Karo iš namų išvarytai senjorų porai – kalėdinis stebuklas

Kartais reikia labai nedaug, kad šalia esančių žmonių gyvenime nušvistų viltis ir jie pasijustų laimingi. Taip nutiko ir karo iš namų išvarytai Donecko gyventojų šeimai.

„Senjorai buvo net pasimetę – įprato, kad neturi už ką pirkti medikamentų. Jiems tai buvo kaip stebuklas“, – apie poros iš Donecko nuotaiką gavus paramą sakė kuratorė.<br>123rf.com ir J.Butkutės nuotr.
„Senjorai buvo net pasimetę – įprato, kad neturi už ką pirkti medikamentų. Jiems tai buvo kaip stebuklas“, – apie poros iš Donecko nuotaiką gavus paramą sakė kuratorė.<br>123rf.com ir J.Butkutės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 14, 2016, 9:32 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:34 PM

Vilniuje daugiau nei metus gyvenantys senjorai Igoris (67 m.) ir Olia (67 m.) pateko į spąstus. Jų namai Donecke vis dar nesaugūs, o Lietuvoje pasibaigus valstybės paramai trečią mėnesį juos spaudžia skurdas.

Portalas lrytas.lt jau rašė, į kokią nepavydėtiną padėtį pateko neįgali moteris ir nuolat ją prižiūrintis vyras. Laimei, jiems į pagalbą atėjo dešimtys portalo skaitytojų. Jie Igoriui ir Oliai paaukojo per 600 eurų.

„Esame labai dėkingi žmonėms. Su kolegom sakėm: Kalėdos – stebuklų metas.

10-15 eurų vienam žmogui galbūt nedidelė suma, o kai daugiau tokių susideda, išeina stebuklas tiems, kurie visai neturi pinigų“, – dėkingumo neslėpė Caritas užsieniečių socialinės integracijos koordinatorė Gabija.

Dovana – ir iš gydytojų

Sužinoję apie paaukotus pinigus, senjorai ir jų pagalbininkė nieko nelaukdami išskubėjo pas gydytojus.

Medikai apžiūrėjo Olią, atliko jai kraujo tyrimą, išrašė vaistų.

„Senjorai buvo nustebę, kad viskas vyksta – kad važiuojame į polikliniką, kad ten mus priima gydytojai, kurie anksčiau nepriimdavo“, – pasakojo Gabija.

Abejingi neliko ir moterį apžiūrėję medikai. Jie žinojo Igorio ir Olios istoriją. Poros kuratorė spėjo, kad galbūt dėl to gydymo įstaiga padarė nuolaidą.

„Iš pradžių sakė vieną sumą – už priėmimą ir kraujo tyrimą – o sąskaitoje įtraukė tik priėmimo kainą, tyrimo neįtraukė. Turbūt padovanojo“, – šypsojosi mergina.

Apsilankymas pas gydytoją ukrainietei kainavo 26 eurus.

Laukė nuolaidų valandos

Po vizito pas medikus, trijulė pasuko į vaistinę. Ten sulaukę specialios valandos, kai taikomos didesnės nuolaidos, senjorai nusipirko reikiamų vaistų. Medikamentams išleido per 70 eurų.

„Jie buvo net pasimetę – įprato, kad neturi už ką pirkti medikamentų. Jiems tai buvo kaip stebuklas“, – prisiminė poros kuratorė.

„Mes labai dėkingi. Nupirkome visų būtiniausių vaistų. Jų užteks pusantro-dviem mėnesiams. Labai ačiū, kad suteikėte pagalbą“, – dėkojo Igoris.

Jis sakė, kad dalį paaukotų pinigų galbūt skirs žmonos protezui pakeisti.

Suaukotus pinigus Caritas darbuotojai pervedė į atskirą sąskaitą ir ketina išleisti tik senjorų vaistams bei gydymui.

Norėtų pinigus grąžinti

Vasarį baigsis Oliai išduotas laikinas leidimas gyventi Lietuvoje. Carito teisininkai kausis, kad moteriai būtų leista nuolat gyventi Igorio gimtinėje.

Jei kova bus sėkminga, ukrainietė galėtų susitvarkyti ir medicininio draudimo dokumentus.

„Jei bus sveikatos draudimas, mes išgyvensime ir be paramos – esame taupūs žmonės“, – sakė Igoris.

Jis pasakojo, kad jei žmonai pavyktų apsidrausti ir vaistai būtų kompensuojami, likusią suaukotą sumą jie išleistų dantims tvarkytis.

Jei tik bus galimybė, Igoris ketina grąžinti suaukotus pinigus.

„Manau, kad taika Ukrainoje kažkada įsiviešpataus. Turime tris butus. Kiekvieno jų vertė – kelios dešimtys tūkstančių dolerių. Jei sugebėsiu kaip nors realizuoti butus, galėsiu grąžinti“, – vylėsi senjoras.

***

Primename, kad norintys padėti užsieniečių integracijai Lietuvoje, gali aukoti į Vilniaus arkivyskupijos Carito Užsieniečių integracijos programos sąskaitą LT18 7300 0100 9187 4543 banke „Swedbank“.

Norintys padėti būtent Igoriui ir Oliai, mokėjimo paskirtyje nurodykite – AUKA VAISTAMS SENJORAMS IŠ UKRAINOS.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.