Rimos Baškienės vyras Lietuvos politikus įkurdino greta velnių

Seimo vicepirmininkės Rimos Baškienės (56 m.)  ir jos sutuoktinio tautodailininko Raimondo Baškio (59 m.) namuose Kuršėnuose jau beveik dešimtmetį veikia Medinukų muziejus. Jame menininkas yra įkurdinęs ne tik velnius, krikščionių ir pagonių dievybes, tautosakos veikėjus, bet ir šaržuotus žinomiausius politikus.

Skulptūrų kūrimas R.Baškiui netapo pagrindine veikla – tai jo pomėgis.
Skulptūrų kūrimas R.Baškiui netapo pagrindine veikla – tai jo pomėgis.
Pamažu tarp velnių, deivių, dievybių atsirado ir politikų – ant grybo kepurės užsiropštusi ir kalaviju kapojanti prezidentė D.Grybauskaitė, gramatikos klaidų išgarsinta A.Pitrėnienė.<br>G.Šiupario nuotr.
Pamažu tarp velnių, deivių, dievybių atsirado ir politikų – ant grybo kepurės užsiropštusi ir kalaviju kapojanti prezidentė D.Grybauskaitė, gramatikos klaidų išgarsinta A.Pitrėnienė.<br>G.Šiupario nuotr.
Tarp R.Pakso (kairėje), V.Landsbergio ir A.Paulausko (dešinėje) įsitaisė A.Brazauskas su taurele rankoje.
Tarp R.Pakso (kairėje), V.Landsbergio ir A.Paulausko (dešinėje) įsitaisė A.Brazauskas su taurele rankoje.
K.Prunskienė.
K.Prunskienė.
A.Kubilius.
A.Kubilius.
D.Teišerskytė.
D.Teišerskytė.
Daugiau nuotraukų (10)

Gintaras Šiuparys („Lietuvos rytas“)

2017-04-24 12:51, atnaujinta 2017-04-26 01:12

Nedidelę dalį eksponatų R.Baškys yra nuvežęs į Kuršėnų etninės kultūros ir tradicinių amatų centre surengtą parodą.

Čia lankytojai prunkščia iš ant grybo kepurės užsiropštusios ir kalaviju kapojančios prezidentės Dalios Grybauskaitės, Audronės Pitrėnienės, Arūno Valinsko, Andriaus Kubiliaus, Dalios Teišerskytės ar iš greta Vytauto Landsbergio įsitaisiusio buvusio prezidento Algirdo Brazausko su taurele rankoje.

Dėmesio skirta ir Šiaulių rajono savivaldybės, kurioje ne vienus metus dirbo menininko žmona R.Baškienė, politikams. Tarp būrio vietos įžymybių – arklį apsižergusio mero Antano Bezaro skulptūrėlė.

„Ne, žmonos neišdrožiau. Matyt, dar nenusipelnė, – juokėsi tautodailininkas. – Tačiau jos kolegų jau yra ir bus dar ne vienas. Dabartiniai parlamentarai kelia daug kūrybinių minčių – personažų matau labai daug.“

R.Baškys drožyba susidomėjo būdamas paauglys – pradėjo peiliuku drožinėti skulptūrėles. Šiek tiek padėjo Meškuičių mokyklos pedagogas Jonas Zelba, bet ir jis nebuvo specialistas.

Savamokslis menininkas daugiau paslapčių sužinojo iš suvenyrus gaminusios įmonės „Minija“ meistrų.

Tačiau skulptūrų kūrimas taip ir netapo pagrindine veikla – vyras ketvirtį amžiaus dirbo „Lietuvos draudimo“ įmonėje draudiku, o pastaruosius kelerius metus darbuojasi Kuršėnų kūrybos namuose.

„Aš kuriu sau, o ne pragyvenimui, todėl esu išsaugojęs didžiąją dalį darbų ir juos rodau lankytojams Medinukų muziejuje, – pasakojo Lietuvos tautodailininkų sąjungos narys. – Aišku, artimiausi giminės, bičiuliai yra gavę dovanų mano darbų.

Bet dovanoms skirti kūriniai nėra paimami iš muziejaus lentynos.“

Todėl kuršėniškis yra išsaugojęs kone visus daugiau kaip 40 metų kauptus darbus.

Jiems 2008 metais savo sodybos ūkiniame pastate įkūrė muziejų.

Su politike žmona J.Baškys užaugino du sūnus, bet nei vyresnysis Laurynas, nei jaunėlis Rokas nebando sekti tėvo pėdomis.

Abu muzikuoja roko grupėje „Thundertale“, tad paslaptis, kaip susidraugauti su liepa ar ąžuolu, menininkas perduoda svetimiems.

„Jaunėlis Rokas bandė drožti, tikrai daug yra pramokęs, tačiau jam svarbiau muzika. Jau nekalbu apie vyresnįjį Lauryną“, – pasakojo tautodailininkas.

Vis dėlto kuršėniškis rado, kam paliks per beveik pusšimtį metų sukauptą patirtį. R.Baškys turi didžiulį pulką mokinių – Kuršėnų kūrybos namuose drožybos moko 36 vaikus.

Pirmieji ir mylimiausi tautodailininko personažai yra velniai.

Menininkas yra sukūręs daugybę įvairaus dydžio mrdinių velnio skulptūrų, kaukių.

Kuršėniškio kūrybą dar labiau praplėtė politika.

Kai prieš 12 metų jo žmona R.Baškienė pirmą kartą buvo išrinkta į Seimą, namuose likęs menininkas „praturtėjo“ – atsirado dar daugiau laiko kūrybai.

Pamažėl tarp velnių, deivių, dievybių atsirado ir politikų.

Tiesa, R.Baškys atsirenka tiktai populiariausius ir skandalingiausius.

„Seku politinius įvykius, skaitau laikraščius, žiūriu televizijos naujienas, – pasakojo kūrėjas. – Žinau, kad niekada nebandysiu išdrožti prezidento Valdo Adamkaus skulptūros – mat šis politikas pernelyg doras, neturi jokio minuso.“

Taip kolekcijoje atsirado Juozas Olekas su garsiaisiais auksiniais šaukštais, dviratį minantis kovotojas su ekonomikos krize A.Kubilius, gramatikos klaidų išgarsinta A.Pitrėnienė, nacionaline vertybe apsiskelbusi D.Teišerskytė, kiti politikai.

Daugumos garsiausių ir skandalingiausių visuomenės veikėjų šaržuotos skulptūros jau džiugina akį.

Į parodą menininkas atvežė tik menką dalį kolekcijos – kur kas daugiau politikų šaržų liko muziejuje.

Dabar R.Baškys suka galvą, kaip įamžins garsiojo šūkio „Už Lietuvą, vyrai!“ autorių Petrą Gražulį.

Menininkas jau žino, kad prieš seksualines mažumas nusistačiusį politiką išdroš gulintį, tačiau visa kompozicija kol kas nesumanyta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.