Apkūni vilnietė: „Aš taip pat turiu teisę rodytis su bikiniu“

„Noriu paneigti mitą, kad storas žmogus gali būti tik apsileidęs, nieko neveikiantis, sėdintis ant sofos ir valgantis“, – sakė projekto „Dydis nesvarbu“ sumanytoja Giedrė Valavičiūtė (32 m.). Su patyčiomis dėl apkūnumo nuo vaikystės susidūrusi moteris pasitikėjimo semiasi psichologijos paskaitose. Nestandartinės kūno linijos jai jau nebetrukdo mėgautis gyvenimu – sportuoti, rengtis stilingai ir turėti draugų.

Dietų niekada nesilaikiusi G.Valavičiūtė mėgsta sportuoti.<br>„Eva Grin Photography“ nuotr.
Dietų niekada nesilaikiusi G.Valavičiūtė mėgsta sportuoti.<br>„Eva Grin Photography“ nuotr.
Dietų niekada nesilaikiusi G.Valavičiūtė mėgsta sportuoti.<br>„Eva Grin Photography“ nuotr.
Dietų niekada nesilaikiusi G.Valavičiūtė mėgsta sportuoti.<br>„Eva Grin Photography“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Ligita Valonytė („Lietuvos rytas“)

Mar 27, 2017, 4:44 PM, atnaujinta Apr 7, 2017, 2:12 AM

Paskutinis lašas, kuris perpildė G.Valavičiūtės kantrybės taurę, buvo užsienyje pasirodžiusi riebalus tirpdančių piliulių reklama. Plakate buvo pavaizduota kompiuterio programa nudailintų kūno formų moteris, o užrašas skelbė, kad ji pasiruošusi bikinio sezonui.

Nors Giedrė buvo pratusi prie panašių reklamų, pro kurias dažnai praeidavo abejingai, tąkart jos smalsumą sužadino nepažįstamų moterų reakcija.

Kadangi ši reklama pirmiausia pasirodė Didžiojoje Britanijoje, britėms ji ir sukėlė didžiausią pasipiktinimą. Įvairaus sudėjimo moterys, vilkinčios bikinius, fotografavosi prie stendų.

Nuotraukomis su kone vienodais paaiškinimais, esą bet kokios figūros žmogus taip pat turi teisę mėgautis atostogomis paplūdimyje, moterys užtvindė socialinius tinklus.

Po kiek laiko ši reklamos akcija Didžiojoje Britanijoje buvo nutraukta. Tačiau vėliau tokia akcija pakartota Jungtinių Amerikos Valstijų miestuose. Ten irgi sulaukta pasipiktinimo bangos.

Nors iki Lietuvos ši reklama neatsirito, toks sujudimas užsienyje privertė užvirti Giedrės kraują – moteris beveik prieš porą metų ėmėsi savo mintis užrašinėti tinklaraštyje, surengė keletą apkūnesnių moterų mados fotosesijų, dalyvavo renginiuose, kuriuose buvo dalijamasi patirtimi, kaip pamilti savo kūną.

„Lieknumo kultas pernelyg pabrėžiamas, o apkūnumas sumenkinamas. Nejaugi visavertis gali jaustis tiktai vieno tipo figūros žmogus?

Akivaizdu, kad dažnai peršama, jog tik lieknas žmogus – gražus ir sveikas, o sveika mityba ir sveikas gyvenimo būdas lygu lieknumui. Ar kitokios figūros žmogus turėtų slėptis?

Norėjau parodyti, kad pasaulyje gali būti įvairovė“, – tikino tinklaraščio „Dydis nesvarbu“ autorė G.Valavičiūtė.

Kineziterapijos ir reklamos vadybos studijas baigusi G.Valavičiūtė įsitikinusi – bet kokios figūros moteris gali dėvėti maudymosi kostiumą ir neturėtų dėl atostogų sezono gerti riebalus tirpdančios piliulės.

„Ar negaliu mėgautis vasara dėl to, kad esu kitokio sudėjimo moteris? – retoriškai klausė iš Klaipėdos kilusi Giedrė. – Problema tėra viena – menka bikinių nestandartinio sudėjimo moterims įvairovė“.

Net ir smalsūs žvilgsniai negalėtų atimti jos pomėgio ilsėtis paplūdimyje.

Kur kas prasčiau Giedrė jautėsi mokydamasi mokykloje, negu dabar atostogaudama pajūryje. Vaikai mėgo pasišaipyti iš apkūnios bendramokslės, tačiau ji turėjo nemažai draugų, su kuriais ir dabar bendrauja.

182 centimetrų ūgio G.Valavičiūtė gimtojoje Klaipėdoje žaidė krepšinį, lankė aerobiką, plaukimą, buriavimą.

„Esu jūros vėjų užaugintas vaikas, todėl jaučiuosi tokia atsipalaidavusi“, – šyptelėjusi patikino šviesiaplaukė.

Bet iš vaikystės ją persekiojusios patyčios net ir baigus mokyklą nepasimiršo. Giedrė lankėsi pas psichologus, nes jautėsi nevisavertė.

„Matydavau žurnalų viršelius, kuriuos puošia laimingos moterys, ir suprasdavau: neatitinku tokių moterų vaizdo.

Nepasitikėjimas savimi buvo taip stipriai įaugęs, kad nusprendžiau dirbti ta kryptimi. Juk pasiduoti savigraužai – ne išeitis“, – tvirtino moteris.

Įsikūrusi Vilniuje Giedrė lanko paskaitas Psichologijos akademijoje, užsiima judria veikla.

Ji dažnai žaidžia tenisą, lankosi treniruoklių salėje, neseniai slidinėjo Italijos kalnuose.

Moteris sportuoja ne dėl tikslo numesti svorio, o dėl to, kad jai patinka. Po treniruočių ji jaučiasi žvaliau, o kūnas tampa tvirtesnis.

Moteriai nesvetima vaikščioti po parduotuves ir pirkti gražius drabužius.

„Man patinka per aprangą išreikšti dienos emociją – iš rūbų galima suprasti, kaip jaučiuosi, kokios esu nuotaikos“, – kvatojosi Giedrė, tądien vilkėjusi geltonais raštais margintą suknelę.

G.Valavičiūtė į drabužių pirkimą žiūri kūrybiškai, nes jai nėra labai lengva ką nors įsigyti.

„Ieškau, improvizuoju, derinu, nes kartais drabužis sukurtas kitokio sudėjimo moteriai, todėl aš ką nors nukerpu ir prisiderinu sau.

O didesnis kūnas laikui bėgant man davė nemažai pliusų – atvėriau savo fantaziją, praplėčiau jos ribas“, – patikino pašnekovė.

Giedrė džiaugėsi, kad didesnių drabužių galima rasti lietuvių dizainerių parduotuvėse: „Mados kūrėjai dievobaimingai nepasako: niekada nekursime didelių dydžių rūbų. Juk poreikį puoštis turi kiekviena moteris.“

G.Valavičiūtė neseniai ir pati tapo modeliu – ant podiumo demonstravo vilnietės dizainerės Janinos Zibirevos kolekciją, kuri buvo sukurta iš dėvėtų drabužių. Taip kovo 1-ąją buvo pristatytas socialinis mados projektas „Lech Lecha Desing“.

„Prieš renginį bijojau, bet podiumu perėjau ramiai“, – pasakojo Giedrė, pristačiusi dizainerės modeliuotą suknelę.

Tinklaraštį sukūrusi G.Valavičiūtė dažnai apžvelgia moterims svarbias temas – rašo apie aprangos stiliaus paieškas, pateikia fotosesijas ar vaizdo įrašus. Tačiau šias temas komentuoja visokio sudėjimo žmonės, neretai ir labai liekni.

Giedrė diskutuoja su komentatoriais, bet jai ne visus mitus pavyksta sugriauti.

„Pasitaiko ir neigiamų komentarų, į juos būtinai atsakau. Neseniai vaikinas prie vienos temos parašė, kad jam patinka apkūnios moterys: „Vyrai – ne šunys, ant kaulų nepuola.“

Tai buvo lieknos moters įžeidimas. Bandžiau su juo padiskutuoti, bet jo nuostata buvo tvirta. Todėl mano tikinimai atsitrenkė kaip žirniai į sieną. Pamačiau, kad neverta gaišti laiko, atsisveikinau ir palinkėjau jam sėkmės“, – apie bendravimą su skaitytojais pasakojo tinklaraštininkė.

Psichologijos paskaitas lankanti Giedrė mokosi, kaip diskutuoti net ir su aršiais komentatoriais, kaip nepasiduoti emocijoms.

Moteris sulaukia ir komplimentų – vieni pagiria jos žavesį, kiti pasidžiaugia, kad ji padeda moterims tobulinti save.

Nuo paauglystės cukriniu diabetu serganti G.Valavičiūtė nėra išbandžiusi dietų ir nesiruošia jomis alinti organizmo.

„Man patinka skanus maistas. Juolab aš daug judu, sportuoju ir man reikia daug energijos, tad laikytis dietos negalėčiau“, – tvirtino pašnekovė.

Giedrė žino, kad neverta kovoti su kilogramais – mat stambų sudėjimą ji paveldėjo iš tėvų, senelių.

„Esu vienturtė, pati mylimiausia“, – artimųjų meile džiaugėsi ant svarstyklių seniai nebesisverianti moteris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?