Košmaras Šilagalio daugiabutyje: tos nakties nepamirš nė vienas

Po ugnies šėlsmo socialiniame daugiabutyje reikėtų pykti ant kaltininkų – girtų sugyventinių, bet kad vienas jau mirtimi vaduojasi, o kita dar neatsigauna po patirto išgąsčio. Taigi kas belieka – tik džiaugtis likus gyviems ir rinktis išlikusius vertingesnius daiktus gyvenimui kituose namuose.

Išgelbėtus daiktus M.Juokupas nešė į motinos butą.<br>D.Krasausko (panskliautas.lt) nuotr.
Išgelbėtus daiktus M.Juokupas nešė į motinos butą.<br>D.Krasausko (panskliautas.lt) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Darius Krasauskas (panskliautas.lt)

Dec 9, 2016, 11:27 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 11:39 PM

Vyras stipriai apdegė

Išdegęs namo vidus, apanglėjusios sienos, išdužę langai ir kieme išmėtyti storu suodžių sluoksniu padengti daiktai. Toks vaizdas pirmadienį šiurpino stovint prie medinio daugiabučio Šilagalio kaime.

Šio vaizdo tęsinys – ligoninėje. Du žmonės gelbėjami Intensyviosios terapijos skyriuje. Ypač smarkiai ugnis aplaižė 51 metų vyrą – jam apdegė apie 65 procentus kūno, pažeisti kvėpavimo takai. Jo gyvybė kybo ant plauko.

Plykstelėjus liepsnoms, name iš dešimties gyventojų buvo aštuoni žmonės, vienas iš jų – vaikas.

Tie, kas regėjo gaisrą, sako, kad jis buvo baisus. Sekmadienį vakare vieną po kitos į Šilagalio kaimą lėkė gaisrininkų autocisternos, medikų ir policininkų brigados.

Medinis namas priklauso Panevėžio rajono savivaldybei. Jame įrengti šeši butai, du iš jų buvo tušti.

Pajuto dūmų tvaiką

Viename namo gale esančiame dviejų kambarių bute gyveno Vidos Timinskienės šeimyna: ji, vyras, sūnus, dukra, žentas ir 8 metų anūkė. Vyras lemtingąją naktį buvo ligoninėje.

Dar viename bute gyvena kurčnebylis vyras. Dar viename – sugyventinių pora, būtent pas juos ir kilo pragaištingas gaisras.

Pirmadienį Panevėžio seniūnas Saulius Skrebė džiaugėsi, kad jei ne name įrengti dūmų detektoriai, gaisras būtų nusinešęs žmonių gyvybių. Suveikę dūmų jutikliai pranešė gyventojams apie baisų pavojų.

V.Timinskienė sakė, kad po 21 valandos su šeimyna žiūrėjo televizorių, tada ir pajuto keistą kvapą. Buto duris pravėrusiai moteriai į veidą smogė tamsių dūmų kamuoliai. Iškart suveikė kambaryje esantis dūmų detektorius.

Spėjo daug ką pasigriebti

Stvėrę dukrą suaugusieji išpuolė į kiemą. Vieni paskambino Bendrajam pagalbos centrui, kiti apie pavojų perspėjo namo gyventojus.

Spiegiančios sirenos kurčnebylis negirdėjo ir, ko gero, būtų pražuvęs gaisre, jei ne kaimynai. Išlaužę buto duris jie neįgalųjį šeimininką išvedė į kiemą.

Kaimynai pažadino ir sugyventinius. Iš jų buto kaip tik ir virto baisūs dūmai.

Gyventojai dar spėjo išsinešti dokumentus ir vertingesnius daiktus.

Kilo pavojus, kad liepsnos persimes į vos už keliolikos metrų stovintį kitą daugiabutį. Gaisrininkai ant jo liejo vandenį.

Gaisravietėje gelbėtojai darbavosi iki paryčių. Paskui jie vėl važiavo apžiūrėti sudegusio namo. Baimintasi, kad vėjuotą dieną vėl iš naujo neužsidegtų užsilikę gaisro židiniai.

Nesiryžta vežti Vilniun

Pirmadienį Intensyviosios terapijos skyriuje gydoma moteris korespondentui pasakojo, kad lemtingomis akimirkomis jie jau abu su sugyventiniu miegojo. Staiga ji išgirdo kaimynų beldimą į langą. Žmonės šaukė, kad kilo gaisras.

Toliau ji viską pamena lyg per miglą. Sugyventinis kažkodėl dar bandęs gesinti liepsnas, bet galop išbėgęs į kiemą. Ji pati neišėjusi, ją nuo žūties išgelbėję kaimynai. Tiesiog išnešę pro langą.

Moters sugyventinis gesindamas liepsnas apdegė veidą, rankas, pečius ir pilvą.

Panevėžio ligoninės reanimacijos skyriaus vedėja Eugenija Reinikovienė sakė, kad nelaimėliui ugnis pažeidė apie 65 procentus kūno. Jam išdegė net kvėpavimo takai.

Komos būklės vyriškio medikai nesiryžta vežti į Kauno ar Vilniaus klinikas. Baiminamasi, kad jis neišgyvens.

Atrodė lyg apanglėjusi

Iš degančio namo išnešta moteris iš pradžių irgi atrodė baisiai. Kone visas kūnas buvo pajuodęs ir atrodė lyg apanglėjęs. Bet užteko medikams nuvalyti suodžius ir paaiškėjo, kad ji lengvai atsipirko.

Ugnis palietė tik nedidelį plotą odos. Dar kuriam laikui dėl visa pikta ji palikta Intensyviosios terapijos skyriuje.

Dabar moteris guli per kelias lovas nuo smarkiai apdegusio sugyventinio. Vyriškio veidas pajuodęs, žaizdos aprištos.

Moteriai labai gaila sugyventinio, norėtų nueiti prie jo lovos pažiūrėti, bet gydytojai neleidžia. Dabar jai belieka džiaugtis kaimynų suteikta galimybe gyventi.

Medikai nežino, ar nukentėjėliai buvo girti. E.Reinikovienė sakė, kad nuo vyriškio jautėsi alkoholio kvapas, paimtas kraujas blaivumui nustatyti.

Paklausta, ar prieš gaisrą girtavo, nukentėjėlė tikino, kad ji tik išgėrė vaistų „dėl miego“. Bet vėlai į namus grįžęs sugyventinis buvęs girtas. Jis esą kažkur šventė kažkieno gimtadienį.

Pašnekovė spėjo, kad gaisras kilo nuo kamino. Per jo įtrūkį galėjusi iškristi žiežirba.

Ieško kitų būstų

Po gaisro namas jau nebetinkamas gyventi.

Vienas po kito į gaisravietę rinkosi padegėliai. Vieni ėjo pasiimti vertingesnių daiktų, kiti tik pažiūrėti. Vienus nelaimėlius priglaudė kaimynai, kitus – giminaičiai.

V.Timinskienei apžiūrėti gaisro nusiaubtą namą padėjo žentas Renatas Šaipūnas. Jis sakė, kad gaisras labai greitai išplito. Po stogu buvo skiedrų, tad prireikė vos kelių minučių, kad jį apimtų liepsnos.

Gyventojai negailėjo piktų žodžių sugyventiniams, kurių bute ir kilo gaisras. Žmonės įsitikinę, kad gaisras plykstelėjo nuo ant stačiamalkės krosnies sukrautų malkų. Esą šeimininkai į butą atsinešdavo glėbius šlapių malkų ir jas džiovindavo. Tai labai pavojinga.

Taip pat gyventojai rėžė, kad sugyventiniai tą vakarą buvo girti.

Visi tik aimanavo

Gaisravietėje sutikome besisukinėjantį Mindaugą Juokupą. Tuo metu, kai kilo gaisras, jo namuose nebuvo.

Vyras sielojosi dėl netektos pastogės. Jis apžiūrinėjo prie namo išmėtytus savo daiktus, kuriuos spėjo per gaisrą išnešti kaimynai. Atsirinkęs vertingesnius, tempė juos pas motiną, gyvenančią gretimame name. Motina be namų likusį sūnų priglaus ilgesniam laikui.

Netrukus gaisravietėje pasirodė Aldona Aleksandravičiūtė.

Moteris aimanavo, kaip reikės toliau gyventi be namų. Ji aprodė gaisro paliestą butą. Ugnis smarkiau nusiaubė virtuvę, o kambarys liko beveik nepaliestas, tačiau ant sienų nugulė storas suodžių sluoksnis, viskas buvo sulieta vandeniu.

Kažkam paskambinusi telefonu moteris irgi guodėsi, kad liko be buto.

„Va, nusikabinsiu nuo sienos Dievuliuko paveikslą, nes daugiau viskas permirkę vandeniu. Dar reiks pagalvę pasiimti“, – vardino pašnekovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.