Nesuvokiamas gerumas: metų stebuklai, pakeitę šeimų likimus

Netrukus pasibaigsiantys 2016-ieji buvo tie metai, kuriuos aptariant galima pasakyti: „Gerumas užkrečiamas, kai juo dalijiesi“. Naujienų portalo Lrytas.lt lankytojai, skaitydami žmonių, prašančių pagalbos ir paramos istorijas, neliko abejingi ir sukūrė ne vieną didžiulį stebuklą varge ir skurde gyvenančioms šeimoms bei pavieniams asmenims.

Šių žmonių gyvenimai pasikeitė neatpažįstamai.
Šių žmonių gyvenimai pasikeitė neatpažįstamai.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 26, 2016, 11:54 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 8:46 PM

Gražiausių metų švenčių proga pateikiame tas, kurios sulaukė didžiausio jūsų dėmesio. Atvėrę širdys šie herojai sulaukė neįtikėtinai didelio ir išskirtinio jūsų palaikymo. Dabar, kai tik jūsų dėka jų gyvenimai neatpažįstamai pasikeitė, jie taria ačiū. 

Neįtikėtina parama pensininkei

Vasarą į redakciją kreipėsi Kauno rajone, Arlaviškių kaime gyvenanti Irutė Šaduikienė. 63-ejų pensininkė prisipažino skurstanti, todėl netekusi vilties tada išdrįso kreiptis į skaitytojus pagalbos.

Tada ji pasakojo, jog užaugino neįgalią dukrą. Dėl nuolatinės jos priežiūros moteris negalėjo dirbti, todėl oriai pensijai nepakanka darbo stažo. Būtent dėl šios priežasties kiekvieną mėnesį ji tegauna 100 eurų.

Už juos ji sakė negalinti įsigyti reikalingo kiekio malkų, susitvarkyti elektros instaliacijos ir nusipirkti maisto.

Po šio atviro interviu su moterimi susisiekė geros širdies kaunietė Žaklina, kuri moteriai atvežė ne tik priekabą su malkomis ir didžiulį maišą, prikrautą maisto, bet ir 200 eurų, kad galėtų nusipirkti tai, ko jai labiausiai trūksta.

Praėjus kone pusmečiui po šio stebuklo, Irutė neslėpė džiaugsmo ir tikino iki šiol negalinti patikėti, kad atsirado tokių puikių žmonių. „Mano namuose šilta, pravesta elektra, neturiu jokių skolų. Ryžausi viešumui ir nė kiek to nesigailiu – mano gyvenimas iš esmės pasikeitė ir aš esu labai laiminga. Būtinai šv. Kalėdų proga pasveikinsiu ponią Žakliną, kuri padėjo man. Džiaugiuosi, kad nepažįstami žmonės išgirdo mano pagalbos šauksmą“, – kalbėjo Irutė.

Po gaisro – netikėta dovana

Gaisro metu namų netekusi Janina Trubac (41) su savo šeima – dar vienas įrodymas, kad gerumas egzistuoja. Kai kelis metus „Tautmilės“ preiglaudoje savanoriavusios naujus Janinos namus Rūdninkuose pasiglemžė liepsnos, tautiečiai neliko abejingi.

Vos per savaitę Janinai ir jos šeimai skaitytojai paaukojo daugiau nei 2000 eurų, o Danielis Prokopovičius, gyvenantis Zujūnuose, nusprendė šeimai padėti statybinėmis medžiagomis bei kitais buityje reikalingais daiktais.

Janina už suaukotus pinigus nusipirko krosnį, o artėjant šv. Kalėdoms Janina pasidžiaugė, kad jau netrukus įsikels į naujus namus. „Galbūt iki Naujųjų metų nespėsime, tačiau labai stengiamės.

Dabar būtinai reikia iškloti grindis laminatu, apšildyti sienas. Žmonės mums padovanojo naują šaldytuvą, skalbimo mašiną. Esame labai dėkingi visiems, kurie prisidėjo“, – praėjus daugiau nei mėnesiui po gaisro kalbėjo keturių vaikų mama J.Trubac.

Našlaitės istorija sujaudino lietuvius

Dar gegužės mėnesį Lrytas.lt portalas rašė apie Kaišiadoryse gyvenančią 17-metę Adriją Šuškaitę. Tada ji pasakojo, jog ją slegia nuo insulto mirusios mamos skolos.

Paauglė tikino turinti gyventi su girtaujančiu tėvu ir privalanti mokėti pasilikusias skolas.

Mirus mamai, jos vyras ir Adrijos tėvas priėmė ne tik jos palikimą – mažą kambarėlį apleistame name, bet ir skolas. Tada jos siekė beveik 5000 eurų.

Vos paskelbus šią istoriją, neabejingi lietuviai suskubo gelbėti bedugnę pasiekusią našlaitę.

Nepraėjus savaitei paaiškėjo net dvi puikios žinios – vos per kelias dienas buvo surinkta 3330 eurų. Kita gera žinia – ŽŪB „Nematekas“, kuriems buvo įsiskolinusi mirusi mergaitės mama, nusprendė panaikinti susidariusias skolas.

Neabejingi skaitytojai siūlėsi padėti ne tik pinigais, bet Adrijai teikė ir kitokių pasiūlymų – vieni rašė galintys nepilnametę paremti naujais drabužiais, avalyne, vitaminais, galimybe nemokamai pasigražinti. Kiti net siūlė galimybę dirbti užsienyje.

Vilnietis įrengė namą vienišam trijų vaikų tėčiui

Tragedijų palaužtas vienišas tėtis Ramūnas Dūlaitis taip pat sulaukė stebuklo. Namų netekęs ir žmoną palaidojęs trijų vaikų tėtis vieną akimirką manė, jog jo ir jo vaikų pasaulis sugrius.

„Išvažiavau į darbą į Vilnių, o mano tėvas anūkus ryte palydėjo prie parduotuvės, ten atvažiuoja mokyklinis autobusiukas. Ateina – namas dega. Man paskambino į Vilnių, atvažiavau iš darbo, nieko negalėjau padėti. Sudegė viskas – visi popieriai, dokumentai“, – tragediją atsiminė vienišas trijų vaikų tėvas Ramūnas Dūlaitis.

Gaisras – ne vienintelė nelaimė, ištikusi šią šeimą. Prieš tai vyras žmoną, o vaikai mamą palydėjo amžino poilsio. Trijų vaikučių mama žuvo avarijoje. Dar prieš tai šeima palaidojo pagranduką. Po gaisro tėvas su trimis vaikais, kurių vienas neįgalus, ir senelis glaudėsi tvartelyje.

Vis dėlto jo gyvenimas netikėtai pasikreipė į gerąją pusę tada, kai vilnietis Julius Davidonis, pats gyvenantis nuomojamame bute, nusprendė padėti bėdų ištiktam Ramūnui. Apsilankęs pas Širvintų rajono Lapelių kaime tvarte gyvenantį vienišą vyrą su trimis mažamečiais vaikais, kurių vienas yra neįgalus, pasišovė atstatyti sudegusį namą.

Per trumpą laiką Juliaus idėja paversti tvartelį namais patikėjo apie tūkstantis žmonių – kas rėmė statybinėmis medžiagomis, kas kitais pirkiniais.

Net lietuviai emigrantai iš Norvegijos siuntė siuntinius šeimai padėti. Galiausiai, žmonės ėmė Julių įkalbinėti atsidaryti sąskaitą banke, kad būtų galima pervesti pinigus. O pats vyras net išėjo iš darbo, kad visą savo laiką skirtų namų svetimai šeimai statyboms.

Abejingų nepaliko proanūkę auginanti narkomanės močiutė

Vasaros pabaigoje vilniečius sujaudino 72 pensininkės Marijos Dambrauskienės istorija.

Karoliniškių mikrorajone gyvenanti moteris viena augina savo anūkės narkomanės dukrelę.

Narkomanei Marijos anūkei dukra nė kiek nereikalinga, todėl pati Marija turi ja rūpintis ir globoti.

Kaip Marija sakė, jos anūkė Agnė kalėjo Panevėžio moterų pataisos namuose už vagystes ir narkotikus. Ji daugybę kartų prašė Agnės gydytis, tačiau jai nė karto nepavyko.

„Kol kalėjo, ji buvo visiškai švari, tačiau autobusu važiuodama iš Panevėžio į Vilnių sugebėjo susileisti dozę. Ji yra degradavusi.

Aš irgi visiškai nuskurau. Prieš metus palaidojau anūką Marių. Jam buvo 31-eri. Sirgo plaučių uždegimu, tačiau medikai jo nebuvo diagnozavę, todėl ilgainiui jis išsiplėtė į širdį. Vieną rytą tiesiog nepabudo.

Mano duktė Gražina, kuriai priklauso šis butas, ilgą laiką niekur nedirbo. Visai neseniai susirado darbą, tikėkimės, kad situacija bent kiek pagerės.

Su vyru mano keliai išsiskyrė labai seniai. Taip seniai, kad sunku ir suskaičiuoti tuos metus. Tiesa, pati pasiduoti negaliu. Juk turiu mažą mergaitę, kuriai esu reikalinga. Negaliu leisti sau pasenti“, – su ašaromis akyse kalbėjo moteris.

Po publikacijos Lrytas.lt žmonės ėmė plūsti į pensininkės namus nešini dovanomis ir lauktuvėmis šeimai.

„Tiek maisto mes niekada nesame turėjusios. Gavome ir išsvajotą šaldytuvą. Pagaliau turėsime vietą, kur bus galima laikyti maistą.

Tai tikrai stebuklas. Esu labai laiminga dėl drabužėlių ir batų, kuriuos gavo Milena. Jų užteks ilgam. Dabar ji turi ir labai daug žaislų, kuriais negali atsidžiaugti. Ji mato, kad aš esu laiminga, todėl ir pati krykštauja, daug kalba.

Visi, kurie atėjo atnešti dovanų, norėjo pabendrauti ir su Milena. Jai dėmesys patinka, todėl noriai šnekučiavosi su svečiais, dėkojo už dovanas“, – sakė vilnietė.

Skaitytojai rodė gerumą

Tai vos kelios publikacijos, 2016-aisiais metais sulaukusios milžiniško skaitytojų dėmesio. Verta paminėti ir Rudaminoje gyvenančią Ramunėlę Barborą, kuri kenčia pūslinę epidermolizę.

Po straipsnio apie jos pūslėmis nusėtą kūną, ne tik Lietuvoje gyvenantys žmonės, bet ir užsienio lietuviai suskubo jai siųsti pinigus bei reikiamus drabužėlius.

Skaitytojų gerumo prieš kelias savaites sulaukė ir neįgalus 17-metis Eimutis Slotkus. Jo mama Reda Slotkienė tąkart skaitytojų prašė padėti įsigyti naują neįgaliojo vežimėlį.

Čikagos mamų fondui bei neabejingiems žmonėms pervedus beveik 2000 eurų, mama nedelsdama užsakė vežimėlį. Naujausiomis žiniomis, jis jau pasiekė Eimučio namus.

Skaitytojai šiais metais ne kartą teikė finansinę pagalbą sergančių vaikų mamoms, kurios paviešino savo jautrias šeimų istorijas, padėjo vargingai gyvenantiems žmonėms išlipti iš skurdo, pasirūpino išalkusių ir nuskurusių herojų gerove.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.