Du neįgalius vaikus auginančios moters gyvenimas primena slogią dramą

Du neįgalius mažamečius auginanti Virginija Mažeikaitė (36) prašo padėti. Nors ji pati supranta, kad gyvenime klydo, tačiau dabar labiau už viską jai rūpi jos du vaikai – metų ir šešių mėnesių dukrytė bei septynerių sūnelis.

Du neįgalius mažamečius auginanti Virginija Mažeikaitė (36) prašo padėti.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Du neįgalius mažamečius auginanti Virginija Mažeikaitė (36) prašo padėti.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 15, 2017, 9:22 PM, atnaujinta Apr 12, 2017, 3:54 AM

Gyvendama su pirmuoju vyru ji patyrė smurtą, žino, ką reiškia kelias paras į namus negrįžtantis vyras. Taip pat ji puikiai prisimena tą akimirką, kai draugas, sužinojęs, jog ji laukiasi, ją paliko.

Nors tai primena dramatišką kino juostą, vis dėlto tai tik keli faktai iš Klaipėdos rajone gyvenančios Virginijos gyvenimo.

Abu vaikai – neįgalūs

Su pirmuoju vyru moteris gyveno daugiau nei šešerius metus. Ji tik vėliau pamatė, kad jis – linkęs smurtauti, negrįžti naktimis į namus. Su juo Virginija susilaukė pirmojo sūnaus.

Dabar jam septyneri ir jis yra neįgalus. Mokykloje vaikas mokosi pagal palengvintą programą, turi raidos sutrikimų su elgesio pakitimais. Pamokų metu jis nuolat blaškosi, jam sunku mokytis.

Mažajai, kuriai šiuo metu vos daugiau nei pusantrų metukų, smegenų vandenė. Mergytė sunkiai vaikšto, o medikai įtaria kurtumą.

„Dar nesutvarkiau mergytei neįgalumo – mėnesio gale važiuosime pas medikus į Kauną, kurie patvirtins, jog mergytei – problemos su klausa.

Šį faktą esu pastebėjusi pati – gana dažnai ji iš pirmo karto neatsiliepia, reikia garsiau pasakyti, kad sureaguotų į tam tikrus žodžius“, – kalbėjo mama.

Paliko vos sužinojęs apie nėštumą

Antrosios mergytės moteris susilaukė su vyru, kurį pamilo. Tik vėliau paaiškėjo, kad jis nebuvo išsiskyręs su pirmąja mylimąja.

Vos po trijų pasimatymų ji sužinojo, jog laukiasi jo kūdikio. „Man tada nebuvo baisu, aš tikėjau jo žodžiais apie meilę, todėl ir vaikelio norėjau.

Kai mano motina sužinojo, kad laukiuosi, ragino darytis abortą, bet aš nenorėjau. Žinojau, kad išauginsiu vaikelį, kad ir kaip sunku būtų.

Dabar su mama gyvename po vienu stogu. Ji prašo, kad prisidėčiau prie buto pinigais, tačiau ne visada jų turiu. Barniai kyla ir dėl sūnaus – jis irzlus, neklauso manęs. Dažnai pešasi su sese“, – sakė ji.

Šiuo metu moteris svajoja gauti socialinį būstą. Ji stovi eilėje jau kurį laiką, tačiau vis nesulaukia žinių apie tai, kad galėtų persikelti.

Paklausta, ar nenorėtų susirasti vyrą, su kuriuo būtų lengviau prižiūrėti namus ir vaikus, ji tik šypteli. „Po tokių patirčių nelabai ir noriu. O ir nėra tokių, kurie būtų rūpestingi ir atsakingi. Sunku rasti gerą vyrą.“

Norėtų pradėti dirbti

Šiuo metu sanatorijoje su mažąja laiką leidžianti Virginija pasakojo, kad gyvena iš to, ką gauna už vaikų neįgalumą. „200 eurų už vaiko neįgalumą ir apie 60 eurų iš Vaikų išlaikymo fondo.

Aš ir dabar norėčiau eiti dirbti. Su mielu noru valyčiau, indus plaučiau. Būtent tai dariau ir iki nėštumo.

Esu baigusi devynias klases, todėl daugiau nieko nepajėgčiau dirbti“, – pasakojo moteris, šiuo metu trokštanti padėti savo vaikams daiktais, kurių pati negali įpirkti.

Ji kelis kartus pabrėžė, jog mergytei reikalingas lengvas vežimėlis bei drabužėliai abiem vaikams, kuriuos jie labai greitai išauga. Mergytei praverstų 86-92 dydžio rūbeliai, berniukui – 140 cm.

*** 

Klaipėdos rajono Vaiko teisių apsaugos skyriaus pavaduotoja Ana Tamulienė patvirtino žinanti Virginijos Mažeikaitės šeimą. Jos teigimu, Virginijai ir jos vaikams priklauso maisto daviniai, o prireikus visada suteikiama pagalba drabužėliais arba kitais reikalingais daiktais. 

Taip pat ji patikino, kad jeigu Virginija kreiptųsi į seniūniją, jai būtų suteikta reikalinga pagalba ir parama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.