Jonaviškės smegenis ėdanti keista liga griauna ir jos gyvenimą

Jonavoje gyvenančią Liną Budvytytę (32) devynerius metus kankina liga, dėl kurios laipsniškai nyksta galvos smegenų dangalas.

Jonavoje gyvenančią Liną Budvytytę (32) devynerius metus kankina liga, dėl kurios laipsniškai nyksta galvos smegenų dangalas.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Jonavoje gyvenančią Liną Budvytytę (32) devynerius metus kankina liga, dėl kurios laipsniškai nyksta galvos smegenų dangalas.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-12-08 20:03, atnaujinta 2018-02-09 23:45

Neurologai, atlikę išsamius tyrimus, moteriai tepasakė, jog jos smegenų galvos dangalas yra pažeistas, o simptomai labai primena išsėtinę sklerozę.

Tai Linai sukelia dar daugiau klausimų – ji ne tik nežino, kokiais metodais gydytis, bet jai net neaišku ir tai, kaip liga progresuos ateityje.

Išgąsdino padidėję limfmazgiai

Jaunos moters gyvenimas negrįžtamai pasikeitė prieš devynerius metus. Tada jai buvo beveik 22-eji.

Sveika ir energinga mergina kartą pajautė, jog jos koordinacija sutriko, ėmė svaigti galva. „Tai man sukėlė baimę. Aš nesupratau, kas ėmė vykti su mano organizmu.

Padidėjo limfmazgiai, galvojau, kad tai – peršalimas. Sakiau medikams, kad prastai jaučiuosi, tačiau jie sakydavo, jog esu tiesiog pervargusi.

Save vis ramindavau, kad reikėtų daugiau pamiegoti, tačiau niekas nesikeitė.

Iš pradžių sutriko eisena ir laikysena, o jau netrukus turėjau sėstis į specialų vežimėlį, nes negalėjau išlaikyti pusiausvyros.

Kojos manęs „nebelaikė“, todėl turėjau nuolat mankštintis, lankytis pas kineziterapeutą“, – apie ligos pradžią pasakojo jonaviškė.

Darbdavius atgraso vaikštynė

Dėl galvos smegenų dangalo pažeidimų moteris šiuo metu vaikšto tik su vaikštyne. Ne tik ji, bet ir aplinkiniai pastebi, kad liga progresuoja. Ji pati išsigąsta kaskart, kai nukrinta ar susižeidžia.

„Susižalojimai yra gana dažni. Dėl visko kalta sutrikusi koordinacija. Gyvenimą apsunkina ir besikeičiantys metų laikai. Tampu jautresnė.

Nors savijauta kartais ir pagerėja, vis dėlto dirbti negaliu. Kadangi judu tik su vaikštyne, darbdaviai gana dažnai to išsigąsta ir nenori manęs priimti“, – guodėsi mergina, kuriai nustatytas neįgalumas.

Neurologai moteriai atliko nemažai tyrimų, tačiau nė vienas iš jų nepatikslino, kokia liga serga Lina. „Man dėl to labai baisu. Žinau, kad pažeista centrinė nervų sistema, matomi pakitimai galvos smegenyse.

Lietuvos medikai įsitikinę, kad tinkamiausias gydymas – kineziterapija, akupunktūros. Tai šiek tiek padeda, tačiau visaverčio gyvenimo tokie dalykai negarantuoja“, – kalbėjo ji.

Jaunai moteriai ypač svarbus palaikymas. Kaip ji pati sako, vienai būtų sudėtinga ištverti nežinomą ligą, jos eigą ir simptomus.

Negalėtų išnešioti vaikelio

Lina atvira – nepaaiškinama ir iš pasalų užklupusi netikėta liga pakeitė jos gyvenimą taip, kad ji nebegali jo pavadinti visaverčiu.

32-ejų metų moteris jau susitaikė ir su tuo, kad jai geriau būtų nesusilaukti vaikelio, mat gali nepakakti jėgų jį išnešioti ir pagimdyti.

Neįgalumas nesutrukdė Linai globoti keturkojų. Ji yra gyvūnų prieglaudos savanorė – fizinio darbo ji dirbti negali, todėl renka informaciją apie gyvūnus, rašo švietėjiškus straipsnius. Ji nori būti ir jaustis naudinga.

Ateityje Lina ketina užsiimti floristika, ją domina darbas su sausų gėlių kombinacijomis, dekoracijomis ir puošyba.

Artimas draugas pyksta ant medikų

Artimas Linos bičiulis Denis Jančinkov (36) tvirtino, kad merginai iš tiesų reikalinga kasdieninė pagalba. „Dėl neįgalumo ji negali dirbti, sunkiai juda, jos kalba sutrikusi. 

Namuose ji vaikšto laikydamasi už sienų, todėl vaikštynės nereikia, tačiau didesnio atstumo be jos ji nesugebėtų nueiti.

Apmaudu, kad medikai devynerius metus nežiūri rimtai į jos ligą, neieško gydymo būdų, kurie padėtų pristabdyti jos progresavimą. Dabar ji gyvena nerimu, nes nežino, kas jos laukia. Lina neįsivaizduoja, kaip jos liga regresuos ir ją paveiks“, – kalbėjo daugiau nei metus Liną pažįstantis Denis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.