Kauniečių šeimai šventės prasidėjo košmaru: per plauką liko gyvi

Kauno rajone, Šatijų kaime, įsikūrusi 40 metų Dianos ir 41 metų Jono Simaškų šeima negali atsigauti nuo patirto košmaro. Artėjant Kūčioms, naktį iš gruodžio 22 į 23-iąją, supleškėjo jų namas. Kieme pasitinka į gabalus pabirusi Kalėdų eglė ir nuo liepsnų išgelbėti baldai.

Kauno rajono gyventojų D.ir J.Simaškų namą surijo gaisras.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kauno rajono gyventojų D.ir J.Simaškų namą surijo gaisras.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 27, 2016, 7:42 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 8:33 PM

Simaškų šeima dėkoja likimui, kad dar nemiegojo – nei patys, nei du jų vaikai nenukentėjo.

Gruodžio 22-osios vakare tolimųjų reisų vairuotojas J.Simaška, jo sutuoktinė Diana, 5 metų duktė ir 15-metis sūnus ruošėsi eiti miegoti.

Staiga name dingo elektra. Suaugusieji pamatė, kad lauke švyti kažkieno sukelta pašvaistė.

Degė atvira liepsna

„Nebuvo jokio garso ir jokio kvapo, sėdėjom galiniame kambaryje ir tik tada, kai dingo elektra, mes pamatėme, kad už namo šviesu, švietė raudona šviesa. Vyras išbėgo į terasą – jau atvira ugnimi degė dvi sienos“, – pasakojo D. Simaškienė.

J.Simaška prisiminė, kad dar ketino gesinti ugnį, tačiau suvokė, kad ji jau per daug įsisiautėjusi.

„Sūnui sakau, duok kibirą – greitai gesinam. Bet liepsna buvo didesnė už namą. Supratau, kad su tuo kibiru juokingai atrodysiu. Tai sakau, visi kuo greičiau bėgam iš namų ir skambinkit ugniagesiams“, – apie išgyventą košmarą pasakojo vyras.

Drauge su vaikais tėvai įsispyrė į koridoriuje stovėjusius batus, dukrą susupo į striukę ir išbėgo iš namo kaip stovėjo.

„Taip, išbėgom kaip stovėjom. Aš su frotiniu chalatu, dukrelė dar nebuvo spėta nurengti. Tarpduryje buvo batukai, tai įstačiau į juos – taip ir išbėgom, kaip stovėjom“, – prisiminė D. Simaškienė.

Nors ugniagesiai į pagalbą atskubėjo, tačiau iš namo jau mažai kas buvo likę. O likusieji aprūkę daiktai – sulieti vandeniu.

Penkerių metų mergytę iš karto priglaudė kaimynai. Liepsnos namą rijo akimirksniu.

„Dukrytė ir dabar dar piešia degantį namą. Galvojau, kad naktimis nemiegos, bet ji viską supranta ir man pasakoja, kad namas sugedo, kad neturim namų, negalim parvažiuot namo. O viduriniam sūnui labai didelis stresas“, – guodėsi motina.

Vadina Kalėdų stebuklu

Dabar, prisimindamas košmarišką naktį, J.Simaška sakė, kad vis dėlto įvyko Kalėdų stebuklas.

„Laimei, kad nemiegojome. Todėl visi likome sveiki. Tai – tikras Kalėdų stebuklas“, – pasakojo vyras.

Kauno rajono gyventojai Šatijų kaime esančioje sodininkų bendrijoje namą įsigijo prieš 12 metų. Tam ėmė paskolą.

Šeima rūpinosi savo namo šildymo sistema. Prieš trejus metus įsirengė modernų šildymo katilą, aprūpintą elektronika. Artėjant šiai žiemai pakeitė kamino įdėklą.

Kodėl kilo gaisras, aiškinasi specialistai.

Šiomis dienomis J. ir D.Simaškai gyvena nežinioje dėl savo ateities. Šią savaitę juos ketino aplankyti ekspertai. Jie turi nustatyti, kokius nuostolius šeima patyrė ir kokias draudimo išmokas gali gauti.

Šeima dabar glaudžiasi pas netoli gyvenančius gimines.

Kai kaimynus ištiko nelaimė, vietinė bendruomenė labai sparčiai suskubo padėti. Netrukus šeima jau turėjo nemažai naujų drabužių.

Šeima dėkinga geradariams, kurie pasirūpino net Kalėdų dovanėlėmis vaikams.

„Įdėjo kas žaisliukų, kas saldainiukų. Kiti atvežė pirštinytes, surištas į popieriuką. Koks džiaugsmas vaikui išvyniot tą dovanėlę“, – graudinosi D.Simaškienė.

Dabar, anot sutuoktinių, reikėtų nebent finansinės paramos. Namą šeima įsigijo prieš dvylika metų iš banko paėmusi paskolą. Dar maždaug tiek pat laiko liko ją mokėti. Šeima sako laukianti draudikų išvadų, kokia žala bus atlyginta.

„Labai reikia patarimų. Nei patys, nei artimieji nebuvome patekę į tokią situaciją. Nežinome, ką nustatys ekspertai, ko galime tikėtis iš draudimo bendrovės“, – sakė J.Simaška.

Kauno rajono savivaldybė padegėlių šeimai pasiūlė apžiūrėti kilnojamąjį namą ir pasvarstyti, gal kuriam laikui jie galėtų įsikurti jame.

Taip pat skirs vienkartinę 1 tūkstančio 900 eurų pašalpą.

Kol kas šeima glaudžiasi pas artimuosius. Ar apsigyventi mobiliame namelyje, ar nuomotis laikiną būstą, ketina svarstyti. Sudegusį namą bet kuriuo atveju žada atstatyti.

„Yra minčių viską griauti ir iš naujo statyti – tai tikslingiausia, sienos sutrūkinėjusios. Geriau iš naujo statyti, nes nieko gero nebus, jei kažką pradėsim lipdyti ant viršaus“, – apie ateitį svarstė sudegusio namo šeimininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.