai atliko antrąją operaciją, taikė radioterapijas.

„Iki šiol esu dėkinga Kauno klinikų gydytojui neurochirurgui A.P.Deltuvai, kuris man atliko antrąją operaciją ir pašalino visą auglį.

Būtent po šios sėkmingai atliktos operacijos galėjau vėl gyventi visavertį gyvenimą. Tada Kevinui buvo treji, jis lankė darželį, o aš galėjau bent puse etato dirbti“, – sunkųjį periodą prisiminė Neringa.

Neringa Keviną beveik nuo pat gimimo augina viena. Jos vyras, vaiko tėvelis, su kuriuo ji planavo kurti gražią ateitį, paliko šeimą dar iki vėžio diagnozės. Net tada, kai moteriai prasidėjo epilepsijos priepuoliai ir nesibaigiantys maratonai po gydymo įstaigas, jis nesugrįžo pas sūnų ir buvusią žmoną.

Su nerimu laukia gruodžio

Septynerius metus po antrosios operacijos, atliktos Kauno klinikose, moteris gyveno ramiai. Kas pusmetį daromi kontroliniai tyrimai nerodydavo smegenyse jokių pokyčių. Moteris džiaugėsi tokiais rezultatais, stebėjo augantį sūnų, mėgavosi kiekviena diena.

Apmaudu, bet likimas buvo negailestingas vilnietei Neringai ir šių metų rugpjūčio mėnesį, kontrolinio magnetinio rezonanso metu, medikai pastebėjo pokyčius – kontrasto kaupimą. Kitaip tariant, kol kas smegenyse nėra susiformavusio auglio, kurį būtų galima operuoti, tačiau kontrasto kaupimas rodo, kad atsiranda tam tikros naviko užuomazgos.

„Šiuo metu nėra auglio, kurį galima operuoti. Kad jis nesiformuotų, kasdien geriu stiprius vaistus. Gruodžio mėnesį man bus atliekamas kitas tyrimas, kurio metu medikai stebės situaciją.

Aš visa širdimi tikiu, kad auglys nebesiformuos ir mes su Kevinu galėsime laimingai gyventi.

Save nuteikiu labai ramiai. Žinau, kad man negalima jaudintis, todėl stengiuosi savęs nenervinti įvairiomis mintimis.

Mano sūnelis irgi žino, jog mama turi būti rami, todėl stengiasi nejaudinti.

Jis labai vikrus ir smalsus berniukas. Pastaruoju metu nebespėju paskui jį, greitai pavargstu, o nuo vaistų dažnai būna labai silpna“, – pasakojo devynmečio mama.

Domina žinios apie gydymo metodus

Neringa nenuleidžia rankų ir žada kovoti su besiformuojančiu dariniu smegenyse. Jei Lietuvoje jai nebus taikomas gydymas, ji ryžtųsi kelionei į Latviją, kur būtų atliktas jai tinkantis naviko šalinimas robotine sistema.

Šiuo metu ji prašo žmonių pasidalinti informacija apie vėžio gydymą, suteikti kiek įmanoma daugiau žinių apie kovą su šia baisia liga.

Moterį domina gydymo technologijos ir asmeninės žmonių, susidūrusių su šia diagnoze, patirtys.

Paklausta, ko palinkėtų sau 36-ojo gimtadienio proga, vilnietė šypteli. „Sveikatos, – sako ji, – Daugelis galvoja, kad laimė slypi pinigų kiekyje ar kituose dalykuose, tačiau visa tai yra niekis. Tik sveikata padaro žmogų laimingą. Sau linkiu tik sveikatos.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.