Du infarktus patyręs Laurynas Mindaugas Stankevičius savo aistros neatsisakė iki pat mirties

Eidamas 82-uosius metus kovo 17-ąją mirė septintosios po Nepriklausomybės atkūrimo Vyriausybės ministras pirmininkas Laurynas Mindaugas Stankevičius.

Laurynas Mindaugas Stankevičius ir Gediminas Kirkilas dažnai kartu žaisdavo tenisą.<br>Lrytas.lt archyvo ir V.Ščiavinsko nuotr.
Laurynas Mindaugas Stankevičius ir Gediminas Kirkilas dažnai kartu žaisdavo tenisą.<br>Lrytas.lt archyvo ir V.Ščiavinsko nuotr.
Europarlamentaras Zigmantas Balčytis.<br>T.Bauro nuotr.
Europarlamentaras Zigmantas Balčytis.<br>T.Bauro nuotr.
L.M.Stankevičius sportuoti pradėjo patyręs du infarktus.<br>M.Vidzbelio nuotr. iš archyvo
L.M.Stankevičius sportuoti pradėjo patyręs du infarktus.<br>M.Vidzbelio nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 18, 2017, 12:26 PM, atnaujinta Apr 7, 2017, 6:53 PM

G.Kirkilas: „Tai tikras pavyzdys“

Gerų žodžių po velionio mirties negailėjo Seimo narys Gediminas Kirkilas. Naujienų portalui lrytas.lt jis papasakojo apie buvusio kolegos laisvalaikį, sveikatą bei tai, kaip jam pavyko atsigauti patyrus net du infarktus.

„Su Laurynu mus vienijo ne tik politika, bet ir tenisas. Mudu buvome kaimynai, dažnai kartu sportuodavome.

Prieš daugiau nei 20 metų jis patyrė net du infarktus. Po jų medikai jam pasiūlė pasaugoti sveikatą ir pabandyti atrasti veiklą, kuri jam padėtų gerai jaustis.

Jis pasirinko tenisą. Tada tai buvo gana reta sporto šaka. Dabar tenisas yra populiarus, tačiau tais laikais teniso entuziastų daug nebuvo.

Gana dažnai žaisdavome prieš Latvijos klubus. Jis buvo teniso klubo „Excellence“ prezidentas. Vėliau, kai pasitraukė iš šių pareigų, liko garbės prezidentu“, – mirusį premjerą prisiminė G.Kirkilas.

Pasak pašnekovo, L.Stankevičius buvo tikras pavyzdys, kad galima atsigauti po patirtų infarktų.

Jam buvo įstatytas širdies stimuliatorius, tačiau net tai netrukdė sportuoti.

„Įdomiausia yra tai, kad iki infarktų jis niekada nesportavo, nebuvo sportiškas. Viskas pasikeitė tik tada, kai suprato, kad turi save saugoti ir rūpintis širdimi“, – paaiškino G.Kirkilas.

Pastarąjį kartą pašnekovas L.Stankevičių viešumoje matė praėjusiais metais, Prancūzijos ambasadoje. Jau tada vyras prastai jautėsi, skundėsi sveikata.

Tiek pats G.Kirkilas, tiek teniso klubo atstovai lankė L.Stankevičių ligoninėje.

Paskutiniosiomis gyvenimo dienomis jis jautėsi labai silpnai. „Prieš pat mirtį jam labai trūko oro, prasidėjo ypač stiprus širdies nepakankamumas. Tai, turbūt, ir buvo pagrindinė mirties priežastis.

Tos dienos buvo labai sunkios. Kiek žinau, jo žmona taip pat sunkiai serga“, – kalbėjo Seimo narys.

G.Kirkilas negailėjo gerų žodžių kolegai. „Tai buvo žmogus, kuris gebėdavo ir norėdavo eiti į kompromisus. Jis nebuvo arogantiškas ir kategoriškas. Jis visada išliks daugelio širdyje“, – teigė jis.

Z.Balčytis: „Jis neskubėdavo pasakoti apie ligas“

Europarlamentaras ir dabartinis teniso klubo „Excellence“ prezidentas Zigmantas Balčytis sakė, kad jo atmintyje L.Stankevičius išliks kaip itin šviesus žmogus. „Tai buvo puikus žmogus. Korektiškas, galintis visada padėti. Sporte reikia ramybės, todėl jis daugeliui buvo pavyzdys.

Paskutinį kartą tenisą jis žaidė daugiau nei prieš metus. Kai suprastėjo sveikata ir nebegalėjo žaisti, jis visada apsilankydavo turnyruose.

Dažnai sakydavo, kad labai norėtų išbėgti į teniso kortą, tačiau dėl sveikatos turįs vaikščioti tik aplink ją“, – kalbėjo Z.Balčytis.

Jis prisiminė paskutinį kartą matęs savo kolegą prieš šv. Kalėdas, kai buvo organizuojamas teniso klubo šventinis vakarėlis. Tada jį į šventę atvežė dukrą, o savo šventinėje kalboje jis užsiminė, kad labai norėtų dar pažaisti tenisą.

„Šis žmogus nebuvo tas, kuris skubėdavo guostis ar pasakoti apie ligas, tačiau mes visi matėme, kad jo sveikata prastėja.

Visi kiek įmanydami jam padėjome. Jis ir ligoninėse gulėjo, ir reabilitacijose, patyrė kelias operacijas“, – pasakojo Z.Balčytis ir pridūrė niekada negalėsiantis pamiršti tokio tolerantiško ir malonaus žmogaus.

Lrytas.lt primena, kad L.M.Stankevičius 1994–1996 metais dirbo valdymo reformų ir savivaldybių reikalų ministru, vėliau paskirtas ir ministru pirmininku, šias pareigas ėjo 1996 m. vasario–lapkričio mėnesiais. 1996–2000 m. – Seimo narys, 1998–1999 metais vadovavo Sveikatos apsaugos ministerijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.