Liūdnos vienišų senolių Kalėdos: kaip pagerinti jų kasdienybę

Ar susimąstėte, ką reiškia šventes praleisti vienam? Dažnam tenka nustebti sužinojus, kaip jas kasmet leidžia daugybė vyresnio amžiaus žmonių Lietuvoje. Skurdžiai gyvenantiems senoliams šventės mažai skiriasi nuo kasdienybės, kurioje trūksta ne tik žmogiškos šilumos, bet ir elementariausių priemonių, be kurių neįsivaizduojamas orus gyvenimas.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 7, 2016, 4:11 PM, atnaujinta Feb 10, 2018, 12:03 AM

„Kūčias ir Kalėdas sutinku ir palydžiu viena savo namuose – vyras mirė prieš septynerius metus. Susikuriu sau mažą šventę: padedu ant stalo lėkštutes visiems jau iškeliavusiems, pasimeldžiu, prisimenu juos – ir atrodo, kad būname visi kartu. Nebūtina nukrauti stalo, svarbu, kad širdyje būtų šviesa ir pagarba,“ – pasakoja maltietė savanorė 79-erių Valerija.

Tokių kaip Valerija Lietuvoje – tūkstančiai. Maltos ordino pagalbos tarnyba Lietuvoje globoja per 2500 vienišų senolių, kuriems kasdien trūksta ne tik maisto, bet ir būtiniausių sveikatos priežiūros priemonių. Dalis jų, apie 500, turi ir judėjimo negalią – jiems būtina nuolatinė pagalba ir priežiūra.

Todėl visą gruodžio mėnesį maltiečiai kviečia šalies gyventojus susitelkti, kad senolių kasdienybė būtų šviesesnė. Iki pat Naujųjų į visas „BENU vaistinėse“ įrengtas aukų dėžes gyventojai kviečiami aukoti higienos, kosmetikos priemonių ar maisto papildų, kurie maltiečių bus išvežioti skurdžiausiai gyvenantiems vienišiems senjorams visoje Lietuvoje.

„Didžiosios dalies Lietuvos senolių kasdienybė – itin skurdi. Problemos dar aštresnės, kai esi vienišas ir užklumpa liga. Senoliai paprastai skurdą kenčia tyliai ir visokias būdais bando išgyventi patys, nes mūsų visuomenėje labai trūksta dėmesio pagyvenusio žmogaus orumui,“ – pristatydama paramos akciją pasakojo Rasa Stukienė, Maltos ordino pagalbos tarnybos atstovė.

Pasak prie iniciatyvos prisijungusios „BENU vaistinės“ vadovės Rasos Marcinkevičienės, projekto metu tikimasi surinkti priemonių, kuriomis maltiečių globojami senoliai būtų aprūpinti bent keletą mėnesių. „Skurdas šiandien nebėra vien maisto trūkumas. Kad žmogus galėtų oriai leisti senatvę, jam reikia šiltų, patogių namų, artimųjų dėmesio, pagalbos kasdienėje veikloje. Dažnam Lietuvos senoliui trūksta elementariausių žmogiškąjį orumą palaikančių daiktų – asmens higienos priemonių, galų gale maisto papildų, padedančių stiprinti senatvėje jau sunkiai klausantį, trapų kūną. Tikimės, akcijos metu surinktos priemonės bent kuriam laikui palengvins senjorų kasdienybę.“

Pasak maltiečių atstovės R. Stukienės, labiausiai senoliams reikalingos didesnio dydžio sauskelnės, įklotai esant šlapimo nelaikymo problemai, patiesalai, vienkartinės pirštinės, drėgnos servetėlės, platūs tvarsčiai ir pleistrai, vitaminai akims, sąnariams, vitaminai C ir D, kalcis ir magnis, multivitaminai vyresnio amžiaus žmonėms, žuvų taukai, fiksuojamieji dantų protezų kremai, rankų ir kojų kremai bei dezinfekcinis skystis žaizdų priežiūrai.

Visos akcijos metu – gruodžio 1–31 dieną – „BENU vaistinėse“ įrengtose aukadėžėse gyventojų suaukotos priemonės maltiečių savanorių bus reguliariai surenkamos, paskirstomos ir išvežiojamos skurdžiausiai gyvenantiems vienišiems senoliams visoje Lietuvoje.

Šiuo metu senjorais 40-yje Lietuvos vietovių rūpinasi apie 1200 savanorių. Jie vienišiems ir negalią turintiems senoliams veža karštą maistą, padeda buityje, nuveža pas medikus ar į kitą reikiamą vietą. Visa pagalba senjorams suteikiama iš suaukotų lėšų ir daiktų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.