Retos ligos iškankintam jaunuoliui žmonių gerumas priartino viltį

Lietuvių širdyse – daug vietos atjautai ir gailestingumui. Portale lrytas.lt paskelbus straipsnį apie retos ligos kankinamą 22 metų Aivarą Vaičiūną, žmonės neliko abejingi ir dosniai aukojo pinigus vaikinui reikalingam aparatui, padėsiančiam įveikti sekinantį kosulį ir dusulį.

Vaikino kovai už gyvenimą reikalingas aparatas, vadinamas „kosulio asistentu“.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Vaikino kovai už gyvenimą reikalingas aparatas, vadinamas „kosulio asistentu“.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 3, 2017, 12:49 PM, atnaujinta Apr 8, 2017, 4:42 PM

Rokiškio rajone, Daržupio vienkiemyje gyvenantis vaikinas kenčia nuo spinalinės raumenų atrofijos. Sergant šia liga nyksta viso kūno raumenys, pradedant nuo kojų, vėliau paliečiami gyvybiškai svarbūs organai, tad vaikai retai išgyvena iki pilnametystės.  Nenuilstamai su liga kovojantis ir optimistiškai į gyvenimą žiūrintis Aivaras pats sako „gyvenantis viršvalandžius“.

Vaikino kovai už gyvenimą reikalingas aparatas, vadinamas „kosulio asistentu“. Dėl ženklaus kvėpavimo nepakankamumo jo plaučiuose kaupiasi sekretas, o jis neturi jėgų jo iškosėti. Sekreto perteklius gali sukelti infekcijas ir plaučių uždegimą, o tai Aivarui reikštų mirties nuosprendį.

Kauno klinikų pulmonologai padarė kraujo dujų tyrimą ir nusprendė, kad kosulio asistentas Aivarui yra būtinas. Tai aparatas, kuris, neturint jėgų atsikosėti, suslėgto oro pagalba padeda ištraukti sekretą į viršutinius kvėpavimo takus ir taip palengvina ligoniui plaučių išsivalymą.

Bėda ta, kad mūsų valstybė šiuo metu nekompensuoja šių aparatų įsigijimo ir nežada to daryti ateityje. Kosulio asistento kaina paprastam žmogui, pasak Aivaro, „absurdiškai didelė“ – siekia 6800 eurų.

Ketvirtadienį, vasario 2 d. vėlai vakare, praėjus vos parai po straipsnio paskelbimo, paaiškėjo, kad Aivarui geranoriai  suaukojo jau 4288 eurus – tad tai, kas atrodė neįmanoma, pradeda atrodyti visai realu.

Labdaros ir paramos fondo „Algojimas“ vadovė Aušra Stačikienė užtikrino, kad visi šie pinigai iki vieno euro pasieks Aivarą Vaičiūną be jokio administravimo mokesčio.

„Visa suaukota suma bus pervesta Aivarui „kosulio asistento“ aparatui įsigyti, arba fondas pats pasirūpins jo įgijimu ir pristatys Aivarui kaip įmanoma greičiau.

Dar noriu priminti, kodėl pinigus dera aukoti ne asmeninę Aivaro, o į fondo sąskaitą: tiktai aukojant per registruotą fondą Valstybinė mokesčių inspekcija nenuskaičiuoja 15 proc. pajamų mokesčio nuo surinktos sumos“, – sakė fondo vadovė.

Aivaras drąsiai pripažino, kad labai  sunku buvo skaityti straipsnį apie save – juk kreipdamasis paramos į fondą  jis tikrai nesitikėjo ir nenorėjo viešumo. „Tačiau tam pasiryžau, nes dusti yra dar sunkiau“, – sakė vaikinas. Jis dėkoja visiems aukotojams už paramą, draugiškumą ir gerus žodžius.

***

Paaukoti Aivaro „kosulio asistento“ įsigijimui galite pervesdami savo paramą gavėjui – labdaros ir paramos fondas „Algojimas“, sąskaita „Swedbank“ (paskirtis – „Aivarui“): 

Banko sąskaita LT437300010109032714 

Swedbank Banko kodas 73000 

SWIFT kodas: HABALT22

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.