Daugiavaikė mama neviltyje: bet kurią akimirką gali likti be namų

44-erių Sonata P.  – keturių vaikų mama. Pirmąjį vyrą palaidojusi, o su antruoju prieš daugiau nei penkerius metus išsiskyrusi, liko viena su vaikais. Dvi dukros suaugusios, o mažieji – 13 ir 16 metų paaugliai.

Asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
Asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 14, 2016, 10:18 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:43 PM

Šalia girtaujančio vyro gyvenusi Sonata tada nenorėjo, kad blogą pavyzdį matytų jos augantys vaikai, todėl išsiskyrė.

Šiuo metu po ginekologinės operacijos atsigaunančios Sonatos džiaugsmas – du vaikai. Artėjančių švenčių džiaugsmą temdo neįgali suaugusi duktė, kuri šiuo metu gyvena su mažai pažįstamu jaunuoliu ir nepriteklius, kuriame Sonata gyvena su vaikais.

Neįgali dukra atsuko nugarą

Sonata – keturių vaikų mama. Vyriausiajai Viktorijai – 25-eri. Ji jau metus negyvena su motina. Protinę negalią ir akių kataraktą turinčią merginą sužavėjo mažai pažįstamas mažeikiškis, pas kurį ji šiuo metu gyvena.

Sonata pasakojo, kad visai neseniai Viktorija kartu su draugu buvo išskridusi į Ispaniją paviešėti pas jo mamą.

„Man labai baisu, kad jis gali ja pasinaudoti. Ji turi protinę negalią. Nors jai 25-eri, ji bendrauja kaip vaikas. Kartais man atrodo, kad jos draugui rūpi jos gaunama neįgalumo pašalpa, bet to teigti, tvirtai nežinodama, negaliu.

Aš visą gyvenimą jai paskyriau. Kai ji buvo dar visai mažytė, medikai nustatė, jog jos protinis atsilikimas – visam gyvenimui. Niekada net nepagalvojau, kad galėčiau ją atiduoti į valdišką įstaigą, kiekvieną savo dieną paskyriau ją auginti, rūpintis, o dabar bijau dėl jos gerovės ir dėl to, kaip ji gali pasielgti su manimi.

Viskas labai sudėtinga. Namas, kuriame gyvenu su mažamečiais vaikais, teisiškai priklauso jai, mano neįgaliai dukrai, todėl ji, kada panorėjusi, gali ateiti ir pareikšti, kad tai – jos nuosavybė.

Buvo laikas, kai galėjau paskelbti ją neveiksnia, tačiau nenorėjau vaikui gadinti gyvenimo.

Dėl tokio savo poelgio dabar naktimis nemiegu, mane slegia nuolatinė baimė, kad liksiu be pastogės su dviem vaikais“, – teigė ji.

Po operacijos negali dirbti

Moteris stengiasi gyventi ūkiškai, augina vištas, o prie namų turi nemenką daržą, kurio gėrybių paruošė visai žiemai, vis dėlto jos sveikata – labai prasta. „Neseniai man buvo atlikta ginekologinė operacija, pašalinta viena kiaušidė.

Vos po atliktos operacijos paaiškėjo, kad susiformavo naujas darinys kitoje. Dėl jo turiu kęsti milžiniškus skausmus, nuolat geriu nuskausminamuosius.

Vakarop visai nebeturiu jėgų, gelbsti tik vaistai, kurie jau baigiasi.

Šiuo metu teturiu dvi tabletes, laikau tam atvejui, kai tikrai labai skaudės“, – kalbėjo moteris.

Dėl skausmų ir pooperacinio laikotarpio Sonata negali dirbti jokio darbo, tačiau rankų sudėjusi nesėdi. „Apeinu ūkį, rūpinuosi vaikais, kartais mezgu kojines, kurias vėliau parduodu.

Kai galėjau, ėmiausi visokių darbų – ir viešųjų, ir valymo. Dabar to daryti negaliu dėl sveikatos būklės, todėl tenka gyventi iš menkos kasmėnesinės išmokos“, – tikino Akmenės gyventoja.

Nepilnametis sūnus uždarbiavo užsienyje

Name Sonata gyvena su dviem vaikais. Vaikai ūgtelėję, jau supranta, kad mama ne visada gali suteikti skanesnį kąsnį. „Maisto mums pakanka, jau išmokau verstis iš to, ką turiu. Tik vaikams ne viską galiu paaiškinti. Jiems skaudu, kai pamato, jog draugai turi geresnį telefoną ar gražiau apsirengia.

Vyresnėlis, kuriam 16, jau žino, ką reiškia darbas. Vasarą buvo išvažiavęs į užsienį skinti braškių. Už mėnesio darbą parsivežė 700 eurų. Už juos nusipirko viską, ko reikėjo mokyklai.

Man labai svarbu, kad paaugliai nenueitų klystkeliais. Nuolat jiems aiškinu, kad reikia gyventi sąžiningai ir dorai, nevartoti alkoholio“, – dėstė Sonata.

Moterį, gyvenančią su vaikais, šiuo metu slegia susikaupusi 300 eurų skola už elektrą, o naktimis ji nemiega dėl baimės, kad neįgali duktė gali atimti iš jos namus.

Po operacijos situacija tapo sudėtinga

Susisiekus su Naujosios Akmenės socialine darbuotoja, kuri rūpinasi Sonatos šeima, ši patvirtino, kad šiuo metu tikrai šeimoje sudėtingesnė situacija, tačiau patikino, kad nėra viskas taip blogai, kaip gali pasirodyti, išklausius Sonatą.

„Šeima gauna socialines išmokas, vaikų išlaikymo fondas vaikams moka alimentus.

Sonata dažnai kreipiasi į daugybę paramos fondų ir prašo pagalbos. Neseniai ji gavo maisto davinį, vaistų.

Ji pateikė prašymą, kad būtų anksčiau išmokėta socialinė pašalpa, tačiau dar negavome atsakymo, ar jos prašymas bus patenkintas.

Yra žinoma, kad namas priklauso ne jai, o dukrai, tačiau labai abejoju, kad dukra pareikš pretenzijas į namą. Ji gyvena jame nuo dukros gimimo. Vargu, ar dukra išdrįstų iškeldinti savo mamą.

Neseniai jai buvo skirta vienkartinė pašalpa po operacijos.

Vaikai visada tvarkingai aprengti, prižiūrėti“, – kalbėjo Naujosios Akmenės seniūnijos socialinio darbo organizatorė Viginta Stonienė.

***

Norėdami prisidėti prie šeimos gerovės, rašykite el. pašto adresu: gyvbudas@lrytas.lt 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.